Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNNU EN VARNING FÖR ARGA HUNDAR I OMRÅDET

2022-06-17

Torsdag.

Matte blev uppringd av en granne som varit ute och gått i området med sina två stora hundar av olika raser. En fastighet i närheten har nyligen bytt ägare och här hade nu ett kraftigt staket satts upp runt hela tomten. När grannen passerade kom två fly förbannade hundar rusande! De skällde och de högg i staketet som höll för attacken som tur var. Den äldre hunden blev för första gången i sitt liv riktigt arg även han och unghunden blev riktigt rädd av den oväntade attacken.

Andelen hundägare i området har ökat markant, som överallt, sedan pandemin. Antalet permanentboende är nu lika stort som antalet fritidsboende. Som överallt består gruppen nyblivna hundägare av oerfarna förstagångshundägare, "pandemihundar" har blivit ett begrepp. Övriga husdjur har också inkluderats i "pandemihusdjur" som sällskap när man jobbat hemma. Att få tag i en hund blev nästan omöjligt och marknaden växte därmed för försäljning av hundar med högst varierande bakgrund. Priserna för något med päls, fyra ben och svans sköt i höjden! Alla åldrar var efterfrågade! Sådana förfrågningar fick även Matte. EN HUND! "Vuxen går också bra". I USA blev "Frallorna" så populära att fok rånatas på sina hundar under vapenhot.

Naturligtvis syns det även i Lapskrevirets omedelbara närhet att hundägande blivit omåttligt populärt. Även att kunskaperna om hundägande brister på många håll. Mängden hundar med okänd utländsk bakgrund har ökat här som annorstädes. I jakten på en hund har man köpt vad som gått att få tag i. Beteckningen "rescuedog" har fått en helt annan betydelse än vad Matte är van vid. När det stod "rescuedog" på en bildekal visste man att här fanns en certifierad räddningshund med en utbildad räddningshundförare. Dekalen fick man när man som ekipage godkänts av en myndighet. En dekal med "rescuedog" på bilrutan betyder nu tydligen att man har/engagerar sig i omhändertagna hundar från utlandet. Något helt annat alltså.

Samma granne hade nyligen varit ute och gått med sina hundar nära hemmet och mötts av två lösspringade Schäferliknande hundar. De kom framrusande men visade ingen aggressivitet. Dock kändes situationen naturligtvis spänd, när man själv går med två kopplade stora hundar och två lösa hundar närmar sig i hög fart! Man vet ju ingenting om hundarna och varför de kommr rusande. Antalet lösspringande hundar långt ifrån sina ägare har ökat i området.

Som nyinflyttad mötte Matte en hundägare som alltid släppte kopplet vid hundmöten, då hon hört att "hundar inte skall hälsa i koppel". Två lösa tikhatande Leonberger kom alltså rusande när Matte cykelmotionerade Modjis mor Násti och mormor Gázzi. Något Gázzi inte uppskattade det minsta och Násti blev skrämd. Vilket satt i framöver. Matte blev också rädd. Matte avskyr hundmöten där okända lösa hundar kommer rusande. Något som hänt ett flertal gånger i området. Man skaffar hund utan hundkunskap och hundansvar. Här som annorstädes. Det är inne att vara hundägare. Tyvärr.

Att köpa en hund är ett åtagande där man tar på sig att ansvara för ett djur under minst tio år framöver. Man önskar att nyblivna hundägare läste manualen för hundar lika noga som manualen för den nya tekniska prylen eller bilen studeras. INNAN köp. 

De egna två Lapsdamerna togs omhand på så vis att Matte på kvällen gick en skogspromenad med dem. Efter att ha jobbat i trädgården hela dagen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)