Torsdag och Kristi Himmelsfärdsdag.
Lapphundklubben har Riksstämma med rasmöten, prisutdelning, utställningar och Lapphund-SM på Gålö under långhelgen. Husse och Matte for dit för att vara med på rasmötet för Lapska.
På grund av någon form av miss så visade det sig endast finnas en enda stor lokal för samtliga de tre Lapphundraserna och när den mycket lilla gruppen som ville snacka Lapsk 10-13 försökte klämma in sig i ett hörn, blev de betraktade som ett störande moment och ombads gå annorsstädes. Vilket inte fanns inomhus. Ingen visade på nåogt alternativ och den lilla gruppen som inte var klädd för att sitta still ute i timmar, hänvisades till bänkar med bord på baksidan av huset. Ordentligt inregnade efter en natt med rotblöta. Husse och Matte hämtade sittunderlag i bilen och Matte drog på sig en reservväst under den tunna jackan. Husse hade ingen jacka och blåsten kylde rejält genom tröjärmarna. Även han hade som tur var en väst som värmde lite extra. Temperaturen låg på 10-12 grader. Andra föreföll också frysa, men som de Lapskägare gänget var bet de ihop och "gillade läget". Ingen förmildrande sol värmde den tappra skaran. Mötet skulle pågå till klockan 13, men frusna och huttrande deltagare behövde få värma sig betydligt tidigare. Varför ett antal viktiga punkter aldrig hann diskuteras. Mycket tråkigt! Övertygelsen är att mötet blivit annorlunda i inomhusvärme.
En del viktig information förmedlades, vilket genererade viktiga diskussioner. Hur är det med den synnerligen omtalade och ständigt upprepade fenomenala av och påknappen hos rasen egentligen? Så fel det blir när detta är vad presumptiva valpköpare frågar om först av allt, när de vill ha information om Lapsk Vallhund! "Det säger alla vi pratat med. Att rasen har en av och påknapp! Det låter ju fantastiskt bra!" I nu nämnd ordning. AV och på knapp. Är man intresserad av en arbetande hundras är det märkligt att AV-knappen intresserar mest. Borde det inte vara tvärtom eller åtminstone både och?!
Nu är det så att denna fenomenala knapp måste finnas hos alla hundar som avlats för att jobba med något. Om de skall orka jobba en hel dag. Med vallning, jakt, vakt eller annat. De måste kunna passa på och koppla av de stunder då inte är i arbete. Är lediga. Att många Border Collie framstår som alltid högvarvade och PÅ i vårt land, kanske inte är signifikativt för hur de ursprungligen varit. I jämförelse med just BC framstår Lapska som vore de försedda med en tydlig avknapp. Men en hårt arbetande/vallande BC lär sig nog koppla av för att orka den också. Den BC som inte får valla djur och i frustration vallar bilar, joggare och cyklister kan ju då lätt framstå som varande i avsaknad av Lapskens efterfrågade AV-knapp. En omöjlig jämförelse då raserna skiljer sig åt så som varande helt olika typer av vallhundar. BC använder blicken och Lapsk kroppen. De är kroppsvallare.
Önskemålet framfördes att man slutar skriva om Lapska Vallhundars AV och PÅ-knapp, för att inte fokusera på detta som rasens signum!
Resultatet av en hälsoenkät visade på chockerande siffror när det gällde Lapska Vallhundar som är kastrerade! En skrämmande stor andel hundar i en mycket liten ras är av olika skäl kastrerade. Det är inte ovanligt att man upplever sina hanhundar som jobbiga och därför kastrerar dem som humörskorrigerande åtgärd. Inom alla raser. Varför? En fråga som kräver ett svar. Varje hund i en ras skall anses som värdefull och ett tänkbart avelsdjur till motsatsen har bevisats! I en liten ras har man inte råd att slå ut eventuellt mycket viktiga djur ur aveln genom kastrering av annat än av rent medicinska skäl. Har man köpt fel ras? Har någon sålt till fel person? Har information om rasen varit bristfällig? Mörkar man vad som hos rasen kan upplevas som "jobbigt" av en del, för att inte skrämma bort valpköpare? Förskönar man för att bli av med sin valpkull? Har man sjlälv bristfälliga kunskaper om rasen när man säljer sin första valpkull? Ligger dessa spekulativa orsaker även bakom de omplaceringar som sker vid samma ålder som kastrationerna vanligen genomförs? Mattes egna funderingar. Gällande alla raser.
Några Lapska Vallhundar är nu testade och godkända på inofficiella vallanlagsprov på får. Kan man i framtiden få ordna officiella anlagsprov för rasen i fårvallning? I brist på renar i större delen av landet. Bättre än inget alls tycker Matte och Husse. Som även ser ett sådant vallanlagsprov som en möjlighet att få se om individen har djurintresse, en nödvändighet för en vallhund, samt mycket motor och uthållighet i arbete, inte minst mentalt!Även självständighet, samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga! En nödvändighet för en vallhund och även för en sök eller spårhund. På ett anlagsprov i fårvallning ser man alltså väldigt mycket mer än om hunden har anlag för att valla får eller andra djur! Viktigt hos Lapsk Vallhund! Alltför många hundar går omkring oprövade på dessa förmågar och det gäller även för de hundar som får bli föräldrar i rasen. För att veta att man inte tappar dessa förmågor hos rasen måste de naturligtvis testas på något vis. Tycker Matte och även Husse.
Tyvärr bröts mötet i förtid på grund av den mycket kylslagna mötesplatsen. Detta hade kunnat bli annorlunda med bättre planering. Det var aningen knepigt att helt engagera sig och tänka klara tankar när kroppen stelnade vartefter. Husse och Matte var helt genomfrusna och skyndade till receptionen för en mugg hett kaffe att värma sig med.
Innan Husse och Matte måste fara hem hann de närvara när Nástisonen Epic fick fina priser för sitt tävlande under året. Han blev även Årets Bargi 2014! Bargi betyder arbetar på samiska. Årets arbets/"brukshund" alltså. Násti själv blev Årets Veteran 2014! I avdelningen utställningsmeriter! Hennes pris hade hamnat på avvägar och skickas senare.
Klicka för större bild.
På väg hem var det sedan varmt och gott i bilen!