Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EGOISTISK MATTE

2014-10-31

Torsdagen var träningsdag för Matte. En timme på gymmet och nu kände både Matte och sjukgymnasten att det var dags att lägga på lite belastning på benen och mer belastning på överdelen. Vilket fungerade bra och Matte körde tre varv med de maskiner som ingår i programmet samt ytterligare en som var en sorts roddmaskin för bara armarna. På två veckor har denna träning gjort skillnad. Nu är det åtta veckor sedan operationen. Rehabiliteringen har gått över förväntan och nu ökar risken för att Matte glömmer sig och inte tar det försiktigt. Sjukskrivningen varar i tre månader. Matte är tacksam för att det gått så snabbt och vill ogärna sabba allt genom att slarva. 

Efter gymbesöket hade Matte tid hos sin frisör för lite ansning av kalufsen. Det är två mil till centrum och smidigt när besöken kan synkroniseras. Fötterna fick sitt i förra veckan. Matte satt där och blev ompysslad och tittade ut och såg solen flöda och fick grymt dåligt samvete för att hundarna var instängda hemma och när Matte väl kom hem skulle solen ha försvunnit bakom skogskanten och berget. Matte borde i stället ha varit ute och traskat med sina hundar direkt efter gymmet. Medan solen sken hemma också. Men var egoistisk och tänkte blott och bart på sig själv. De fick sedan vara ute lite på tomten och Mattes dåliga samvete hade försett dem med varsin grisknorr. Husse tog en hundpromenad upp till sjön när han kom hem, jagad av tilltagande mörker.

Det var ett par år sedan Matte senast gick in på Blocket och tittade på hundannonser. Det var en så deprimerande läsning att Matte valt att låta bli. Men Matte har fått höra att fler hunduppfödare väljer Blocket som salutorg för sina valpkullar och var nyfiken på hur det såg ut numera. 

Jo, någon enstaka mycket seriös och omfattande uppfödarannons kunde Matte hitta. Två sparsamma på Finsk Lapphund. Blev dock lika ledsen som vid det senaste besöket över valpar på tre månader som skulle omplaceras för att ägaren fått jobb alternativt barn eller blivit gravid. Mängden av unga hundar som behövde aktivare hem med mer tid och de många vuxna hundar på över fem år som måste få nya hem på  grund av tillökning i familjen och byte av bostad. Andrahandsmarknaden för hundar verkar vara skrämmande omfattande. Slit och slänghundar. "Det är med stor sorg vi...."  Tänk efter innan hundköpet så slipper man denna sorg många gånger. Medveten avel av blandraser känns lite trist. "Äntligen är de här, vår andra kull med denna kombination, Mops / Chihuahua! De säljs registrerade, chippade och veterinärbesiktade!" Mopsmamman såg nöjd ut och de icke mopsliknande valparna mådde säkert bra.  Många Rottisar för omplacering och skrämmande många Amstaffkorsningar för omplacering som vuxna och valpkullar till salu.

Matte avstår fortsättningsvis också från att ta del av denna sorgliga verklighet. Inte konstigt att man möter allt fler okunniga hundägare med alldeles för mycket hund i snöret. De impulsköper tydligen en hund och så går det som det går. Inte bara Lapska, men det är ju den ras Mattes hjärta klappar varmast för av naturliga skäl. Varför är det så svårt med lite undersökande kontakter och frågor innan man skaffar hund. Många uppfödare besvarar gärna mail från ambitiösa valpspekulanter, som söker rätt ras för just deras behov och önskemål. Matte får understundom sådana mail och svarar gärna på frågor om sina erfarenheter av att ha jobbat med rasen i 16 år.

Antal kommentarer: 1

2014-10-31 09:32:09 - Saivi m flock

Ja lite ego tid är du väl värd kära uppfödare! Som du har tagit hand om
våra underbara valpar till fullo innan vi fick förmånen att fortsätta "omhändertagandet" av dem! Få valpköpare förunnat att ha en uppfödare som dig!(flower)(flower)
Ja det är för sorgligt:(. Är aldrig in på blocket men brukar få lite "hemska" mail med lvh valpar som är till salu lite då då som upplysning för de som vet hur jag är ;)
Snart Helghälsningar!

Saivans matte
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)