Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"GÄLLER ALLA - UTOM MIG..."

2024-06-03

I samfälligheten har man haft årsmöte. Efter årsmötet finns ett protokoll anslaget offentligt i området samt utlagt på föreningens hemsida. Där står det bland annat att gällande hastighet i området är 30 km./t. - på förekommen anldedning då skolbussen har hållit en påtagligt hög hastighet inom bostadsområdet, liksom flertalet bilister, samt att hundar skall hållas kopplade på vägarna i området. Enligt kommunens allmänna bestämmelser om att hundar skall hållas kopplade inom detaljplanerat område. Vilket är högst relevant; då kombinationen bilar i hög fart, lösspringande hundar, samt barn på sommarlov med flera badplatser och en fotbollsplan som lockar i området, är en usel kombination. Vägarna är smala och två personbilar som möts måste hålla långt ut mot dikena. Cyklisterna har ökat i antal efter några års minskning och inte sällan tar hela familjen en tur till något av baden. Antalet lösspringande hundar på vägarna har ökat markant sedan pandemin, liksom hundattackerna. Ungefär som i samhället i stort förmodligen.

På sina timslånga kvällspromenader går Matte numera alltid med en burk 'Dog Defence Spray' i fickan - liksom många andra hundägare. Varken Dima, Aili eller Matte är bekväm med att en lös hund kommer springande mot dem. Ibland utan någon ägare inom synhåll i en korsning. Nerför en backe travade en stor och kraftig svart hund av vakthundmodell helt ensam härom dagen. Matte stannade och kortade in hundarnas koppel; i väntan på att en ägare skulle dyka upp. Så skedde och hunden stoppades och kopplades upp, just som den skulle vika in på den väg där Matte och hennes hundar befann sig. En lydig hund förvisso, men lös och långt före sin ägare, mitt i vägen och ut på en mycket trafikerad väg där det går fort. En hundrädd person, på sin tomt intill vägen, skyndade sig in vid åsynen av den lösa stora svarta hunden. Även Aili upplevs skrämmande av denna person.

I går kom samma hund Matte och hennes hundar tillmötes. Lös och med ägaren ett stycket bakom. Hunden mitt i vägen trots trafiken. Dima blev obekväm. Matte ställde sig vid vägkanten med Dima och Aili tätt intill sig. Den lösa hunden kopplades upp strax innan mötet och nu kunde inte Matte hålla käften. Bad om hänsyn till omgivningen och anpassning till reglerna inom bostadsområdet. Vilket hon inte fick något gehör för. Koppeltvång enligt kommunens regler för all del "men har man bara pli så!" Alltså: Den regel som kommunen har angående koppeltvång på vägarna gäller inte för den som själv anser sig ha pli på sin hund. Jaha. En mycket subjektiv bedömning avgör alltså att just denna hundägare får bryta mot denna bestämmelse. Några intentioner om att fortsättningsvis hålla hunden kopplad på allmänna platser i bostadsområdet föreföll inte finnas. "Koppeltvång gäller inte när man har pli på sin hund." Frågan om hänsyn till hundrädda människor förblev obesvarad och skapade ett visst huvudbry. Att kopplade hundar upplever osäkerhet när en okänd lös hund springer emot dem, var inget som denna ägare hade någon som helst förståelse för.

För övrigt upplystes Matte om att badplatsen närmast det egna reviret denna kväll var invaderad av lösa hundar.

"Sköt dig själv och skit i andra" var en vanlig kommentar när Matte gick i skolan. Man skulle inte vara så nyfiken och inte lägga sin näsa i blöt. Ord som förefaller ha fått en annan innebörd när det egna jaget står i centrum och andras väl och ve är fullständigt ointressant.

~~~~~~~~~~~~~

Ibland är det skönt att vara gammal och slippa få uppleva vart denna människosyn barkar hän. Isiga vindar som minner om tiden för hundra år sedan blåser i EU-valet vad det verkar. Matte minns vad hennes mor född 1915 berättade om förkrigstid och krig. För den generationen var ett enat Europa en dröm som hann bli sann. Nu stängs gränser igen.

Framtiden känns allt ifrån ljus och det är inte konstigt att barnafödandet gått ner.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)