Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÅNGA VINDSTIGAR

2016-04-28

Onsdag.

Dagen började med ymnigt snöfall! Den snö som blivit liggande töade dock snabbt bort igen och nederbörden blev vattningare och övergick i regn. Som så småningom blev till skurar. Kallt och ruggigt var det, när Matte tog med hundarna på en rask promenad längs med stranden till skogssjön i närheten. Så himla smart kändes det inte att ha bestämt platsen för kvällens träning till bergtäkten i närheten!

Nåväl så fick det bli och det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Eller? Husse och Matte klädde sig varmt och vattentätt och begav sig iväg i kvällningen. Lika välklädda var träningskompisarna. Bara för att konstatera att just som gänget med för kvällen fem Lapska Vallhundar samlades, sprack molntäcket upp! Solen tittade fram! Kvällen blev kalasfin med lagom mycket vind för kvällens upplägg. Vilket var "långa vindstigar".

Träningsgruppen har under vintern varit bekväm och tränat inomhus i varierande miljöer. Miljöer som kommer att förändras och försvinna som träningsområden. Varför det har känts angeläget att passa på så länge som möjligt. Inomhusträning erbjuder betydligt svårare vittringsförhållanden än utomhus. Men inomhus kan man inte få till vittringar från långt avstånd, med vindar som slår hit och dit beroende på hur omgivningen ser ut. I en bergtäkt med gigantiska grushögar och höga bergskanter runt om, blir det väldigt oförutsägbart hur vindarna kommer att föra en vittring vidare! Här erbjuds hundarna även mycket spring och ansträngande klättringar upp på högarna, bestående av stenar och grus av olika dimensioner. Miljön påminner vittringsmässigt en hel del om skärgården, med stora vattenytor och uppstickande öar. Den ger även en möjlighet för hundarna att fånga vittringar på mycket långt avstånd och för förarna att träna på att läsa sina hundar. Viktigt vid sök i vatten.

Husse tog sig upp på en av de stora högarna där han som figurant kunde ligga och studera alla ekipagens arbeten och där fick Násti med Matte i snöret lokalisera honom och sedan släppas lös för att ta sig upp och skallmarkera sitt fynd! Lite bekvämt blev det med en tillplattad "körväg" som ledde upp till fyndet. Bekvämt även för figgen. Matte gick vindstig även med Modji. Hela vägen, ett par hundra meter bort, gick Matte med Modji kopplad i zick-zack som en kryssning med båt mot vindriktningen. Som kändes stabil från starten! Men som vartefter kom att växla till att komma från alla håll cirkeln runt! Bakifrån, från sidorna, snett framifrån. Inte blev det lätt när de höga stenmassorna vid sidorna styrde om vindarna, som kastade sig hej vilt längs gatan / sundet mellan högarna/öarna. Modji fick vittringen och tappade den. Sökte och fann den på nytt och jobbade vidare. Helt säker på var vittringskällan befann sig blev hon inte förrän hon var tämligen nära figuranten högt uppe på grushögen. Att figgen var högt placerad bidrog till svårigheten och den vida spridningen av vittringen.

Nástis sök var likartat, så även Ailis, Limes och Kirous. Lite olika på grund av olika vindförhållanden för stunden. När alla hundarna löst denna svåra uppgift, fick de en betydligt lättare uppgift att lösa som avslutning på kvällens träning. För figgen blev det desto tuffare! Upp i lösgruset på en av högarna med branta sidor, skulle den stackars figuranten ta sig. Så även hundarna när de lokaliserat honom. Nu kom vinden tydligt på tvärs mot vindstigen och avståndet var relativt kort. Vinden kom raka vägen, då ytan mellan vindstig och figurant var fri. Inga kast mot höga grushögar runt om. Alla de fem Lapska löste uppgiften snabbt och säkert och skallmarkerade fint uppe hos figgen! För att sedan återgå till sina förare, som gjorde det bekvämt för sig och stod kvar nere på backen. Även Násti tog sig ända upp med god fart, men väl uppe märktes det att hon nyligen fyllt tretton år. Flåset är inte riktigt detsamma och konstigt vore det väl annars. Musklerna hennes räcker ändå till för dylika lösgrusklättringar och ARBETSGLÄDJEN finns där! Hon älskar att klättra i grushögar! Liksom familjens alla hundar alltid har gjort.

En härlig träningskväll med fint väder avslutades på Mc. Donalds, med hundsnack och planeringar för fortsatta träningar. Tack allihop!

Antal kommentarer: 2

2016-04-28 13:37:42 - Anneli m LVH

Nä nu flyttar jag snart tillbaka till Fjollträsk och pyntar in mig i er grupp! Fasen vad avis jag är. Dags att sluta läsa denna blogg nu tror jag !

2016-04-29 10:07:00 - Marianne

Välkommen hit! Läs gärna vidare för inspiration till egna träningar!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)