Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OGRÄSETS BESKYDDARE

2014-04-21

PÅSKDAGEN

Familjen tillbringade dagen hemma med hundarna. Husse startade tidigt dock, för att vara på plats innan köerna på den söndagsöppna tippen. Grannens släp var lastat med lite av varje från torpet, hemifrån och grannens gömmor. 

Husse klöv sedan ved resten av dagen med avbrott för fika och en macka i solen. Varmaste dagen hittills med 15 grader! Ingen iskall vind! Hundarna uppsökte skuggan för det mesta. Njöt även då och då av solvärmen, utbredda framför huset.

Matte tvättade och fick tvätten torkad på rekordtid ute. Skönt. Sedan jobbade Matte i trädgården i omgångar med närgånget sällskap av en trädgårdsintresserad Aili. Matte försökte rensa ogräs i rabbattkanten. Aili var nyfiken och slog sig till ro just där Matte rensade. På revorna av invaderande klöver. Rör inte min kompis! Typ. Matte rotade lite vid sidan av i en avledande mannöver och fick bort ogräset där Aili nyss legat. Sedan ville Aili hjälpa till och gräva mer där ogräset just lämnat svart och lucker jord efter sig. Det fick inte Aili. Då började hon om och placerade sig just på den fläck där Matte åter börjat rota fram de långa revorna. Så  fortsatte det mest hela tiden. Knähunden Aili kunde på så vis vara i centrum hela tiden. Mattes kropp behövde pauser och det var väl det den omtänksamma lilla hunden tänkte på. Modji var precis likadan. Ville vara med hela tiden! När Matte jobbade i trädgården ville Modji ständigt ha dragkamp. Matte hade en kratta eller spade i ena handen och Modji hängande i en kamptrasa i den andra.

För Aili var det helt nytt att ytterdörren stod vidöppen hela dagen, samt att det blir för varmt att vara i solen i hela tiden. Det märktes att hon försökte komma på hur hon skulle hantera detta. Att gå in när Matte gick in och ut när Matte gick ut kändes tydligen bra. Men det där med solen! Hon fick pröva sig fram. Stoppade huvudet i skuggan, försökte få plats i skuggan av Matte, lade sig där de vuxna hundarna låg.  Hon kommer nog snart på hur hon vill ha det och hur hon skall göra för att få det som hon vill ha det. Hon brukar vara bra på det.

Husse tog en skogspromenad med hundarna när Matte plockade ihop rester ur kylskpået och fick till en riktigt bra middag därav. Inklusive en nubbe till maten. Första middagen utomhus.  I solsken!  Något att fira.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)