Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅRBRUK / SAIVA (foto)

2018-04-14

Torsdagen och fredagen gick i vårbrukets tecken för Matte. Trots minusgrader ännu på nätterna, har alll snö och is äntligen lämnat gräsmattan! Alla vägar, dock inte alla skogsstigar, är äntligen isfria. Grankvistarna som skyddat rosor och andra plantor går att plocka bort och sedan länge torkade höga perenner som fått stå över vintern skall nu rensas bort. Bortskottad snö har fört med sig grus ut på gräsytor och över rabatter. Matte har haft att göra och kroppsställningen har varit dubbelvikt. Ett par avbrott för att räta ut ryggen har det blivit och medan Husse stod i kö för däckkbyte med hundarna i bilen, försåg sig Matte med några penséer på intilliggande Åkersberga Växtförsäljning för ökad vårkänsla, när den nu äntligen kom! Matte var inte ensam om den tanken och här var parkeringen full! Det kryllade av penséesugna kunder! Tjälen är kvar på de flesta ställen men hos trädgårdsfolket finns att göra ändå. Flertalet gick omkring med breda vårleenden och vårkänslorna svämmade över! När Husse fått sommardäcken på anslöt han och i växthuset åts en tarte flambé med räkor och lax på. Som en sorts pizza men mer avskalad. Grönsaksbuffén här är fantastisk och kreativ!

Mätta och belåtna återvände Husse och Matte hem och fortsatte med sysslor i trädgården. Hundarna fick varsitt fryst renben att gnaga på och de slog sig till ro på den väldränerade infiltrationskullen, bland knoppande krokusar. Några hundpromenader har det blivit varje dag med Husse respektive Matte. Ingen tvåtimmars, men flera korta och på olika ställen, i skogen tvärs över vägen eller längs vägarna.

Matte fick fina bilder på Modjisonen Runnes ätteläggar! Bland snöskotrar, renar och mycket snö. En syskonträff där det var helt omöjligt att få med tre kullsyskon, nu halvårsgamla, på samma bild. Saiva och hennes kullbröder Cammo och Calmmo. Saiva har blivit kvar med sina föräldrar Runne och Mira och tanken var att hon skulle läras upp av sina föräldrar. Men livet för en renskötande småbarnsmamma består av många komponenter och som egenföretagare är man inte mammaledig på samma villkor som en som är anställd. Vintervalpar är inte optimalt med den stränga kylan i norr och Saiva har inte fått och får inte den uppmärksamhet hon förtjänar. Skulle ett lämpligt hem med tidigare kunskap om rasen och dess behov av att ha ett "jobb" av något slag dyka upp, kan det vara lämpligt för Saiva att få en ny ägare. Båda hennes föräldrar är renvallare. Någon som har mer tid att utbilda en ung hund med stor potential. Saiva är till sättet en kopia av sin far Runne enligt deras matte. En lyssnande och empatisk ung tik, som helst av allt skulle kunna bli kvar där hon är. Men livet blir inte alltid som man planerat. Hon är värd mer uppmärksamhet än vad hon i nuläget kan få. Tyvärr.

Det är inte lätt att behöva erkänna sin egen bristande ork och kapacitet och det är med mycket tungt hjärta och med stor sorg Saivas matte/uppfödare har börjat tänka i dessa banor. Ett nytt hem för en hund som hon är mycket förälskad i och tror mycket på för framtiden. Som hon helst av allt vill ha som renvallare i framtiden, men som hon inte hinner och orkar utbilda i nuläget. Saivas husse tillbringar mycket tid hemifrån med Runne på fjället hos renarna.

Klicka för större bild.

Motorburen ungdom!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)