Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN OPLANERAD FIGURANT...

2022-03-24

Onsdag.

Träningsgruppen har hållit sig inomhus vid kvällsträningarna, på grund av en vinter med mycket ishalka på de träningsområden som brukar användas. Mycket blöt snö på en gång, som snabbt frusit ihop och körts till av arbetsfordon har tagit tid att tina upp. En situation som hemma på gräsmattan och på många andra ställen i regionen. I kombination med ljusare kvällar, kunde de flesta hundarna i träningsgruppen på onsdagkvällen köra sina sök i området utanför den hangarliknande fordonshallen, där gruppen tränat de flesta kvällsträningarna under vintern.

Modji fick dock inleda kvällens träning med ett stort frisök inomhus, med fem figuranter gömda på för Husse okända ställen. Modji älskar denna fordonshall med mycket öppen yta mitt i, att kunna springa fort på! Modji är smidig och har flyt i sin galopp när hon effektivt söker av ett område med gömda människor. Med stor glädje tar hon för sig och konditionen är god. Sin ålder döljer hon fantastiskt väl och det är svårt att tro att hon har fyllt tretton år. Samma driv! Samma motor! Samma energi och glädje som när hon började sin räddningshundutbildning, genom kurragömmalekar som valp. Modji hittade sina fem figuranter, den ena efter den andra och skallmarkeringarna var bra. Hon jobbar energisnålt och med rutin och vill, precis som i sin ungdom, absolut inte sluta söka när alla figuranter är funna och skallmarkerade! Att söka efter, hitta och skälla ut fem personer i en stor byggnad, i god fart dessutom, kräver en del av hunden. Att Modji inte är överviktig  bidrar med stor säkerhet till hennes goda kondition.

Aili fick söka sist av hundarna som sökte utomhus och nu övergick skymningen snabbt i mörker. Matte hade bett om två gömda figuranter och en "facit", som visste var figuranterna var gömda. Själv hade Matte ingen aning. Sökområdet bestod av en stor yta omgärdad av staket åt två håll, en av de båda "hangarerna" och ett antal husvagnar för veckopendlare längs en av kanterna. Sökområdet var uppställningsplats för diverse föemål användbara vid fastighetesförvaltning. I ena hörnet stod rad efter rad med staplade lådor, träkonstruktioner och stora gallersektioner. Vinden drog på tvärs genom de höga raderna och vittringen från en figurant spreds nog mer på tvärs genom raderna än längs de mycket smala gångarna mellan dem. För hundarna blev det som att söka i en labyrint och stora krav ställdes på hundarnas problemlösningsförmånga! De fick en vittring - men hur skulle man ta sig ända fram till vittringskällan?

Aili gick i skall rätt snart när hon börjat söka och fastnade kring två stora arbetsmaskiner, där hon gick upp med nosen och indikerade vittring från ovan. Det visade sig vara fel men inte helt och hållet. Enligt "facit" kunde vittringen från en av de gömda figuranterna falla ner just där. Matte bad Aili att jobba vidare och rörde sig själv vidare in i området. Mycket snart spikade Aili vittringskällan i en bod intill fordonen och kom till markering. Ett avslut gjordes och Aili sattes i arbete igen. Skymningen föll fort. Matte stod mitt på en öppen plan och såg sin hund försvinna bort mot ett staketomgärdat hörn. Aili försvann utom syhåll. Matte avvaktade. Så hördes en fin skallmarkering långt bakom Matte! I motsatt rikting mot vad Matte förväntade sig. Matte vände sig om och såg ingen hund. Matte gick i riktning mot skallet. Från området vid husvagnarna. Vid en mörklagd husvagn skallmarkerade Aili mot fönstret, stående på bakbenen....  Hon avtecknade sig som en mörk skugga mot den vita husvagnen. Matte kallade in en mycket förvånad Aili. Som förväntat sig beröm och godis för funnen figurant! Ur den nu upplysta husvagnen klev en person när Aili lämnat husvagnen. Aili kom på inkallning men hade tydliga problem med att gå? Hon kastade sig omkull och bet frenetiskt mot ett framben några gånger. Men jobbade snällt vidare trots allt. Det såg lite galet ut, så Matte avbröt och kollade igenom sin hund. I armhålan hade något kletigt löv klistrat fast sig och där ville Aili vara fri från föremål. 

Aili satte fart och sökte igenom området sektion för sektion och  kom till sist till området med de höga raderna med lådor och gallersektioner. Hon fick en vittring och lyckades klura ut hur hon skulle ta sig fram i mörkret till den stackars figuranten som fått vänta länge på att bli hittad. En något brydd figurant som visste att två personer var gömda - men Aili hade redan skallmarkerat två stycken och här satt han och väntade på att bli hittad?

Aili hade ju gjort helt rätt. Utifrån ett realistiskt perspektiv. Hon skulle hitta gömda människor och att killen i husvagnen inte var med och lekte kunde ju inte hon veta. Det är förarens sak att hålla reda på var hunden söker och där brast Matte i det tilltagande mörkret. Den lilla lampan på Ailis sökskynke syntes inte bakom alla föremål. En starkare lampa måste inhandlas. Med bättre återsken runtom! 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)