Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÄSTA STEG I RENOVERINGEN

2023-06-22

Onsdag.

Det blev en tidig runda med hundarna, innan solen stigit högt på himlen. Annars föredrar Matte att lägga de lite svalare morgontimmarna på trädgården medan den ligger i skugga, nu när det är närmare trettio grader på eftermiddagarna, dag efter dag. För att sedan gå med hundarna i kvällningen. Matte har sett många hundägare passera det egna reviret under morgnar och förmiddagar, men mötte nu bara en enda, under sin nästan timslånga raska promenad.

Mitt på dagen lämnades hundarna hemma i den av luftvärmepumpen behagligt svala stugan. Primärt installerades denna pump förra sommaren, för att kunna erbjuda svalka under de allt vanligare värmeböljorna. Svalka åt både hundarna och människorna. Man har nu någon stans att ta vägen när det blir olidligt på eftermiddagrna när solen vräker sig mot huset, som har plåttak och blir lika varmt inomhus som det är utomhus.

Husse skjutsade Matte till andra sidan av stan, för att göra det andra steget i operationen och renoveringen av ögonlocken, som trillat ner och skymde synen. I det första steget vändes ögonlocken ut och in och en sena kortades in bakom ögat. Mycket obehgligt men med ett mycket gott resultat! Nu har all svullnad gått ner sedan det ingreppet och det var dags för nästa. Nu skulle en centimeterbred remsa ovanför ögonlocket klippas bort. Eftersom huden där nu fått fritt fram att ramla ner över ögat. En partiell ansiktslyftning om man så vill, men en nödvändigt sådan för att ge fri sikt, Inte minst vid bilkörning. Mattes syrra var osäker på om Matte somnat mitt under fikat i vintras. Så mycket hängde ögonlocken ner alltså. Vilket även fick Matte trött av att inte se vad hon borde kunna se. Allt hänger när man åldras och allt vare sig kan eller bör man försöka lyfta upp och återställa. Att fölora halva synfältet på grund av nerhängande ögonlock, känns dock väldigt onödigt när hjälp finns att få.

Medan den skicklige läkaren klippte bort en lång remsa skinn enligt sin skiss på huden före ingreppet, utbrast han: "Det här tycker jag är så roligt! Jag älskar att operera ögonlock! Att få se patienterna så glada när de ser sig i spegeln efter operationen! Det är ett hantverk och jag ser det som att jag återskapar något så som det har varit!" Matte rekommenderar den här killen varmt! Han är oerhört skicklig och dessutom väldigt trevlig.

Matte kom ut från läkaren med en lång rad stygn i en blodig rad i ögonlockens överkant och blåtiror började dyka upp, men Husse tyckte att det såg bra ut! Matte kände sig nöjd. Om en vecka plockas alla stygnen bort. Det märktes redan stor skillnad vad gällde synfältets omfattning.

Hemma väntade två sovande hundar. De sträckte lojt på sig när Matte öppnade ytterdörren. Dima har varit fantastisk i det att han redan första veckan efter sin ankomst måste lämnas ensam med Aili några timmar och det var inget som helst problem för honom. En hund med en medfödd trygghet i sig själv. Nu släpptes de ut och fick på sig sina kylvästar i hettan. Aili sträckte ut sig i solen på yttertrappen en stund, men sökte snart skugga.

Dagen avslutades med att den person som tidigare gjort livet på vägarna farligt för andra, genom att köra mycket fort i bostadsområdet, dök upp i extremt hög fart på vägen utanför reviret. Fram och tillbaka blåste bilen förbi fyra gånger och han hade redan kört runt på flera av de andra småvägarna mellan husen. Matte gjorde som flera andra och ringde 112. Mellan klockan sex och sju, när många började söka sig ut för promenader när solen började sjunka och lediga barn var ute och cyklade, bestämde sig den här galningen för att göra vägarna livsfarliga. Polisen skickade ut en bil men förefaller inte ha kunnat ertappa bilisten på bar gärning. Han återkom senare men då inte fullt så vansinnesfort. Hans bil är ett potentilellt mordvapen och han är livsfarlig när han kör så här! Matte lyckade filma framfarten, om nu det skulle kunna hjälpa till att få stopp på killen som kör sin frus bil. En stor Volvo V90.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)