Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÖJARMATTE

2022-11-16

Måndagen blev en vilodag för Matte. En nödvändig sådan då det tröttar att ha värk efter tandbehandling och Matte har av tandläkaren ombetts härda ut, i väntan på bättre tider. Den ilska han genererat bland nerverna i käften måste lägga sig självmant. Matte gjorde alltså inte mycket alls under hela måndagen och Aili anpassade sig. Hemma röjde tre kvinnor runt i stugan under några timmar och storstädade från golv till tak. Matte borde ha plockat undan allt möjligt som låg framme och fått stugan att se lättstädad ut innann de anlände. Det orkade inte Matte efter träningen på söndagen. Olästa tidningar, lästa tidningar och icke undanhängda kläder efter snabba väderomslag och en hel del annat skyfflade Matte bara undan på söndagseftermiddagen. Ut i lillstugan och in i städskrubben åkte grejerna. Det borde ha röjts mer strukturerat. Matte och Husse for iväg till gårdsbutiken Nedergården och åt en räkmacka för att hålla sig undan tillsammans med Aili. Utslängda. Vid hemkomsten på sena eftermiddagen luktade det rent! Det såg rent ut. Under en sommar med öppen dörr och öppna fönster, när det inte var för varmt, hade gult pollen och en hel del insekter tagit sin. En gul hinna, döda insekter och lite av varje hade spritt sig överallt. Spindelnät i taket.....  Lapskreviret kändes sunkit och Matte orkade bara inte ta tag i detta själv. 

Tisdag.

Hela förmiddagen ägnade Matte åt att leta rätt på och fördela diverse prylar till sina egna små vrår i stugan. Allt som Matte i ren trötthet gömt undan här och där på söndagen skulle letas rätt på och sorteras och fördelas. Tidningarna sorterades i två kassar med trädgårdstidningar för sig och hundtidningar för sig. Andra kan vilja gratisläsa och året i en trädgård är detsamma i princip varje år. Inget som blir omodernt, inte heller diverse träningstips och annat hunderisnack. Metoder och tankesätt växlar men inte från ett år till ett annat i varje fall. Vädret växlade från vårväder med femton grader på lördagen och sju på söndagen. Kläder överallt. Aili valde att ligga i uterummet medan Matte for som en skottspole hit och dit, ut och in i stugan. 

En paus från röjandet behövdes och Matte tog med sig Aili på en varierande långpromenad. Aili fick gå lös i skogsremsan vid sjön, men sedan blev det koppelpromenad längs vägarna. Fort gick Matte av bara farten från förmiddagsröjandet. Hem kom Matte och fortsatte röja utomhus. Regn och snö väntar till helgen. Krukor med ännu blommande sommarblommor måste undan för att inte frysa sönder. Tunga lyft och tungt bärande. Trädgårdsmöbler flyttas undan och på punschverandan skulle allt staplas smart. Matte kånkade och bar och Aili hade gått i viloläge i uterummet och Husse var på Friskis och Svettis. Husse väntades hem snart och kunde kanske hjälpa till tänkte Matte. Men han ringde och berättade att när däcken skulle skiftas av proffs hade en bult dragits av. Akuttid på verkstad kunde fixas om ett par timmar. Husse blev borta hela dagen och Matte jobbade vidare. Så länge det var ljust och ända in i mörkret slet Matte. Hur många steg kunde det egentligen ha gåtts totalt den hör röjardagen? Många! Stegräknaren låg kvar på hyllan och hade inte gått ett enda steg.

Husse kom hem i skymningen efter en hel dag hemifrån. Trött. Matte satte sig ner. Aili ville ha mat. Klockan var fyra. Växthuset var tömt på de sista små gröna tomaterna och Aili ville ha. Aili fick smaka och Aili blev besviken. Röda skall de vara! Men lukten frestade och hon satt kvar i köket där tomaterna låg på bänken. Ända till halv sex då Matte serverade middag. 

Sedan somnade Matte framför teven redan klockan sex. Vilket ju var korkat. Fick fart under fötterna igen och höll sig vaken till hon somnade på rätt plats i rätt rum i rätt tid. Det värkte i käken. Ett gott dagsverke hade det blivit och stugan var presentabel.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)