Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTERVALLPROMENAD

2016-01-20

Tisdag.

Nástisonen, Mattes kille, Gátchis Juoksanáste Mánnu är ögonlyst med gott resultat! Ingen ärftlig ögonsjukdom. Han planeras bli pappa tillsammans med en tik från Nederländerna i sommar. Se förstasidan och under rubriken Aktuellt för mer information.

Ingen sol? Boratskämd blir man snabbt! Grått och fem minusgrader. Matte tog på sig sina Icebugs och gav sig iväg ut på promenad med hundarna. Försökte strukturera upp luktstoppen längs vägen för att få till en effektiv promenad för både sig och hundarna. Man måste inte kuta som en tok för att få motion! Att gå kan också vara väldigt effektivt, om man inte bara lunkar i knapp styrfart. Ännu effektivare blir det om man försöker gå med intervaller och tempobyten.

Hundarna fick först klara av eventuella toalettbestyr. De hade redan varit ute en sväng på tomten, så det mesta var avklarat, men nog måste det pinkas lite här och där ändå. Promenaden är till för både motion och stimulans för hundarna, men även för Matte, som fösöker kombinera så gott det går. Det finns alltid vissa ställen längs en hundpromenadsträcka som är mer nerpinkade och innehåller mer nyhetsstoff än andra. Vintertid är dessa platser väl synliga för alla hundägare. Så här i ett fritidshusområde vintertid kommer inte dessa ställen alltför tätt. I korningen si och på snödrivan så måste det bara skvättas en skvätt! Både Modji och Aili lyfter ett bakben högt, så tikar de är.

På dessa speciellt gulmarkerade platser fick Lapsktrion stanna och nosa rätt noga, Matte kollade omgivande tomter. Sedan var det fullt ös vidare olika långa sträckor till nästa paus för nyhetsinhämtande. Fullt ös igen. Uppför och nerför backar och olika långa sträckor utan stopp. Inga stopp vid enstaka luktfläckar och stopp gjordes ömsom på hundarnas initiativ och på Mattes.

En sådan här promenad görs nog ofta utan att man tänker på det som intervallträning. Man går och stannar och låter hunden nosa. Går man riktigt fort, på topp av sin förmåga för dagen, mellan lukt-och-kiss-stoppen blir det en bra intervallträning. Vilket bränner kalorier effektivare än när man håller samma tempo hela tiden, utan stopp.

Matte bantar inte. Försöker bara hålla sig i god form med tilltagande ålder. Lyckades hålla igång på vägarna i en timme denna dag.

Nya rapporter om bristen på äldreboenden skrämmer! Det är inte bara platser på befintliga äldreboenden som saknas! DET FINNS SNART INGA ÄLDREBOENDEN!!! De är nerlagda. Husse och Matte kan förvänta sig en sängplats hemma med kameraövervakning i bästa fall. Patienter skickas direkt hem från sjukhus efter stroke, med larm om armen. Larm de enligt läkarintyg inte är kapabla att använda! Nu dog gumman efter fem dagar hemma så kommunen behövde inte betala för kärringen så länge....  Rapport på tisdagkvällen.

Matte tror på ättestupan, som det blivit med denna sociala nedrustning när det gäller äldre människor. Men man måste ha ork nog att kasta sig ner. Mattes generationskamrater oroas för framtiden. En utdragen död ensam i en säng hemma. Utan möjlighet att kunna larma ens om bostaden börjar brinna. Utan fungerande larm på grund av telestrul och hur som helst oförmögna att kunna trycka på larmet. Fysiskt och psykiskt.

Slutförvaring. 

Det gäller att hålla igång och skjuta detta hemska framför sig så länge det går. Ingen vill hamna där, så måtte politikerna besinna sig! Om inte så bör deras egna föräldrars åldrande mana till eftertanke.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)