Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARDAG OCH TRÄNING IGEN

2017-10-19

Onsdag.

Solen sken hela dagen! Varför dagen togs till vara för utomhusvistelse, så snart solen nått fram till Lapskflockens revir. Hundarna fick njuta av vardagen och varandra, utan inblandning av besökande kille och parningar som skulle möjliggöras. De valde att till stor del tillbringa hela eftermiddagen liggande på olika ställen där solen nådde dem och de samtidigt kunde ha god koll på omgivningen. Sov gjrode de inte! De vilade i solvärmen. Vilade gjorde dock inte deras Husse och Matte. Husse fixade i vedboden med omstapling av veden och Matte använde ett skottkärrelass bortgrävd lerjord till att bygga trappsteg upp på slänten, mot berget bakom huset. Frisk luft och motion!

Modji och Aili avslutade utevistelsen med att dra igång en härlig jaktlek tillsammans efter sin middag, innan det var träningsdags.

På kvällen tränade Lapskflocken i sjukhuskällaren. Tre Lapska tikar och fyra Lapska hanar satt uppbundna i rörinfästningar längs en gång. Modji fick ett frisök med fyra figuranter gömda på ställen som Husse inte kände till. Modji släpptes lös och hade en centrallhall och fem olika rum av olika storlek att söka igenom därikring. Några mycket stora utrymmen med diverse sidorum, ett skyddsrum bestående av många utrymmen och ett förråd med intilligande fläktrum. Inte enkelt alls och vittringsvägar som gick kors och tvärs mellan alla olika utrymmen. Hunden måste ha tillägnat sig ett sökmönster för att beta av alla områden och utrymmen självständigt och för att veta att allt är genomsökt. Här krävs en självständig och problemlösande hund, vilket passar de Lapska fint. Det känns som ett slöseri att köpa en så intelligent hund bara för att ha den till att vara lydig. Man köper en Porsche och har bara traktorvägar att köra på. Man får mer hund än vad man egentligen är intresserad av. Varför föda upp smarta och självständiga Lapska Vallhundar som sedan bara måste vara lydiga? Aldrig kommer att uppskattas för sin självständighet och problemlösningsförmåga samt lätthet att komma till skall?

Modji sökte självständigt igenom hela sökområdet och hon skallmarkerade sina fyra funna figuranter utmärkt. De var väl utspridda i de många utrymmena och en stod högt uppe på en stege, varför vittringen steg upp i taket och föll ner längs väggarna på olika håll och drog in i angränsande rum.

Aili fick ett stort frisök även hon med tre figuranter utplacerade längst ut åt olika håll i sökområdet. Hon fick alltså jobba långt ut från Matte, för att sedan ensam stå där och skallmarkera innan Matte hann ända fram. Att lämna figuranten är förbjudet! Den sista figuranten låg längst in i det största utrymmet och var en "guldfigurant" med en portion våtfoder som extra fin belöning, efter en ihållande och vägledande skallmarkering. 

I den här typen av träning kommer rasens egenskaper väl till användning och kan kallas berikning. Arbetslydnad och vardagslydnad är inte detsamma som att vara lydig på en gräsmatta.

Tack allihop före en givande och trevlig träningskväll, med efterföljande snack över en bit mat. Lagtävlingen väntar! Nu kör vi!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)