Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÅNGPROMENAD OCH TORPVISTELSE

2022-02-27

Lördag.

Matte tog en långpromenad med hundarna på knaggliga och isiga vägar i området. Dagsmeja och tö på fredagen övergick i minusgrader på natten. Resultatet blev knaggligt isig, men med strängar av kärvare snö att få bättre fotfäste på. Många var inte ute och traskade mitt på dagen, bara en hundlös person kunde Matte se, men många bilister mötte Matte och hundarna. Bilister störda av att vägen bara var plogad i en bilbredd och vid mötet med kärringen med hundar måste de sakta ner. Då varken kärringen eller hundarna valde att kliva in i eller upp på en nu hårdfrusen plogvall. Eller slänga sig över vallen ner i lössnön i diket. Två bilar kunde inte mötas annat än på vissa bredare plogade mötesplatser. En dålig kombo när bilister har bråttom. Solen sken och fort gick varken Matte eller hundarna. Mycket nosande blev det!

I en timme var trion icke förty ute och rörde på benen i govädret! Vid hemkomsten blev det lite vila i solen vid vedbodväggen och Matte skottade bort lite smältande snö frå altan och trapp, för fortare upptorkning. Flocken fikade sedan och slappade och lät tiden gå.

Så småningom blev det dags att fara ut till Torpet för att inspektera, efter kopiösa mängder snö och mycket kraftiga vindar nyligen. Turen skulle kombineras med tillsyn av Mattes sons katt och serverande av kattens kvällsmåltid vid sextiden, ett stycke hemifrån och inte långt ifrån Torpet. Vid Torpet väntade en glad överraskning! Den som plogade hade inte blockerat infarten med en dumpad snöhög, som skett tidigare! Matte har vädjat om att slippa få infarten totalblockerad och med ny entrepenör fungerade det uppenbarligen. Ett fritidshus besöks inte automatiskt endast sommartid och vid barmark. Nu gick det fint att köra in från vägen och fram till skafttomtens grind. Hundarna släpptes lösa och tog sig genast an inspektionen. Som mest rörde sig om att kolla vilka djur som besökt deras revir sedan sist. Så många blir det inte som tar sig igenom eller över fårnätet, men att en hare dragit över tomten såg även Matte. Inga fallna träd eller trädtoppar och inget raserat staket. Skönt! Bara ett antal rätt grova tallgrenar hade gett upp för de tyngande snömängderna och vinden. Under en timme fick hundarna röra sig fritt på skogstomten, innan det var dags att fara vidare.

Modji och Aili fick bli kvar i bilen när Husse och Matte gick in till deras kattkompis Selma.  Nu förväntade hon sig att hennes egen matte och husse skulle komma in genom dörren och så gjorde de inte det?! Besviken katt! Som snart insåg att skulle det bli någon kvällsmat måste hon anpasa sig och fjäska lite för de människor hon hade att tillgå. Då Selma skulle tvingas vänta ända till söndagmorgonen på sina egna människor, valde Matte att hålla Selma sällskap under en timme, innan det var matdags. Att komma in och ställa fram mat och sedan avlägsna sig omedelbart kändes galet. Selma valde att gilla läget, men när hundarna i bilen utanför började skälla, gömde sig Selma under sängen. Mycket skällande blev det och orsaken visade sig vara ett gäng ryttare som passerade på stort avstånd i skymningen. Diffusa siluetter där hästarna med ryttare blev till ett enda stort och vaggande djur längs vägen nedanför berget, där bilen med hundarna stod.

Klockan blev sex, lagom tid för Selmas middag och den serverades och iväg for Lapskflocken. Till det närbelägna färjeläget med pizzeria och liten butik. En färja hade nyss anlänt och vänt och det var lugnt nere i hamnen. På pizzerian hängde ett gäng gubbs och stämningen här nere vid vattnet, där fastland gränsar till skärgård, var som tagen ur en amerikansk film från någon bonnhåla någonstans vid ostkusten. Varorna i den lilla butiken är inte prismärkta och inga priser är angivna någonstans. Behöver man något och det är många mil till nästa butik så betalar kunderna. Oavsett. Varför lägga energi på att prismärka.

Hungriga hundars nosar drog in pizzadoften i bilen och hungriga var även Husse och Matte. En sen middag blev det framför teven. Efter hundarnas middag, som toppades med lite pizzakant, gick Aili hem till sig och gjorde kväll i sin biabädd och Modji slocknade på ryamattan framför braskaminen. Matte slocknade i fåtöljen och missade mycket av vad hon tänkt titta på efter Rapport.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)