Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDSIM

2015-08-26

Tisdagen var solig och rätt fuktig. Tung värme. Matte hade fått rapporter om att den närmaste (500 m) av de tre badsjöarna äntligen fått behaglig badtemperatur! Varma dagar har det varit men på nätterna har temperaturen legat under tio grader länge. Vilket hållit vattentemperaturen låg efter en tidigare regnig och kylslagen sommar. Matte iklädde sig baddräkt och tog med hundarna upp till sjön Hovens lilla badstrand. Här har en omtänksam granne ställt ner en stadig bänk, för besökrna att vila på året runt. Perfekt att lägga kläder och brillor på! 

När Matte drog av sig kortbyxor och T-tröja träffade en iskall vind Mattes bara rygg! Känslan av att inte behöva doppa sig för svalka var omedelbar. Denna kalla vind var inget Matte upptäckt hemma på tomten. Matte försökte spela tuff inför hundarna och gick ut i vattnet med dem alla tre. Iskallt vatten omslöt Mattes ben och troligtvis även hundarnas ben...  Matte höll masken och talade om för sin hundar hur sköööönt det var att få svalka av sig lite! Matte bestämde sig för att bada benen fick räcka för hennes del.

Hundarna bands upp vid bänken och en hund i taget fick komma ut med Matte på varsin simtur. Alltså - Matte gick ut så långt att hundarna inte bottnade och sedan fick de, kopplade, simma runt Matte för maximal avsvalkning och lite fysträning. För Ailis del blev det träning av simteknik, med huvudet vilande lågt i vattnet. Aili badar mycket gärna, men simmar inte lika gärna. Därför går hon i simskola. När Modji simmar ut och söker pinnar, står Aili gärna och skäller med vatten upp till magen. Aili får vila i Mattes händer och simmar lugnt och fint nu. 

Modji fick träna vattensök efter flytande föremål. Hon hölls bunden vid soffan och Matte gick ut långt och lämnade en liten pinnstump flytande. Gick in och skickade Modji på uppletande. Varefter Matte gick ut i vattnet och mötte Modji, som förväntades avlämna pinnstumpen. Vilken Matte sedan kastade långt ut från stranden och så höll träningen på ett tag. Matte stod långt ute i vattnet och Modji hölls simmande hela tiden. På så vis undveks pinnkastande från stranden med ett jädrans skällande som följd.

Aili tränades sedan på liknande sätt, men bara ett stycke ut från strandlinjen. Uppletande av små pinnbitar flytande på vattnet, inhämtande och avlämnande. Hon skuttade och plaskade och älskade detta! Märkte inte direkt att Matte rörde sig utåt på djupare vatten. Så länge hon bottnade var hon med på noterna och badade länge.

Násti simmade mycket i sin ungdom, men efter att ha halkat i från en hal klippa och sedan haft svårt att ta sig upp, är hon måttligt road. Hon gör som Aili, går i så långt hon bottnar. Matte övertygade dock Násti om att lite simning skulle göra gott och med ett traskande ut på sandbotten kände sig Násti trygg och hängde med. Lite godis lockade med henne. Även Aili kunde förmås att gå ut och simma lite med godisbelöning.

Vid det här laget kändes varken den kalla vinden eller det kalla vattnet längre! Märkligt. Matte hade inga som helst problem med att själv ta en simtur utåt i viken, med hundarna bundna vid soffan. Aili sträckte mycket förvånat på halsen och blev avsevärt större med ens! Till slut var hon tvungen att uttrycka åsikter om att hennes Matte simmade iväg från stranden. Matte njöt av att åter kunna simma bröstsim! En utsliten höft har inneburit att frisim och på slutet simmande bara med armtag varit de enda möjliga simsätten.

Matte drog kläderna över baddräkten, satte brillorna på näsan och traskade hemåt med sina hundar. Aili såg helt torr ut, trots simmande en lång stund! Modji och Násti såg rejält blöta ut. Modjis päls har förändrats efter den ofrivilliga kastreringen och Nástis päls har förändrats med åldern. Tidigar såg inte de heller våta ut efter en simtur.

På hemvägen mötte Matte en sommargranne som kände igen hundarna, men inte Matte...  De tre Lapska hade förra sommaren  bara setts ihop med en dam som rullat fram i en "permobil" ? "Var det du? Men du går ju så väldigt fort nu?!" 

Undrens tid är inte förbi! Matte är djupt tacksam för sin nya höftled som snart fyller ett år.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)