Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRÄVARMATTE

2015-10-07

Tisdag.

Efter diverse innesysslor gick Matte och hundarna ut på tomten i solen. Nattfrosten gav med sig och temperaturen steg från nollgradigt.

När de två huvudvägarna i området fick kanterna fasade för bättre avrinning byggdes dikena om... Med skopa fasades kanterna lite godtyckligt i mörker på kvällarna och den ursprungliga dikesfåran fylldes med stora stenar och jordkokor/grästorvor. Nu uppmanas de boende att hålla snyggt utanför den egna tomten. Detta dike utanför det egna staketet grävde Matte ur helt för några år sedan då tomten var översvämmad på grund av nerrasade stenar i diket bland annat. Sedan dess har diket hållits rensat och fint för att nu vara bitvis igensatt igen efter vägfasningen. Matte har skjutit på detta tunga arbete, men nu har grannen rensat sitt dike och grästorvorna börjar rota sig. Jobbet måste göras.

Arbetshandskar och stövlar på och fram med spaden.

Matte grävde och grävde hela dagen. Fick upp stenar och tunga klumpar av lerjord och lera med invuxna rötter som tappats ner i diket. Den egna tomten består närmast vägen av gammal sjöbotten och vägen är byggd på en bank över lermark. Vått, tungt, lerigt och eländigt kändes jobbet där Matte stod i ett djupt dike och hävde upp skyffel efter skyffel mot kanten.

Hundarna fick roa sig själva på tomten.

En av medlemmarna i styrelsen promenerade förbi och han fick ta del av Mattes åsikter om att diket satts igen bitvis utanför den egna tomten och frustrationen över att det var totalt igenfyllt ett stycke neråt, vilket förhindrade avrinning och nu var det egna och grannens diken fulla med vatten som inte kom vidare över den allmänna mark som föreningen förfogar över. När de boende sköter sina bitar blir det klent resultat när allmänna ytor inte sköts alls genom rensning av diken! Samtidigt som den årliga räkningen på drygt 3.000  skulle betalas för väghållningen m.m.

Det känns fullständigt vansinnigt att en 67-årig kärring med höftprotes skall stå en hel dag och gräva ur det dike hon redan grävt ur och skött noga i åratal! Bara för att den som fasade vägkanterna lät stora mängder material sätta igen fåran. Utan rensat dike svämmar gräsmattan över.

Grannen mitt över kom hem från jobbet och messade Matte "Sluta gräva! Jag får ont i ryggen!" Haha! Matte var just klar efter många timmar nere i det leriga diket. Äldre bör ägna sig åt styrketräning för ett lågnt och hälsosamt liv. Så Matte bör väl tacka grävmaskinisten som tappat ner så mycket tungt material i diket och stoppat flödet från tomten. 

Nästa jobb blir att gräva dränering från gräsmattan.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)