Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTER PÅ KNÄ

2015-07-14

Måndagen blev ännu en dag som Husse och Matte kröp omkring i sin trädgård. På hundarnas nivå, vilket Aili uppskattar och hon kommer och inspekterar. Det är inte utan att det börjar kännas i kroppen på både Husse och Matte. Plattsättandet är klart och inga fler vråltunga stora betongplattor skall läggas. Däremot en del större naturstenar i rabattkanten.

För att kunna fortsätta krypandet och arbetet med alla kanter, måste Husse och Matte fara iväg och handla byggtimmer. Två 250-bitar skulle räcka längs med gången mellan altanen och den låga stenraden närmare bäcken. Här finns en nivåskillnad och utrymmet är för smalt för stora stenbumlingar. Byggtimmer är slimmat och passar in i miljön, där stubben efter den största granen är kvar. Lågkapad som snygg grund för en stor kruka med blommor. Tid tog resan då det var många som handlade byggvaror och Matte hittade en passande altandörr som ingen kunde hitta priset på, då listorna var nya och krångliga. Här letade man ändå i gamla hederliga pärmar hellre än i datorn! Mycket bättre ansågs detta vara, även av den yngre arbetskraften. Man skall aldrig upphöra att förvånas. Till slut dök priset på varan upp - 15.000 kronor för en altandörr! Men den var i treglas och helglas och säkerhetsklassad och skulle hålla för det mesta....  Snygg var den också! Men ännu finns inget rum att sätta in den i, så en billigare variant hinner letas fram.

Resten av dagen tillbringade Husse och Matte således med att krypa omkring och fingräva kanten, som täckts i nu stelnad lera och även vissa betongrester då känslan för var man häller sådant varierar beroende på intresset för växtligheten i trädgården... Husse grävde loss stenar och Matte hackade/skrapade och skyfflade bort flak av hårt stelnad lera som täckte den gamla grässvålen. Platsen såg väl närmast ut som en arkeologisk utgrävning. Matte lyckades sätta spaden i ett myrbo och en hoper ilskna svartmyror anföll blixtsnabbt och hamnade i Mattes handskar och under klockarmbandet och bet till höger och vänster. Medan andra myror försökte rädda alla myrägg. Resolut skyfflade Matte bort rubbet och förpassade allt ner i bäcken, då hon upptäckte att hela slänten ner mot bäcken var ett enda gigantiskt myrbo. Just under byggtimret skulle inget myrbo finnas i varje fall. Elak Matte. Vet.

Till slut var två längder snyggt trä inpassade i skarven mellan grusgången och slänten mot bäcken, där prästkragar, vitmåra, gulmåra, alsikeklöver, rödklöver och kärringtand nu växer fint. Matte strödde ut en påse ängsblomfrön för många år sedan och nu när granarna är borta har de fått fart. De har även börjat täcka den mark som Matte grävde upp för ett dräneringsdike ner mot bäckfåran. Mycket regn har gynnat tillväxten i trädgården, där alla rosenbuskar nu står i full blom. Rosår var det i fjol  och så även denna sommar!

När kvällen kom var arbetet med kanten i stort sett helt klart och Matte gick in och gjorde en fiskgryta, när Husse tog med hundarna på en skogspromenad. 

Antal kommentarer: 2

2015-07-14 22:56:34 - marita /Mánnu

Jösses vad ni jobbar:) Trodde ni var pensionärer!

2015-07-15 06:31:33 - Marianne

Haha! Bara jag! Larry har semester och får snart vila sig på jobbet. ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)