Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYÅRSAFTON

2016-01-01

Nog är det märkligt hur det blivit sedan den gamla hederliga POSTEN  upphörde att existera! Ett POSTKONTOR fanns i de flesta samhällen och det var dit man gick när man fick paket som skulle hämtas ut. Punkt slut. Inga förvirrande alternativ. Paketen kom aldrig till postkontor i andra tätorter, kommuner eller län för avhämtning många mil från adressaten! Utan möjlighet till allmänna komunikationer. Allt var inte bättre förr - men Husse och Matte saknar POSTEN! Det STATLIGA POSTVERKET! Utan mängder med alternativa utlämningsställen. 

I Brottby en mil bort finns Bilisten. Där lämnar Husse och Matte in sina försändelser. Oavsett om de skall till en destination inom landets gränser, eller till ett annat land eller världsdel. Men när Husse och Matte får sig saker tillsända kan det hända att de hamnar mycket långt hemifrån. Även sådana försändelser som hade kunnat stoppas i brevlådan ibland! Alternativen ligger ofta trettio minuters bilresa bort - enkel resa. Någon ICA butik i Norrtälje kommun är ett populärt alternativ tydligen. Man skyller på postnummer! Men Vallentuna och Norrtälje har inte samma postnummer! Hur tänker man här???

Nu var det dags igen. Senast fick Husse efter jobbet passera HEMMA för att fortsätta långt norrut till den lilla närbutiken ICA i Bergshamra i Norrtälje kommun. En tur på en mycket smal och slingrig väg genom skogen. Inget självklart val för boende i Vallentuna kommun. Den lilla kartong han hämtade ut hade rymts i familjens normalstora brevlåda! Nu väntade ett paket på Husse på den betydligt större ICA i Rimbo. Som ligger i Norrtälje kommun på vägen mot Uppsala och E4. Absolut inget förstahandsval för familjen. När det finns en stor ICA butik i centrala Vallentuna. 

Det känns bara så himla korkat!!! Samt miljömässigt helt åt skogen. Nu höjs bensinskatten från och med i dag, den första dagen vi skriver 2016. Man vill inte att vi skall köra så mycket bil. Vad är dettta för dubbla budskap där miljöpartiet borde ha mer att säga till om?

Familjen tog alltså bilen till Rimbo, en dryg halvtimme bort, blott och bart för att hämta en liten kartong som vägde nästan ingenting och som hade gått ner i brevlådan.

Var finns logiken? Undrade både Husse och Matte denna årets sista dag. Då det var hur mycket folk som helst som köade i samma ärende som Husse. Familjen passade på och handlade lite X-tra gott till kvällen när de ändå befann sig i en mataffär.

Hundarna fick en skogspromenad med Husse vid hemkomsten. Tyst och lugnt var det i området, men inte i skogen! På inte alltför långt avstånd avlossades ett flertal skott efter det att Husse och hundarna begett sig iväg! Skyltar om pågående jakt sätts ut mot den större väg som passerar husområdet, men man missar alltid att informera dem som bor i området och går ut i skogen för rekreation! 

Skotten var flera och nära och här trädde vakthunden Modji i tjänst. Hon blev förbannad och gick i skall! Helt oväntat. Hon fick stort stöd av sin dotter Aili. Modji och Aili uppträdde inte med rädsla, tvärt om. När skotten upphört var vaktuppdraget slutfört och vakthundarna gick i vila och nosade vidare längs stigen.

Matte ägnade sig under tiden åt tomten och även sedan Husse och hundarna kommit hem och jaktlekar tog vid, hördes några skott typ kanonskott,  från skogen. Modji kollade mot skogen och Aili gick bort till staketet och tittade uppför skogsbacken. Inga skall, bara stenkoll. Men inga fler skott kom och leken fortsatte.

Kvällen var mycket lugn i stugan och först kring tolvslaget hördes en del raketer på avstånd. Hundarna var väl förberedda och ägnade sig åt varsina renben att gnaga på. Det varierar stort från år till år hur läget är denna natt kring stugan i skogen. Det är helt avhängigt av vilka som förlägger sitt firande i skogen. Något nyår har det varit rent helvetiskt, då någon lånat ett fritidshus för att fira med råge! I tron att man inte stör någon i skogen. Bortsett från någon enstaka granne och alla skogens djur och alla övergivna kattter i området. Samt en och annan hund.....   Men allt fler drar sig ut i skogen just för att skona sina husdjur. De vilda djuren talas det väldigt tyst om.

Aili satt i Mattes knä och studerade fyrverkerierna över Stockholm på TV med nyfikenhet. Matte fick nyårshälsning från hennes bror Runne i nordligaste Norge vid havet och han låg i soffan med sin lillhusse och kollade på TV även han! Även där for fyrverkerierna i luften  vid midnatt och han föreföll ha det lugnt och skönt som soffpotatis!

God fortsättning  allesamman!

 

Antal kommentarer: 1

2016-01-02 10:43:01 - Saivi m flock

God Fortsättning orginalflocken!
Här löps det för fullt! Balva har precis slutat:) Matte tycker det är sådär då jag börjat sova lite i sängen ...;)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)