Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI FÖRSVANN

2021-09-26

Lördag.

Likt sjukvården ligger Husse och Matte efter. Tusen operationer skall göras på kvällar och helger och personalen pressas för att kapa vårdkön i pandemins spår. Många planer fanns med olika jobb som behövde göras i Lapskflockens båda revir denna sommar. En långdragen vår, en alldeles för het juli och sedan regn har pressat tidsramen för att få allt gjort. Så nu ligger Husse och Matte i för att hinna innan vintern.

Tillbaka till Torpet for flocken, efter att på vägen ha besökt en liten marknad på en  populär B&B lantligt belägen. Solen sken! Höstfärgerna har börjat bre ut sig mer påtagligt! Fint lokalt hantverk visades och såldes och bullarna till fikat var nybakade på morgonen. En ljuvlig och höstlig paus när naturen är som finast och sjutton grader i skuggan, klarblå himmel och svag vind fick Husse och Matte att bli kvar lite längre än planerat. Hundarna hade mycket att titta på från bilen strax intill. Världen är liten och vid fikabordet dök kompisens granne upp. Trevlig samvaro säger ingen socialt utsvulten sjuttioplussare nej till. 

Som vanligt försvann Modji och Aili upp i blåbärsbacken vid ankomsten till deras skogsrevir. Viltkameran hade gått igång på någon rörelse och nyfikenheten var stor! Vem är det som bökar upp gårdstunet? Nu syntes ingenting annat än mörka skuggor som drog förbi hela bilden och troligtvis var det det myckna regnandet som fick igång kameran. Även rörelsesensorn till utebelysningen hade reagerat. Men vem vet. När man inget ser.

Husse, som äntligen skrapat söderfönstret som är mest väderutsatt, satte igång med grundmålningen på färglösa ställen. All färg hade han inte fått bort, bara den löst sittande. Delade meningar rådde om huruvida fönsterbågarna skulle sitta kvar eller tas ner för målning. Det var lite nervöst att ha Husse stående på stegen tyckte Matte. Men inte Husse.

Matte fortsatte med sitt slyröjande och beskärning av allt yvigare hasselbuskar. Samt iordningställande i köket efter de jobb som gjorts. Äntligen föreföll alla nya kopplingar under diskbänken hålla tätt. Men en oro dröjer kvar. Lite för många besök av rörmokaren behövdes för lyckat resultat. En enkel historia med rörbyten under en diskbänk skall kunna ordnas vid ett enda besök och inga läckage fortsatt i flera månader. Kan man tycka.

Men var fanns Modji? Aili dök upp då och då och kollade vad Husse gjorde på utsidan och Matte gjorde i köket. Men vart hade Modji tagit vägen? Husse ropade. Matte ropade. Aili såg undrande ut. Matte skakade godisburken. Aili ville mer än gärna ha bådas ranson! Ingen Modji dök upp. Det började kännas oroligt med tanke på jordgetingarna senast. Ormbunkarna är höga och bruna och döljer en liggande brun Modji fint. Bara inte Modji blivit getingattackerad! Husse och Matte avbröt sina respektive sysslor och letade efter Modji. Som inte hade minsta intresse av att bli hittad!

Husse hittade till slut Modji liggande nere vid grinden. Där var hon fullt sysselsatt med att gnaga på en benknota. En ledkula full med märg och Modji hade inga tankar alls på att ge sig till känna eller reagera på tilltal. Hon var lycklig till tusen över detta fynd som hon inte ville mista för något i världen! Husse tyckte dock inte att Modji skulle ha denna knota vars historia var okänd och beslagtog den till Modjis stora sorg. Troligtvis hade någon fågel fått med sig den från någon grannhunds revir och tappat den innanför grinden till Lapskreviret. Troligtvis var det en helt harmlös godsak. God var den uppenbarligen! Modji var inte glad åt bytet med lite hundgodis från Matte.

Lapskflocken dröjde sig kvar så länge det fanns en skymt av solen och värmen bestod. För att slippa börja laga middag direkt vid hemkomsten gjordes ett stopp på hemvägen vid en pizzeria, som serverar en utsökt avokadosallad och carbonara.  Modji och Aili fick dock vänta lite på sin middag. Men så småningom slog sig flocken till ro för kvällen i hemmareviret och Aili envisas med att vilja ligga i uterummet. Hon sätter vinterpäls snabbt nu och underullen skymtar allt tjockare och ljus under de mörkbruna täckhåren. En klok hund som vet att snart behövs en tjockare kostym!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)