Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDBESÖK

2023-07-05

Tisdag.

Matte tog en tidig rask promenad i området innan mera regn skulle falla. Det drog ihop sig i sydväst. Ett enda bilmöte och inget hundmöte. Hundmöten klarar Dima för övrigt utmärkt numera. Han har en uppgift vid Mattes sida tillsammans med Aili, när hundar passerar. Han skall sitta fint och äta godis! Nu kastar han sig inte okontrollerat mot mötande hundar för att få hälsa på dem och det känns skönt.

Just som Matte och hundarna anlände hem öppnade sig himlen och det föll tio millimeter regn på en halvtimme. Då var det skönt att inte vara ute på vägarna. Det regnade så häftigt att sikten försämrades. I väderrapporten fanns inte ett ord om regn denna dag.

Efter regn kommer solsken och flocken ägnade sig åt utomhusaktiviteter. En kille som dykt upp ibland med cykel genom skogen och stannat till dök upp för första gången denna sommar. En gammal brukskille med gemensamma kontakter och ett stort och genuint hundintresse. Nu ville han berätta att hans Schäfertik var parad och bad om råd. Första valpkullen och tanken var blivande tjänstehundar, varav en för egen del. Varför det naturligtvis blev mycket valpsnack; valpning, valplåda och valphage diskuterades och Matte blev anställd som konsult framöver.

Kort efter anlände en valp som skulle få lite socialträning med främmande människor och hundar. En Norsk Buhundkille på fyra månader skulle få lära sig lite mer om livet i en ålder när behovet av vidgade vyer växer. Tant Modji var den givna valpträningshunden med en ängels tålamod kontra valpar. Aili har varit mer avvaktande när valpar har blivit för påträngande och inte har lyssnat på henne. Modji bara gick sin väg när det blev för mycket. Aili har fräst ifrån rejält när små valpar inte har respekterat hennes tydliga signaler om att få vara ifred. Den här valpen lever med en äldre tik av större modell och hon är för snäll! Valpen måste få lära sig lyssna på vad andra hundar säger till honom.

Matte hade en plan för valpbesöket som följdes och det fungerade fint. Aili och Dima fick vara i uterummet och genom glasdörren studera valpen Brago som släpptes lös på tomten. En mycket nyfiken valp! Han sprang och gick runt på den inhägnade tomten på stugans framsida. När Matte lockade på honom för att besöka punschverandan och delar av tomten där han hamnade långt ifrån sin flock följde han nyfiket med överallt, trots att hans husse och matte hamnade utom synhåll.

Nu hade han spritt sin lukt överallt och fick vila i sin bil en stund, medan Aili och Dima fick nosa av alla ställen där han hade varit. Aili släpptes in i stugan för att inte störa när Dima och valpen skulle få bekanta sig med varandra. Dima har visat att han är en hund som gillar alla andra hundar och valpen Brago var inget undantag! Tycke uppstod omedelbart och Dima fick en ny lekkamrat, som hängde med honom på en jaktlek i cirklar och serpentiner mellan buskarna. Vilket innebar hopp från brygga till gräsmatta över en nu åter någorlunda vattenfylld bäckfåra. För Brago blev det en mycket bra kontakt med en vuxen hund som var mycket lekfull och hänsynstagande till sin kompis. En perfekt matchning!

Dima byttes ut mot Aili, som hälsade Brago välkommen till sitt revir. Hon hälsade uppfostrat på honom men var mer intresserad av hans människor. Aili placerade sig under trädgårdsbordet där fika var framdukat och Brago respekterade direkt när Aili diskret upplyste om att den platsen var hennes. Bara hennes! Sedan släpptes även Dima ut och de tre hundarna umgicks på ett mycket sympatiskt och hänsynstagande sätt. Platsen under bordet var Ailis. Dima och Brago fortsatte sin jaktlek och Brago gick iväg på en egen upptäcktstur när Dima sällade sig till sällskapet vid fikabordet. Trots att ingen hund någonsin bjuds något från bordet, blir detta samlingspunkten. Matte vill inte skapa konkurrenssituationer kring ett matbord.

Bragos människor fick ut exakt det de ville med besöket. De fick veta att deras fyra månader gamla kille fungerar mycket sunt och bra tillsamans med vuxna hundar utanför flocken. En tveksamhet fanns, då han inte respekterar den äldre tiken hemma. Hennes morrningar ignorerar han och fösöker i stället utmana henne.  En blivande slyngel! Dima flyttade in utan att förstå vad Ailis morrningar betydde. Nu vet han.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)