Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄRMEN HAR STYRT DAGARNA

2022-08-05

Vecka 31.

Det har varit för varmt för att lägga tid på datorskrivande inomhus . Morgnar och kvällar har använts till trädgård och tid med Aili. Att köra igång datorn mitt på dagen inomhus, i en mörklagd stuga med nerdragna solskyddsgardiner och den nya luftvärmepumpen spridande kalluft rakt i nacken, har inte varit aktuellt. Matte har alltså en stationär dator, placead rakt framför luftvärmepumpen, som nu fått jobba i kylläge de senaste dagarna. Så skönt! På torsdagen var det åter tjugoåtta grader utomhus på eftermiddagen, men nu tjugoen grader i stugan. Utan nerkylning var det i stort sett samma temperatur som utomhus. Tänk om ändå Modji hade fått njuta av en sval inomhusmiljö! Det hade nog inte ändrat något, men det hade varit skönt för henne.

Morgnarna har ägnats åt trädgården med vattning från en gårdspump och en grävd brunn. Många kannor vatten har Matte burit. Så där en tio fulla vattenkannor varje morgon. Men nu börjar den grävda brunnen sörpla. Det regn som faller i dag, fredag, är välkommet! Dock inte det åskväder som är på väg under dagen. 

Kvällstid har Matte ägnat sig åt Aili. Motionspromenader, uppletande och apporteringsträning. Lekfull och lustfylld träning med en hund som lätt "går i gång" är en balansgång! Det skall vara tjo och tjim och roligt! Men inte så roligt att Aili bara skäller och far runt som en överladdad duracellkanin...  Lite fingertoppskänsla behövs för att hitta precis rätt arbetstemperatur. Endera kan Aili se helt frånvarande ut och fokusera på allt mellan himmel och jord som kommer till hennes nos från den omgivande skogen, eller från vägen förbi reviret. Eller så kan hon få springfnatt och rusa runt under skall, hopp och snurr. Aili är inte helt enkel att träna, men hon är mycket ambitiös och blir lätt frustrerad om hon inte förstår vad man menar. Här skiljer hon sig från sina anmödrar som ingått i flocken. Aili har långa känselspröt och känner av stämningar och spänningar väldigt lätt. Hon vill att alla skall vara glada och hon vill göra rätt.

Kanske får hon ännu en chans att göra en bra insats på årets lagtävling i mitten av oktober? Träningsgruppen har nu anmält ett lag med två Lapska Vallhundar, en Jaktlabbe och en Springer. Nu återstår lottning, om fler än sex lag anmält sig. I fjol placerade sig träningsgruppens lag med tre Lapska Vallhundar på andra plats! Vinnande över fyra lag med avsevärt yngre hundförare i lagen. Lagfotot finns på denna hemsidas startsida.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)