Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTEDAG

2014-10-27

Söndagen var en dag med uppehåll och friska, men ljumma vindar, samt tolv grader. En härlig dag för utevistelse och Lapskfamiljen passade på efter flera regndagar.

På morgonen for familjen till torpet för tillsyn och lite fritt hundliv på den inhägnade tomten. Men första frågan som kom att ställas vid ankomsten var: "Är fårnätet trasigt någonstans?" Mitt på den klippta gräsgången som leder upp till huset låg en färsk och mycket mörk hundskit?! Strax innanför den stängda grinden. Nätet och grinden är 120 cm högt. Det är ett lammnät med mindre maskor nertill och inte ens Aili och hennes syskon kom emellan maskorna när de var åtta veckor. Märkligast av allt var att hundarna inte visade skiten minsta intresse!? Den innehöll några färska korn av vete bland annat, men i efterhand förbannar Matte sig själv för att inte ha petat sönder den för närmare analys. Hade det varit hundskit så hade hundarna varit intresserade och det hade inneburit att hunden i fråga endera släppts in på tomten genom att någon öppnat grinden och sedan stängt den eller att den hoppat över staketet för att skita mitt på gången. För att vara rävskit var den för tjock och stor och hade inte den karaktäristiska tofsen. Staketet var intakt hela vägen runt och inte uppbökat. Mårdhund? Syns sällan men har fångats på bild av riggad kamera några hundra meter bort. Spillningen var placerad mitt på vägen som en revirmarkering. Hundar går åt sidan. Den sista tiden har åtskilliga rapporter om varg kommit från trakten. Hundarna har hemma träffat på vargspillning några gånger och var då lika ointresserade. Stor skillnad mot när de stöter på hundskit på promenaderna. Märkligt nog visade hundarna inget intresse alls vare sig av denna markering eller av lukter på tomten i övrigt. Men så snart familjen tog en promenad bortåt skogen nosade de som tokiga kors och tvärs. Lösa hundar som skötte sig väl men var påtagligt nyfikna på något djur som nyligen passerat. Det var fortfarande morgon. Tiden får utvisa vem som besökt de tre Lapskas revir.

Aili och Modji ägnade sig åt att gräva vidare kring stenpartiet och Násti hängde med Matte och Husse som kollade staketet och lite annat. Tog sig en paus på ljugarbänken längst upp på  tomten vid snickarbod/vedbodväggen. Matte konstaterade att inte bara möss utan även en något större råtta intagit stugan. Åtgärdar skall vidtagas för att inte få dem som permanentboende.

Färden gick vidare hemåt, med en snabbkoll på loppisen vid färjeläget. Där såg det ut som en utförsäljning från ett hembygdsmuséum med gamla skridskor och näverkontar samt åtskilliga gamla träskor i barnstorlek. Ett rekvisitaförråd töms för försäljning. Matte lyckades med viss svårighet avstå från köp.

Med en tidig start på dagen hade Husse och Matte nu hela eftermiddagen kvar för hemmasysslor. Klockan var bara tolv! Men det skulle bli mörkt redan vid fem....  Matte rensade i en Rönnspiréahäck mot granntomten och frilade staketet, som måste riktas upp efter några vintrars snö som tyngt ner det. Grenar har nästlat sig in i nätet och en storsatsning måste göras innan första snön. Matte klippte och klippte och grannen som var på väg till byn lånade sekatören och var behjälplig från sin sida. Han blev lite sugen på trädgårdarbete i det fina vädret. Husse tog sedan över och riktade upp och bankade ner sneda stolpar och fäste nätet.

Hundarna hölls med lite av varje. Lekte lite, åt lite bär och frukter som lämnats av koltrastarna och föreföll njuta av utevistelsen även de. Paradisäpplen, frukter på Bukettapeln och Svartaroniabär smakar tydligen bättre när de är frostnupna. Husse körde igång kompostkvarnen och malde ner hela högen med kvistar som Matte klippt bort. Inte förrän det skymde på sökte sig familjen inomhus och fixade middag. Ännu finns egen potatis att ta upp i odlingslådorna. Kompostgaller över jorden har förhindrat hundarna att äta upp den.

http://www.youtube.com/watch?v=CucbqI6Tv9g   Lyssnar Matte gärna på när skymningen faller och brasan sprakar i kaminen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)