Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅTSÅKULLEN 4 ÅR!

2023-06-24

I dag, den 24 juni för fyra år sedan, föddes Ailis valpar Sumo (Sválla), Násste, Jaffi och Fanndi. Ett stort GRATTIS till dem alla!

En dag lika varm som i år och det var väldigt tufft för Aili, som till slut förlöstes med kejsarsnitt; efter det att Fanndi föddes i carporten. När Matte till slut beslutat att åka med Aili till djursjukhuset, ramlade Carportan/Fanndi ut, just som Aili skulle kliva in och lägga sig på baksätet i bilen. Matte hann, som tur var, fånga Fanndi i fallet! Strax efter kom efterbörden. Varför flocken återvände in i stugan och väntade på övriga tre valpar. Som inte kom och Aili blev allt tröttare i hettan. Varför alla återvände till bilen så småningom och Carportans syskon plockades ut av veterinären till slut. Tyvärr föddes ett livlöst syskon i bilen på motorvägen och Matte gjorde allt som stod i hennes makt för att få liv i den lilla tjejen, men förgäves.

När Aili efter tre veckor drabbades av en omfattande infektion i tarmar och livmoder och höll på att duka under, fattade Matte beslutet att aldrig mer utsätta Aili för någon mer förlossning. Det fick vara nog med oro och rädsla inför valpfödslar. Ailis valpar måste snabbavvänjas och Aili måste sinas på mjölk. Från tre veckors ålder fick Matte ta över mammarollen för valparna, när deras mamma bara var skinn och ben. Under en veckas tid var Matte inställd på att förlora Aili, som tappade vikt och tynade bort på bara skonkost och som var fråntagen sina valpar som absolut inte fick dia. Det var en hemsk tid, men Ailis valpar utvecklades fantastiskt fint! Trots allt. Även Matte tappade vikt och det var ju positivt. 

Nu, fyra år senare, har Matte svårt att förstå hur hon kunde hålla alla tider och olika måltider och medicineringar i huvudet. Valparna skulle ha många måltider varje dag, liksom deras mamma. Matte kokade fisk och kyckling till Aili och delade ut mediciner efter schema flera gånger dagligen till Aili. Tack vare mycket pigga och livskraftiga valpar, med mycket god aptit och en valpmamma med god aptit, trots allt, samt ett förvånansvärt gott komihåg hos Matte gick det vägen. Valparna var friska och hade normala vikter när de så småningom fick nya fina hem och de har alla visat att de besitter de egenskaper Matte hade hoppats på hos Ailis och Nemos valpar! Sonen Sumo (Sválla) får Matte träna med regelbundet och det är en fröjd att få se honom träna räddningssök! Vilken hund!

Midsommarafton.

En dag som firades på hemmaplan.

Matte och Husse for ner på byn för att fira vid kvarnen i Brottby. Hembygdsföreningen hade ordnat ett mycket fint och välorganiserat, precis lagom stort, firande på traditionellt sätt. Kaffe med hembakt och stångresning samt dans runt stången. Det var en solig och mycket varm dag, med tjugofem grader i skuggan. Aili och Dima hade det absolut bäst hemma i stugan, som höll tjugo grader tack vare AC. Förvånansvärt många hade med sig hundar till firandet, där det var stor brist på skugga. Alla hundar som Matte såg flämtade påtagligt mycket och några hundar försökte få skugga bakom människor - som hela tiden var i rörelse. En liten grabb gick med en stor Golden som desperat sökte skugga. Grabben sltet och drog för att få med sig hunden dit han själv ville och till slut lades kopplet i ljumskarna för att grabben skulle få med sig hunden ut i solen. En liten Pommeranian fick också Matte att reagera. Den var ett tillbehör till den modemedvetna matten som ville bli sedd. Hunden såg plågad ut och hässjade våldsamt. Tvingad att stå mitt i solskenet. Matte ville inte se. Ingenstans fanns vatten utställt till hundarna och ingen enda ägare kunde Matte se som bjöd sin hund vatten. Ingen enda hund hade kylväst. En svart hund hade fått ett folieskynke över ryggen.

Ibland har hundarna det mycket bättre ensamma hemma än att följa med en dag som denna. Gassande sol, 25+ i skuggan och knappt möjligt att hitta skugga över huvud taget. För första gången på mycket länge svettades Matte ymnigt. Det var för varmt - men det var ett fint Midsommarfirande!

Firandet fortsatte i ensamhet hemma.  Det blev naturligtvis sill  med mera för Matte och Husse och hundtugg till hundarna. Som i kvällningen fick gå på långpromenad med Matte i området. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)