Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EXPERT TRICK DOG, länk till Youtube med Modji längst ner.

2020-07-28

Måndag.

Matte startade dagen med att köra ett träningspass med de sex momenten i avståndskommendering. Det moment som Matte valt som det sista momentet på den fjärde nivån Expert Trick Dog. Redan godkända moment var: Klättra uppför en stege, gå på dubbla plankor med vänster benpar på den ena och höger benpar på den andra, hitta bilnycklarna, ta en trasa från förarens bakficka.

Efter att ha kört båda hundarna parallellt fick Matte ordning på Ailis skällande, som då upphörde. Hon var på sitt eget typiska sätt överladdad av positiv förväntan och gafflade för mycket under träningen, vilket upphörde när hon fick göra momenten tillsammans med sin mamma. Modji å sin sida fick mer flyt på sina sex moment i följd. Huruvida de sex momenten skulle göras i följd som ett cirkusnummer, eller kunde utföras och filmas ett och ett som fristående moment, vet inte Matte. Som tyckte att det verkade rationellt och en utmaning att få alla sex momenten att flyta på i en följd. 

Efter en första vända med båda hundarna samtidigt separerades de och Matte körde en i taget och filmade som en chansning. För Modjis del flöt det på fint rakt igenom och för Ailis del blev det lite filmstrul och ett avbrott mot slutet. Som Aili fick upprepa på en separat filmsnutt. Flertalet moment rakt igenom hundarnas trixkarriär har Matte filmat själv, samtidigt som hon styrt hundarna. Vid några få tillfällen har det varit omöjligt, som när Matte själv agerat rekvisita och blivit hoppad över eller haft en trasa i bakfickan som hundarna skulle ta. Då har Husse filmat. Tränat hundarna har Matte gjort ensam. Totalt har det blivit 15 moment i Novice, 12 i Intermediate, 5 i vardera Advanced och Expert.

Bedömaren var på hugget och respons på de skickade filmerna kom med en gång: "GODKÄNDA - båda är nu Expert Trick Dog"!

Så himla kul! Glad blev Matte! Som känt sig väldigt sporrad och motiverad att lära de två Lapska en mängd nya trick på mycket kort tid. Den 8.7 blev båda godkända Novice Trick Dog, den 11.7  Intermediate Trick Dog och den  15.7  Advanced Trick Dog. Den 27.7 godkändes de nu som Expert Trick Dog. Ergo: Flockens två Lapska duger till väldigt mycket mer än att söka försvunna människor! De har visat att de kan ta regi och lära sig 37 nya saker tillräckligt bra för att godkännas vid bedömning inom loppet av några få veckor! Vilken arbetskapacitet vad gäller inlärning! Matte har förvånats. Att det sista momentet dragits ut på extra länge med att filmas för bedömning, har varit för att Matte ville suga på karamellen ett tag till! Inga nya moment har tränats in,  innan den föregående nivån  blivit godkänd. Till de två Lapskas fördel har de naturligtvis den tämligen varierade utbildning och träning som ingår allt vad räddningssök innebär i olika miljöer, ofta över stora ytor och på avstånd från föraren och många gånger med störningar och på okända platser. Till sin hjälp har Matte använt klicker vid inlärandet och godis naturligtvis. Vilket gjort att måltiderna måst krympa under denna intensiva träningstid, med ett par korta men effektiva träningspass per dag.

För att lära in olika nyheter är det viktigt att först noga tänka igenom hur man skall lägga upp själva momentet. Som även måste vara möjligt att filma utan skymmande föremål. Skall hundarna klättra på en stege måste man först och främst tänka säkerhet till exempel. Vad finns under, hur lång stege och hur mycket lutning? Det måste vara riskfritt för hunden! Hur man i övrigt lägger upp momenten kan vara avgörande för hur lätt hunden skall förstå uppgiften och lyckas med utförandet. Tänk noga innan ni riggar en övning! Vilka moment passar just min hund och vad finns hemma för att få till olika moment? Urvalet på listorna är mycket varierande och passar olika hundtyper och individer olika bra, utifrån vad rasen och individen används till. 

Bra hundaktivitet som kan utföras hemma. Känns något moment för svårt i slutändan så byt och välj något för hunden mer passande. Jobba med och inte mot hundarna.

Redan på förmiddagen var hundarna alltså godkända på den fjärde nivån och fick varsit tuggben som belöning för väl utförda cirkuskonster. Filmer finns på FB/Lapsk Vallhund. De kan inte läggas ut här tyvärr. Senare fick de en rask promenad med Matte, typ powerwalk med intervall.

HÄR kan man se Modjis avståndslydnad på Youtube.

 

Antal kommentarer: 4

2020-07-28 09:35:50 - Saivi m flock

Super duper grattis till syrran och morsan!
Imponerad! (heart)(flower)(heart)(flower)(star)(star) Själv ska vi börja träna ETD inom kort men matte vill ju göra en massa annat knas oxå:P Detta har ju verkligen varit en perfekt "hundsport" i Coronatider. Så roligt att fler verkar haka på! Vi ska ha en träff i Dalarna med lite tävling och roliga påhitt nu i höst i TrickDog så hoppas ni har möjlighet att komma upp då(inlove)

2020-07-28 17:07:56 - Marianne

Tack och snyggt jobbat själv Saivi! (heart)

2020-07-28 20:59:43 - Lena

Det låter spännande! Finns det någon officiell hemsida där man får veta vad man behöver göra för varje nivå?

2020-07-29 09:43:19 - Marianne

Basen för denna trickträning finns i USA och i Sverige finns olika godkända bedömare av utförda tick på olika nivåer. GOOGLA! Man kan listas i USA med hundar godkända på olika nivåer om man ansöker och där finns nu Ailis dotter och kullsyster! Något jag själv måste göra med Modji och Aili.
Den som bedömt Modji och Aili finns i Sverige och har startat en FB-grupp. Privat kan jag informera mera.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)