Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMSIDESTRUL! /UTSTÄLLNING

2014-08-24

Fredag.

Matte kunde inte på något vis i världen komma in på hemsidan under fredagsförmiddagen. Än mindre skriva på den. Inte heller Husse kunde på jobbet öppna hemsidan förrän på eftermiddagen. TRIST! Mattes datortid är nästan uteslutande på morgonen. Innan det torkat upp på gräsmattan och temperaturen nått behagliga nivåer. 

På fredagen skulle Matte skriva om vad hon och hundarna gjorde på torsdagen. Det var väl inte så mycket att orda om. En moppepromenad med hundarna blev det och utevistelse på tomten.

fredagen var det samma väder som alla andra dagar den senaste tiden. Regnskurar titt som tätt och solsken däremellan. På förmiddagen var det väldigt mulet så hundarna fick följa med ner till centrum för några ärenden som måste uträttas. En beställning måste göras inför lagtävlingen och ett bankbesök måste göras då ingen på "Mattes bank" behagade svara i telefon under torsdagen. Vid fredagens besök visade det sig att vid lunchtid satt en ensam kassör och skulle både sköta ärenden i telefon sittande i kassan och serva de kunder som i allt större skara samlades på bankkontoret. Han bad kunderna vänta medan han tog itu med något som telefonsamtalaren krävde, när samtalet var avslutat. Tiiiiid tog det och usel service får man kalla det när killen sedan inte hjälpte Matte med den information Matte ville ha. Bankbyte blir kanske aktuellt. Matte har två mil enkel resa till banken och blir sur när man drar ner på all service och hänvisar till den egna datorn. Utan uppkoppling funkar det inte och ibland bara MÅSTE man prata med en levande människa på banken. Öga mot öga. En del var faktiskt bättre förr.

Matte och hundarna kopplade sedan av med en moppepromenad även denna dag och hann precis mellan skurarna.

Lördag.

Officiell utställningsdebut för minstingen i familjen! Rasspecial på SLK - Östra på Solvalla. En totalt urfälld Násti var INTE till sin fördel, men fick komma med ändå för sitt fina steg och för åldern fantastiska form. Modji är också urfälld men inte naken som mor sin. Modji uppfattas ganska så olika av olika domare och det är lika intressant varje gång hon ställs ut. Många har förstått att en i övrig bra hund får ha ett eller annat som  kan störa helheten, enligt "den perfekta hunden finns inte". Andra stirrar sig blinda på en detalj som inte faller i smaken och missar helheten. En utställning är en synnerligen subjektiv och ögonblicklig bedömning, grundad på väldigt många olika faktorer. Modji har förvisso en för kraftigt rullad svans, men en svans som släpps ner. Hon är i övrigt rastypisk.

Så hur tyckte domaren Jens Myrman då? 

Násti fick Very Good. "För dagen ej i bästa pälskondition" var mycket vänligt uttryckt. "Härligt sidosteg, bra bak, ostabilt fram. Hennes ålder syns definitivt inte i rörelse." Násti placerades som tvåa i veteranklassen efter fina Riina, som är en femtonårig välbevarad dam med för dagen väldigt fin päls!

Modji fick också Very Good. "För dagen ej i bästa päls". "Utmärkta sidorörelser, bra bak, ännu något ostabila fram". Placering 1 av 2 i öppen klass.

Mor och dotter. Ganska likartade bedömningar där domaren gillade bådas huvuden, halsar, vinklar, öron och ögon. Lite för luftig kropp på Násti, men tillräckligt mycket kropp på Modji. Andra har gillat Nástis kropp mer och tyckt att Modji är för grov. En fråga om tycke och smak som i så mycket annat. Rörelserna har däremot alla som sett hundarna varit mycket nöjda med. En väsentlig detalj hos en arbetande ras.

Aili var familjens stjärna för dagen!

"Fina proportioner. 10 månader, ännu lite luftig. Feminint, uttrycksfullt huvud. Välburna öron m. bra behåring. Passande ögonfärg. Utmärkt hals. Ganska bra överlinje. Bra kors. Tillräckliga vinklar. Bra päls. Bra fram i stående. Lovande rörelser."

