Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LYHÖRDHET-RESPEKT

2015-01-21

Tisdag.

Matte passade på när underlaget på golfbanan var lämpligt för promenerande och tog med sig hundarna och for dit igen.

Det visade sig att andra hundägare tänkt i samma banor. Även i samma banor som Matte när det gäller hundhållning. Här dök tre hundägare upp nästan samtidigt och samtliga läste varandra perfekt!

När Matte anlände stod en bil redan parkerad intill golfbanan. En hundbil. Det hade snöat några millimeter under natten och Matte kollade åt vilket håll spåren gick. Tittade ut över banan och såg långt borta en hundägare med tre lösa hundar på väg tillbaka mot klubbhuset och parkeringen. Tre glada hundar som jagade varandra och sprang i stora svep över de öppna ytorna. Matte avvaktade och släppte inte ut Lapsktrion. När hundägaren kom ännu närmare parkeringen, samlade hon snyggt ihop sina tre Border Collie och gick i väl sluten tropp fram till sin bil. De tre Lapska hölls mycket kort med öppen baklucka och en Matte som matade med godis ur tub, krävande absolut tystnad när de tre hundarna passerade intill bilen. Träning! Matte jobbar ständigt med att hålla familjens hundar tysta. De skäller gärna när andra hundar passerar bilen, men det är absolut förbjudet. Aili måste lära sig att lyda detta. Modji dras med när Aili uppför sig illa. Nu skötte de sig mycket bra alla tre! De båda hundägarna låtsades inte om varandra och bildade flock med sina trehövdade hundflockar. Klart signalerande att hålla sig på sin kant och inte hälsa på alla.

Just som BC-flocken for iväg anlände en annan hundbil med företagsnamn angivande eftersöks och viltspårhundar. Matte hade just tagit ut sina hundar i koppel och var på väg att lämna sin bil. Den nyanlända hundägaren gick ur bilen och öppnade åt hundarna, osynliga bakom galler i skåpbilen. Lapskflocken blev rejält utskälld av hundar modell mindre av skallet/"bjäbbet" att döma, men brydde sig inte.  Matte fortsatte ut över golfbanan och den nyanlända hundägaren blev stående vid sin bil, utan att ta ut sina hundar. Ingen kontakt togs hundägarna emellan. Var och en ägnade sig åt sitt och signalerade att man inte måste hälsa på alla. Varför Lapsktrion kunde släppas lös och de hängde med Matte ut på golfbanan, utan att ägna hundarna i bilen minsta intresse.

Matte och de Lapska försvann bortöver golfbanan och så länge Matte kunde se henne stod den senast anlända hundägaren kvar vid sin bil.

Matte promenerade så fort hon kunde för motionens skull och hundarna travade på, med enstaka stopp för nosande och harpluttätande. Aili for som en duracellkanin kors och tvärs och ibland hakade mamma Modji på och drog en repa. Násti gick lite i sin egen bubbla och blev stående en aning länge ibland. Varför hon fick sätta fart och springa ikapp sin flock. Intervallträning! Matte njöt av att kunna sträcka ut och vandra som förr, samt av att se sin hundflock i frihet över de stora ytorna. Hundarna höll sig i närheten och som vanligt kallades de in regelbundet med olika tecken. Pipa, ljud, kommando, handtecken. De fjärrdirigerades även med riktningsförändringar eller stopp.

När Matte efter en knapp timme kom tillbaka till bilen, hade hon inte fått någon kontakt med hundägaren som gick ut lite efter. Möjligen var hon i ett skogsparti mellan de lätt snötäckta gräsytorna av Modjis kroppsspråk att döma. Mattes hundflock höll ihop med Matte och den andra hundflocken höll sig på sitt håll.

En flock med tre arbetande Lapska, en flock med tre Border Collie och en flock med eftersökshundar. Tre hundägare med samma krav och önskemål när de gav sig ut på golfbanan med sina hundflockar. Man var inte där för att låta hundarna springa helt fritt och leka med den som dök upp. Man var där för en möjlighet att ensam kunna röra sig över stora ytor med sina egna hundar lösa. Man läste av varandra, tog hänsy och respekterade varandra. Utan att ett ord yttrades. Så skööönt!

Läser man Per Jensens senaste bok: "Skäms hunden" får man lära sig att hundar väljer människor framför hundar. Så varför tror så många att hundar som möts alltid skall hälsa och även leka? Till och med på hundutställningar ?!  Man saknar allmän hundkunskap. Varför skickar inte SKK med en lättbegriplig etologibok till valpköparna? Nu får de bara enkla råd inför valpens omedelbara framtid i det nya hemmet. För att föda upp hundar krävs inte från SKK att man har några som helst etologikunskaper. För att kunna komma med adekvata råd till valpköpare som undrar, måste man som uppfödare själv fortlöpande förkovra sig i hundars beteende. Tycker Matte. Det är ju så himla intressant att lära sig om hundars betteende! De talar ju faktiskt till oss och då borde alla hundägare vilja försöka förstå vad de säger. Per Jensen är en etolog som skriver mycket lättbegripligt. Denna bok fick högsta betyg i Brukshunden eller Hundsport. Där sviker minnet desvärre.

 

Antal kommentarer: 2

2015-01-21 12:29:16 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Ja det var i Brukshunden. Per Jensen skriver mycket bra tycker jag också och det är ju så jätteintressant och roligt att lära om hundars beteende.

Apropå något annat så har jag precis läst om, säkert för minst tredje gången, Björn von Rosens "Mitt hundliv", också intressant men från en annan tid.
Christina

2015-01-21 12:38:03 - Marianne

Tack för tipset! Jag köper knappt några nya böcker. Bokhyllorna är fulla med bra böcker från förr! Elizabeth Mashall-Thomas skriver fint i "Hundars hemliga liv". Skriven 1993, vilket ju är rätt nyligen.;) Mycket intressant!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)