Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GLAD PÅSK !

2015-04-02

Hahaha! Det var ju roligt att det lilla aprilskämtet lyckades lura någon. Matte lusläste själv D.N. för att försöka avslöja något trovärdigt skämt, men hittade inget. I Mattes generation är det nog ingen som glömmer skämtet på TV om att man på den svartvita apparaten skulle dra en nylonstrumpa över skärmen, för att få färgteve! Klassiskt! Det är väl förresten ingen numera som begriper vad en nylonstrumpa är/var. Svartvit TV är nog också ett märkligt påfund. När det finns färg. Typ. Från sin barndom minns Matte när grannfamiljens familjefader till efterrätt serverades margarin med chokladsås över, i stället för den vaniljglass som den övriga familjen åt och en kille som till frukost av sina kompisar på ett läger serverades nyblandad cement med mjölk och lingonsylt i stället för gröt....   Vilket höll på att ta en ände med förskräckelse, när den hungrige tonåringen tog en stor sked och skulle stoppa i munnen. Ett samfällt skrik stoppade honom i sista sekunden.

Att Matte tog med sin Lapskflock på en skogspromenad på onsdagen är inget skämt. I närmare en timme traskade Matte med lösa och skötsamma hundar omkring i skogen och njöt av vårkvitter från många fåglar och plaskade igenom stora vattensamlingar. Mitt på dagen hämtades den yngste sonen vid bussen och gemensamt firades hans 40-årsdag i all enkelhet, med gemensam middag på tre man hand och tårta så klart! När man firar det yngsta barnets 40-årsdag och minns sin egen, inser man att en stor del av livet redan passerat. 

Sonen hade planer för kvällen och släpptes av vid tunnelbanan och Lapskfamiljen tränade som vanligt. Denna kväll i källaren till Lidingö sjukhus. Nytt område igen! Full träningsgrupp med tre Lapsktikar och tre Lapskkillar och en löpande Springertjej. Alla hundarna bands upp inomhus på rad i källaren, där det var varmt och gott. 

Här nere finns ett gytter av rum i olika storlekar för olika ändamål. Ett skyddsrum som i sig består av flera mindre rum och olika fläktrum samt förråd och små krypin. En hoper trädgårdsmöbler och ett par ihopfällda parasoll bjöd på ypperliga gömställen och för hundarna att ta sig längst bort till legan, innebar att de till viss del måste klättra över staplade trädgårdsmöbler. En stor och mycket tät soptunna var även den ett bra gömställe,  där den studerande deltagaren fann studiero med bok och pannlampa. En bra studiemiljö då tentorna går utmärkt!

Skyddsrummet med sina mindre rum innanför varandra, erbjöd en bra möljlighet för att träna hundarna i ett utrymme där det fanns flera personer gömda och där endast hunden fick gå in. Föraren måste stanna utanför och skicka in hunden, som togs med ut av varje figurant när hunden fyndat. 

Násti var het som skulle hon fylla två år om två veckor i stället för tolv! Nástis energi sprutade ur öronen och hon hade svårt att inte ljudligt låta detta märkas. Násti tog sig an uppgiften med liv och lust och när hon lokaliserat vittringskällan bakom trädgårdsmöblerna flög hon upp på soffan, studsade vidare till stolen ovanpå och sedan ner till figuranten i gömstället bakom möblerna! Arbetsmässigt jobbar hon med lika stor glädje, fart och motor som i sin ungdom. Precis som sin mamma Gázzi gjorde till långt efter tolvårsdagen. Ända till slutet vid nästan femton års ålder.

Modji fick ett sök med fem figuranter gömda på ställen som Matte inte kände till, men en facit följde med för att inte söket skulle ta för lång tid i alla olika utrymmen. Det är lätt att man låser fast sig när man inte vet vilka rum som är helt tomma. Med många hundar en vardagkväll rinner tiden lätt iväg. Modji visade tydligt på vittring på ett par ställen, men kunde inte hitta vittringskällan och Matte kopplade därför Modji för att begränsa sökslagen och dämpa farten, varpå Modji fyndade både figgen i soptunnan och den som var gömd bakom en lucka högt uppe på väggen, i ett litet trångt utrymme fullt med sand. Där låg ytterligare en figurant gömd längst in bakom den främre och först fyndade figgen. Vilket inte undgick Modji. Duktig tjej!

Aili fick en figurant gömd längst bort bakom alla trädgårdmöblerna och samma figurant hade varit gömd för flera hundar i samma hörn i skyddsrummet. Matte hade figgens mössa som Aili fick nosa på. Aili fick söka igenom alla rum där det låg mycket vittring från alla som tidigare varit gömda där. Samtliga i gruppen följde med bakom när Aili jobbade för att utgöra störning. Men Aili  fastnade på vittringen från mössägaren där hon suttit i skyddsrummet. Aili sprang runt, runt och plötsligt stannade hon upp och funderade länge i hörnet. Med huvudet lite på sned. Vittringen fanns där men var i hela friden fanns mössägaren???

Därefter först fick Aili tillgång till det rum där mössägaren faktiskt var gömd. Avsikten var att Aili skulle söka tomt i många rum innan hon fick möjlighet att fynda. Aili måste få en chans att visa att hon kan jobba länge med stor uthållighet utan att hitta sin försvunna figge. Aili måste få in detta i träningen. Hon skötte sig alldeles utmärkt och jobbade envetet på ur rum i rum utan att minska på intensiteten. När hon fick möjlighet att söka av det rum där figuranten var gömd, jobbade Aili noga igenom rummets tre olika delar, det var T-format. När hon snappat upp att figgen var gömd i den högra delen fick en snabb kontrollsniff på mössan henne att hitta vittringskällan och hon, som sin mor och mormor dessförinnan, studsade upp på de staplade trädårdsmöblerna och ner till figuranten. Som godisbelönade och återfick sin mössa. Jätteduktig Aili! Först belönar figgen och Matte  Aili tillsammans, i en återföreningscermoni och sedan backar Matte och överlämnar allt positivt bemötande helt och hållet till figuranten. Som tar med Aili ut ur legan och lämnar över till Matte. Varje liten del i sökarbetet fyller en funktion för helheten i hundens arbete.

Tack för ännu en fantastiskt bra träningskväll tillsammans i denna ypperliga träningsgrupp och GLAD PÅSK på er alla kända och okända!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)