Excellent, placering 1 och BIM junior.

Nástisonen Epic / Gátchis Átjájuoksa Adja visade också upp sig denna dag. Även han fick Very Good, trots en jättefin päls för dagen. Vad domaren tyckte om honom i detalj vet inte Matte, då regnet började falla samtidigt som Lapskbedömningen var klar och alla papper skyndsamt hamnade utom räckhåll för vätan. Dessutom var det en smått rörig och stressig situation när Matte själv inte kunde ställa någon hund och andra måste bistå familjen med handling. 

Násti, Modji och Epic var anmälda till Prestationsklassen. Två räddningshundar och en rallystjärna som nu tävlar i Mästarklassen. En okänd och mycket vänlig hundägare ryckte in som handler. Eppic vann klassen! Domaren hade ingen aning om vad han skulle bedöma i denna inofficiella klass. Som inte kräver några officiella titlar från vare sig prov eller tävlingar. De tre Lapska har i varje fall officiella titlar på erhållna meriter som tjänstehundar och inom rallylydnad. Grattis Eppic!

Matte kunde denna dag för första gången någonsin visa upp en UPPFÖDARGRUPP. Vilket kändes väldigt nervöst och ansvarsfullt. Har Matte tänkt rätt? Har Matte gjort rätt? Lite av ett bokslut med tre generationer i gruppen. Násti - mamma till Modji och Epic, mormor till Aili. Modji mamma till Aili.

Den som inte står ut med att Matte skryter kan sluta läsa här.

Men en mycket glad Matte vill ändå gärna dela med sig av vad domaren tyckte om vad han fick se. En kvalitetssäkring av kenneln är det ju trots allt. Här blev även Matte själv tvungen att kraftigt haltande visa upp en av hundarna i gruppen. Aili och Matte gick (ralativt fort trots allt) sist i raden av fyra springande hundar i ringen.

Så här tyckte domaren om uppfödargruppen från Gátchis Kennel:

"Grupp bestående av 3 kombinationer (1+3) i åldrarna 10 månader till 11 år. Uppfödaren har på ett förtjänstfullt sätt producerat Lapska Vallhundar av mycket bra typ. Trevligt temperament. Goda rörelser". Förstapris och Hederspris.

"Trevligt temperament och goda rörelser" är ord som ljuder som mycket skön musik i Mattes öron. Husse och Matte firade med en nubbe till maten. Alla tidigare erhållna rosetter hänger uppträdda på ett snöre i tvättstugan bredvid tvättmaskinen. Men denna röda förstaprisrosett och den lila HP-rosetten som tilldelats Matte som uppfödare kommer att få en mer framträdande plats i den lilla stugan i skogen. 

De som för tolv år sedan befarade att Matte skulle göra om rasen till en "brukshund utan att bry sig om utseendet" oroade sig i onödan tydligen. Arbetande hundras som renvallare och brukshund. Innebär det inte en önskan om goda arbetsegenskaper hos hunden. Oavsett? Göra om? Det blev nog inte så trots allt.

 

Antal kommentarer: 5

2014-08-24 11:49:16 - Anne Marit, hundehagen@gmail.com

Gratulerer med flott innsats i utstillingsringen:D:D

2014-08-24 12:57:57 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Ååå vad roligt, gratulerar!

Hälsningar
Christina Mikkelsen
(trogen läsare)

2014-08-25 08:01:10 - Marianne

Tack snälla ni! Det värmer skall ni veta!
Kram,
Marianne (inlove)

2014-08-25 11:28:27 - Saivi m flock

Stämmer in i gatulationerna!(flower)(flower)(flower)!
Hoppas få springa med i någon grupp framöver!
Ja ni blev en super hit som uppfödare för mig i alla fall!
Är så tacksam för att jag fick förmånen att få ta hand om en Gázzi ättling :). Fasen att LVH tappar ännu en BRA uppfödare! Sökte valp i 3 år innan jag hittade rätt! Tänk om fler läste era avelsmål ;)
Många tasskramar och grattis hälsningar!

Saivan m flock (inlove);)

2014-08-28 00:26:54 - Anna, www.raika.se

Grattis till er och era härliga "valpar"
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)