Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNNU ETT SÖK EFTER EN FÖRSVUNNEN PERSON

2012-11-11

Som redan skrivits, kom en kallelse på lördagkvällen till ett nytt sök efter en försvunnen person. En deprimerad man hade varit försvunnen sedan den 18.10 och anhöriga vände sig nu till Missing Pople. Som vände sig till sin hundgrupp bland annat. Som till 50% består av Lapska Vallhundar. Det vill säga Násti och Modji.

söndagmorgonen begav sig familjen alltså till samlingsplatesen i Bandhagen. En timme innan skallgångsgrupperna kallats in. Husse och Matte skickades ut i ett grönområde i nära anslutning till bostaden. Både Násti och Modji fick söka i koppel av säkerhetsskäl. Då de inte är tränade att hitta döda människor är det säkrast att ha dem nära, så att man kan se varje reaktion från hunden. De skallmarkerar endast levande människor. Döda människor hittar de och reagerar lite olika inför.

Husse och Matte avrapporterade efter en timmes sök, i mycket kuperad terräng med såphala berg. Därefter torkades hundarna av efter att ha jobbat i regn och fick vila till näsata arbetsorder. Husse och Matte tog en fika och skickades sedan in i det hus där mannen bodde. Modji fick söka av hela källarplalnet med alla källarförråd, grovsoprum och tvättstuga. Husse sökte av ett vindsutrymme dit man endast kom via en brant stege.

Sedan skickades familjen iväg till en sjö en bit bort, i sökandet efter några tillhörigheter som saknades. Kanske fanns mannen i vattnet. En timme senare återvände familjen till samlingsplatsen och strax intill mötte polisbilar och avspärrningar. Mannen var funnen av en av sökpatrullerna, helt nära sin bostad.

Så skönt att inga barn hittade honom där, helt nära en skola och så skönt att familjen nu kunde få ett avslut.

Missing People Stockholm är helt nystartade och de har hittills fått två uppdrag av anhöriga. Båda fallen är uppklarade. En man hittades död i går på Ljusterö. Ytterligare en man hittades i dag i Bandhagen. Husse, Matte och de två Lapska var med vid båda tillfällenena.

Innan alla åkte hem till sig skedde en samling i Vantörs kyrka där prästen råkade vara kvar på övertid.  Den grupp som såg den döde mannen behövde få ett avslut och ett samtal innan var och en åkte hem till sitt.

Husse och Matte åkte ännu en dag hem och tände en mysbrasa och kände sig nöjda med hela familjens insats denna helg.

Den drunknade mannen på Ljusterö är funnen och polisen och räddningtjänsten har anlänt. Foto från Missing People FB.

Ljusterö lördag 10/11

Antal kommentarer: 2

2012-11-12 15:18:47 - Anette

Bra att få jobba med det ni har tränat för...

2012-11-12 15:54:50 - Marianne

Så sant! Efter 20-30 år.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)