Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGEN VANLIG DAG

2023-08-19

Torsdag.

Matte vaknade till en dag som var speciell. Därför valde hon att starta dagen vid datorn, innan Husse vaknade, med mer än bara en slät mugg kaffe med mjölk som vanligt.  Denna torsdag serverade Matte sig själv en ostmacka till kaffet - samt en liten burk med mousserande vin. Dessa små burkar som rymmer bara ett enda glas är perfekta när man ensam vill förgylla en dag. Champagnefrukost i morgonrock vid datorn tillsammans med hundarna! Kan man starta en speciell dag bättre? Hundarna fick ett oväntat morgonkex när Matte drack bubbel till frukost.

Frampå förmiddagen for flocken österut mot skärgården och tog färjan över till Ljusterö. Lunch åts på krogen med egen båtbrygga i Linanäs och hundarna var välkomna. Vid bordet längst ut på bryggan med glasräcke mot vattnet kunde hundarna studera änderna på mycket nära håll! Nya matgäster anlände med vattenskotrar och båtar varefter och restaurangpersonalen hjälpte till om någon behövde hjälp med en tamp eller så. Efter lunchen tog Matte en kort promenad med hundarna längs vattnet i hamnen, medan Husse vilade på en bänk. Solen sken till och från och det var precis lagom varmt.

Några timmars slappande blev det vid hemkomsten och en kort promenad med hundarna. Matte preparerade sedan gräsmattan med ett stort godissök åt hundarna, som förberedelse inför kvällen och de fick gå i viloläge en stund. 

Så anlände Mattes båda söner och en sonhustru fullastade med smörgåstårta, en fantastisk hemgjord jordgubbstårta och drycker. Trädgårdsbordet dukades och hundarna släpptes på godissök. Matte hade inte planerat något av detta själv. Allt var en överraskning med kort varsel. Ännu mer överraskning blev det när Matte öppnade ett överlämnat kuvert. En båttur var planerad en dryg vecka senare! Men inte vilken båttur som helst! En helt otrolig tur väntar!

1965 köpte Mattes far en liten ångbåt och byggde om den till en familjebåt med sängplatser. Matte fick både lära sig elda rätt och styra båten fram genom skärgården. Den båten är bevarad av en förening i Smedjebacken och nu skulle Matte med söner och deras partners, sina syskon och en barndomsvän ut och åka ångbåt tillsammans! En tur på båten Runn skulle plötsligt bli möjlig ännu en gång! Förutsatt att vattennivåerna inte är för höga i sjön Barken. Så nu hålls det tummar för att denna ångbåtstur skall bli möjlig!

Båten Runn har gått som passagerarbåt på sjön Runn i Dalarna och låg upplagd och pensionerad när den hamnade som semesterbåt i Mattes familj. Många fina turer gjordes innan Matte flyttade hemifrån och lämnade båtlivet för femtiotre år sedan. En tur på Göta Kanal och Dalslands kanal hanns med och många kortare turer i skärgården, innan Mattes liv med båt tog slut och ett nytt liv som gift och som mamma tog vid.

Vilken fantastisk födelsedagspresent på sjuttiofemårsdagen! Måtte nu bara vädrets makter vara vänligt sinnade. Med för höga vattennivåer fungerar inte den planerade båtturen.

Antal kommentarer: 2

2023-08-22 09:49:26 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

Jättegrattis på 75-årsdagen häromdagen!
Kram från en annan 75-åring

2023-08-22 11:36:34 - Marianne

Stort GRATTIS själv!(flower)(flower)(flower)(flower)(flower)(heart)
Kram från Marianne
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)