Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA APRIL, foton

2020-04-01

Tisdag.

Detta är definitivt inget aprilskämt och det är hämtat från FB. Texten är för lång att kopiera, men är ett inlägg från den som är medicinskt ansvarig i i Åre med omnejd. Trots en bestämt utttalad vädjan till befolkningen, inte minst Stockholmare! att INTE åka till fjällen i Påsk, då sjukvården där inte har kapacitet att ta hand om många intensivvårdspatienter, kan man se hur många trotsar denna vädjan och far iväg ändå. Att Skistar stänger ner om en vecka hindrar inte dem som har egna stugor och hyr privat. Eller har husvagn. Var finns det kollektiva ansvaret för att begränsa smittspridningen, när den egna njutningen sätts främst? Osolidariskt och illojalt mot den som vädjat och den fasta befolkningen på orten. Korkat.

Ganska taskigt är det att på sociala medier lägga ut bilder på personer 70+ som rör sig utomhus, i syfte att håna och peka ut och fördöma! Som om vi gamlingar är förbjudna att gå utanför ytterdörren. Så är inte fallet. Kan man skall man vistas i friska luften och röra på sig - förutsatt att man inte befinner sig för tätt inpå andra människor. Senast uttalat i måndags kväll av TV-doktorn i "Fråga Doktorn"!  "Det är bara bra att röra på sig utomhus, då det stärker immunförsvaret! Så ut och rör på er om ni kan!"

Det är butiker och andra offentliga lokaler , samt privata grupper med människor inomhus man  i  70+ gruppen skall undvika! Man blir inte smittad och man smittar inte utomhus med andra människor på flera meters avstånd och utan fysisk kontakt med andra människor. Man skall undvika att ta i dörrhandtag och trappräcken med bara händer. Att bara gå ut och promenera på avstånd från andra människor är tillåtet. Varför det skall leda till att man blir uthängd på bild är svårt att förstå. 

Lapskflocken gjorde som anbefallt och gick på krogen utomhus på tisdagen. Det fick bli en Thaivagn med utemöbler i Arninge affärsområde.  Det var några få plusgrader och det blåste något fruktansvärt svinkallt. Maten åts snabbt under sammanbiten tystnad, med sittunderlag under rumporna och ett stadigt grepp om om gafflarna. Dricka avstods, då burkar/muggar skulle blåsa bort. Ventilationen var extremt bra! Det var för kallt för att dra ner rutorna på bilen åt hundarna. Maten var stark och het och smakade gudomligt! 

Klicka för större bilder.

Färden gick vidare till Hässelby Strand, där Mattes yngste son skulle firas på 45-årsdagen. Ett mycket anpassat firande det här året. Att träffas var det viktiga och formerna fick bli aningen annorlunda för årets firande. Inomhus var uteslutet och vädret var ju som det var.

Modji och Aili välkomnade en promenad längs med Mälarens strand! Mängder med olika sjöfåglar, orädda och hungriga, fick Aili aningen ställd. De följde henne tätt inpå där hon skrotade i vattenlinjen. Vilket fick henne att tänka bort dem. Enklast så. Modji var så koncentrerad på all fågelskit på stranden att hon nog inte såg fåglarna.

Påtagligt många var ute och promenerade trots den iskalla och kraftiga vinden från sydväst! I alla åldrar och de flesta utan hundar. Som vore det mitt på dagen en underbart solig vårdag med en temperatur kring femton grader och ingen vind. Inte klockan halv sju en svinkall vardagkväll, med isande kall vind och tio minusgrader natten innan. Människor log och höll avstånd. Modji sniglade sig fram mellan alla doftfläckar och tappade styrfarten. Aili snurrade runt överallt och skulle nosa både framför, bakom, till höger och vänster samtidigt. Matte fick anstränga sig för att inte snubbla på kopplet, stenar och trädrötter längs stigen genom skogspartiet. Är det någon plats man inte vill hamna på så är det ett sjukhus! Av någon enda anledning. Att hålla sig på benen är viktigare än någonsin tidigare. 

Besöket och firandet skulle bli en överraskning och med hjälp av en fästmö fixades en liten sammankomst. En picknick dukades upp i sin enkelhet på strandremsan nedanför lägenheten. Aningen lä gav några snår med slånbär. Födelsedagssonen uppskattade överraskningen mycket! Att handla present var en omöjlighet och Matte hade grävt upp vårblommor och fixat en miniträdgård i en korg för balkongvår. Modji ville väldigt gärna smaka på kladdkakan, som Matte bakat med hennes benägna bistånd på morgonen. Ingen hund fick kladdkaka. De fick medförda hundkex på sin picknick och det tyckte de nog egentligen var godare.

Besöket blev inte långt, det blev kylslaget men inte avslaget och framför allt blev det av! Trots allt. Utomhus och med säkerhetsavstånd i den mycket lilla fikande gruppen på fyra personer och två hundar, vantar på och oerhört mycket och kraftig frisk luft. Ingen enda person passerade i närheten och i björken intill var det ett härligt småfågelliv! Vintrigt och vårigt och väldigt trevligt!

Var rädda om er och varandra och tänk framåt, men lev i nuet och tag vara på livet.

 

Här är lite läsning publicerat den här dagen.

 https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/ny-nordisk-sporthast-ser-dagens-ljus.htm

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)