Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FARAN MED CHOKLAD FÖR HUNDAR!

2024-05-31

Jag lämnar här det vanliga formatet och vill tydligt framhålla HUR FARLIG CHOKLAD ÄR FÖR HUNDAR.

Många tänker kanske att bara en liten bit kan väl inte vara så farlig. Inte vanlig mjölkchoklad. Man tänker kanske att det bara är mörk choklad med höga halter av kakao som är riktigt farligt.

ALL choklad är farlig för hundar!

Häromdagen höll en ägare till två Lapska Vallhundar nere i Europa på att mista båda sina vuxna tikar, som bjudits på choklad av barnen i byn. De blev båda livshotande sjuka samtidigt och fördes i ilfart till veterinär. Där har de intensivbehandlats och är nu hemma igen. De har fått tillbaka aptiten och fortsätter förhoppningsvis att krya på sig. Ett trauma för både hundarna och deras ägare. Yxlitol finns som sötningnsmedel i lite av varje och är farligt för hundar även det.

Onsdag.

Inför kvällens träning hade Matte planerat en övning med benäget bistånd från Husse. Matte och hundarna skulle försvinna, när de gått ut i området i den stora bergtäkten för att planera träningen.

Längst bort i bergtäkten/gruskrossen har en anläggning byggts upp för renande av kontaminerade jordmassor. Här har Matte fått tillstånd för hundträning och här gömde sig Matte tillsammans med Aili och Dima. Två hundar som aldrig har varit figuranter tidigare. Träningsgruppen har aldrig tränat med hundar hos figuranterna. Men även hundägare kan försvinna! Matte hittade en  barack med en stor balkong, till vilken en gallertrapp ledde upp. Här var det skugga och här blåste det! En idealisk plats att gömma sig på med andra ord. Det fanns till och med en stol! Matte slog sig ner och hundarna sträckte ut sig. Sedan vidtog en rätt lång väntan.

Husse ringde till Matte som ringde till grinden, så att träningsgruppen kunde komma in i området. När samtliga fyra ekipage var startklara, transporterades de samtidigt från sina bilar på Husses släpvagn till sökområdets början. Här skedde ordergivning och det var valfritt att frisöka eller söka med koppel/långlina ute i bergtäkten. I det bortersta området där kontaminerade jordmassor finns var det koppeltvång, av säkerhetsskäl. Matte fick en signal från Husse när ekipagen påbörjade söket efter henne, Aili och Dima. Som aldrig gjort något liknande och som nu måste vara både helt stilla samt TYSTA! Det senare inte helt enkelt för en Lapsk Skallhund och en vaksam Byracka. Matte satte sig tillrätta tätt intill en vägg bakom en stor grill med fladdrande skynke över. Hundarna trycktes ner mellan stolen och grillen. Nu var det stillhet och tystnad som gällde! Ovisst hur länge.

Så småningom såg Matte på Dima att han hörde Husses bil långt borta. Han körde mitt i området och studerade ekipagen. Snart syntes den första föraren med lös hund. Den kopplades och närmade sig baracken där Matte och hundarna var gömda i medvind. De gick förbi strax nedanför gömstället. Dima och Aili skötte sig med den äran! Inte ett ljud! Så hördes ljud i gallertrappen och rätt som det var dök Ailis morbror Lime upp med sin Husse! Lime, som fyller tretton år på söndag, var först med att hitta Matte och hennes hundar! Därefter kom Limes sökkompis Lollo på var Matte gömt sig. Båda dessa hundar kom fram till Matte och belönades med godis, utan att Aili och Dima lät höra ett enda skall! Även de godisbelönades naturligtvis för sitt goda figurantarbete. Man söker alltid i par av säkerhetsskäl i dessa lägen. Snart hade nästa par lokaliserat Matte och hundarna och de fick vittringen längre bort, då de närmade sig i motvind. 

Matte och hennes hundar var hittade och alla hade skött sig fint, både två- och fyrbenta. Avslutningsvis gick Husse och gömde sig så att Aili och Dima fick varsina sök och sedan fotade Matte de fyra sökekipgen på släpvagnen.

Vädret var toppen och alla var nöjda. En bra träningskväll. Film finns på FB/Lapsk Vallhund och på Instagram.

Klicka för större bild.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)