Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPARNA PLACERADE, foton

2019-07-27

Alla Ailis och Nemos valpar har varit tingade sedan länge och nu är de även placerade vid en dryg månads ålder. Efter att Matte och Husse har studerat dem noga,  både i "valprummet" i köket, men framför allt i den "berikade" valphagen, med en miljö skapad för att stimulera rörelse, balans och koordination. Där de visat mer av personligheter, trots en mycket jämn kull. För att få placeringarna så bra som möjligt,  innefattar det även kunskap om valparnas väntande hem.

Hit kommer man alltså inte och pekar ut en valp man tycker om. Som kanske inte alls kan visa sitt rätta jag vid ett enda besök. Piggaste valpen är den som slappat hela dagen när de andra sov och tvärtom. Som tur är finns det ingen i denna valpskara som är "den lunga". För övrigt är det så mycket annat som är relevant i slutändan än "pigg eller lugn". Som nyfikenhet, vilja att ta för sig, mod, och förmåga att kunna koppla av och mycket annat. Som man ser först när de får chansen att möta nya miljöer, nya föremål, nya underlag, nya människor och mycket annat.

I valphagen jäklas Matte ständigt med dem och möblerar om med de olika föremålen som hindrar deras framkomst. På grund av var det är skugga och vartefter nya föremål tillkommer. Där de ena gången kan rusa rakt fram längs gallret står plötsligt en brödback i vägen och där de kunde kuta rakt fram under trädgårdsstolen hänger ett draperi med små petplaskor som dinglar, sida vid sida, i ett snöre! De utsätts ständigt för att lösa olika problem. De måste gå runt eller över för att komma dit de vill och de har stenkoll på vart de vill! De flockas alltid i skuggan under bordet och soffan nu i hettan när de skall vila och fällen i hörnet har blivit för varm. De visar tydligt att de funderar när något nytt föremål dykt upp i deras väg. "Hur tacklar man detta?"

En liten halt "rullplatta" att ha under stora blomurnor utomhus har blivit Fanndis favorit! Hon älskar att stå på den så att den vickar vådligt där ett hjul saknas. Hon biter tag i den och föser den framför sig och hon ställer den på högkant. Jaffi tycker att den är jätterolig att rulla runt på när man skjutsar henne! Alla valparna älskar att klättra över den gallerbottnade brödbacken och lastpallen och alla älskar att klättra på de stora stenar som är tyngder på parasollfötterna. Jaffi gillar skarpt att springa genom petflaskdraperiet. Násste berättar tydligt när hon är missnöjd med något och när hon vill vara "knähund" och gosa lite, efter att ha härjat vilt med syskonen och hon vistas ofta uppe på lastpallen. Násste var först ur valplådan och över skivan i öppningen till köket. Lill-Nemo ser till att få sin vilja igenom vad gäller framkomst eller favoritsovplats, oavsett hur många andra som är i vägen för tillfället. Han är en mycket mysig och cool kille som tar för sig genom att bara flytta på övriga valpar. Även vid "matbordet". Trycker sig fram! Påminner mycket om Golli, kullbror till Násti (födda här 2003).

Husse och Matte hoppas nu att alla är nöjda med vilket busfrö som blir just deras.

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 3

2019-07-27 16:29:08 - Eva

Vilka underbara valpar. Vilket otroligt jobb ni göra. (star) (heart) En speciellt (inlove)(heart)

2019-07-27 18:30:31 - Ylva och Johan

Absolut nöjda! Tack för att vi får äran att ta hand om ett så underbart busfrö (inlove)(heart)(heart)(flower)

2019-07-28 08:13:07 - Marianne

Tack för att ni gav mig förtroendet att välja valp åt er! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)