Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PLASTMISSBRUKARE

2014-05-29

Onsdag.

Matte tog en morgonpromenad runt kvarteret med hundarna. Uppför berget och nerför berget och förbi Argshäfern som var tyst för en gångs skull. Sedan vilade Matte och hundarna en timme på frukosten. Därefter tog Matte med hundarna på en moppepromenad. Tempoväxlingar för att få Aili lite mer skärpt och inte dra ner Matte med moppe i diket, vid plötsliga tvärnitar eller sidohopp. Hon börjar inrätta sig i ledet lite bättre med ett tydligt strypkoppel. Aili fick prova att ha ett retriverkoppel på dagens promenad. Att gå fint med en hund i taget är ingen konst. I jämöförelse med att ha tre hundar i slaka koppel fokuserade på rakt fram. Men det gick med stor tydlighet. Násti och Modji håller sig snett bakom i slaka fina koppel och en jämn lunk. Aili vill gärna vara först i sträckt koppel och riskerar att bli  påkörd av Matte. Inte bra. Men Aili lär sig vartefter och efter fyrtio minuter var flocken hemma igen. Utan missöden. Aili lär sig mycket om hundars uppförande av sin mor och mormor. Lite får Husse och Matte bidra med.

Husse kom hem med nyinköpta trädgårdslampor. Solcellstyrda och i metall och glas. Men med ett jordspjut i plast. Vilket plastmissbrukaren Aili upptäckte på studs..... Matte placerade ut de fina lamporna och gick in för att packa för träninngskvällen. Husse var inte klar ute, varför hundarna fick bli kvar med honom. Omedelbart drog Aili upp båda de nya lamporna och gick loss på plastspjuten nertill. Aili låg på gårdstunet i godan ro och gnagde plast och begrep inte alls varför en förbannad Husse gormade och körde in Aili. Som var totalt oförstående och visade mer förvåning än något annat när hon blev  tillsagd på skarpen. Vadå förbjudet???  Till saken hör att liknande lampor redan förstörts av plastoholicen. Vilket väckt hennes Mattes tydliga missnöje. Men det var ju två helt andra lampor! Hundars logik är som små barns logik många gånger.

Familjen åkte och tränade på Hakungekrossen. Aili fick sitt livs andra frisök i "miljö" bland en massa byggskrot. En figurant var utlagd. Området var rätt väl avgränsat. Aili måste sitta fint när Matte går fram några steg och kollar området. Startrutin. Viktigt! Aili gick ut på sök och sökte aktivt vittring i området.  Hon tar sig fram med lätthet bland bråten och hittade rätt snabbt sin figge. Snyggt jobbat av en mycket ung hund som älskar att leka kurragömma!

Násti fick söka tomt i detta skrotområde och hade sedan tre figuranter nära varandra på olika flak lite högt upp. Vittringarna slog i varandra och det var inte särskilt lätt. Vilket naturligtvis var meningen. Násti löste uppgiften bra. Modji fick också söka tomt först och hade sedan en figge på ett av flaken. Markerade bra. Det fick räcka så. Helgdagskväll med väntande familjer.

Tack allihop för bra träning och för att ni kom, trots kväll före helgdag!

Hemma väntade ett lite utkylt hus. Iskall och kraftig vind i kombination med endast sju grader krävde en värmande brasa innan sänggåendet.

Matte satte sig i glasrummet och läste tidningen. Aili ville vara knähund. Fick då se sig själv i fönsterrutan rakt fram! Satte sig käpprak och stirrade. Fick se en hund till vänster om sig också! Vågade inte riktigt släppa den hund som satt mitt emot henne för att kolla den som satt bredvid. Skymtade en till höger om sig också. Då blev det mycket! Den tänkte Aili bort och fokusserade på att hålla koll på den framför och den till vänster. Hon var rörande söt!  Jättetrött! Men kunde inte lägga sig ner. Måste hålla koll. Försökte fånga någon vittring bakom Pelargonerna i fönstret. Lutade sig fram. Hunden i fönstret kom lite för nära. Lutade sig bakåt igen. Till slut vände Matte Aili bort från fönstren. Då slank hon ner från Mattes knä och gick  och knöt sig. Hon hade inte riktigt velat vända ryggen åt de båda hundarna som tittade på henne. Ingen ragg. Inga ljud. Bara mycket uppmärksam.

Älskade Aili! Vår stora glädjer! Trots att hon specialsökutbildat sig själv på plast.....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)