Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTSTÄLLNING I NORRKÖPING/LIHKKU

2012-08-19

Fredagen blev en städdag. Matte tog med hundarna och for till Vettershaga och städade ur stugan med dammsugare. Under byggnationen har mycket sågspån dragits in från två håll bland annat. Allt är ännu inte klart, men de två gamla fönstren är på plats på verandan och där sitter Matte gärna och pular med smågrejer som skall fixas. En stadig hängare med tre krokar för koppel kom på plats på verandan och en tappsko som Matte hade kvar från sin Fjordhäst sattes upp ovanför ytterdörren. Snickaren har nu fått ledigt en vecka och huset är redo om Lihkkus mattar vill spendera tid här.

Matte fortsatte sedan städandet i lillstugan hemmavid, som skulle bli den fasta boplatsen för Nástidottern Lihkku och hennes matte med vuxen "lillmatte".

LÖRDAG

Internationell utställning i Norrköping väntade och Násti var anmäld tillsammans med två av sina döttrar - Modji och Lihkku. Lihkku hade anlänt till trakten dagen innan och nu möttes alla på Himmelstalunds Sportfält, efter att inte ha setts på exakt ett år! Ett mycket kärt återseende! Bortsett från mellan mor och dotter.....  Lihkku är snudd på en kopia av sin mormor och hon har bestämda åsikter om integritet, samtidigt som Násti är en mogen kvinna och hon har regelbundet haft kontakt med sin emigrerade dotter. Trots att Lihkku bor i Nederländerna. En hörntand här och en rynkad nos där och damerna hade visat var de stod. Men de har griniga mattar som känner sina hundar båda två och ordningen återställdes per omgående. Modji är den ständigt vänliga och milda och hon vände helt sonika ryggen mot alla grinkärringar och tittade intresserat på alla hundar som passerade på gångvägen intill! Modji är en hund som undviker konflikter på ett mycket bra sätt. Hon går helt enkelt iväg och ägnar sig åt annat. Även när hennes matte har avvikande åsikter och lägger sig i Modjis göranden och låtanden. En bra egenskap tycker Matte. Modji blir inte låg, hon bara undviker konflikter.

Endast tre Lapska var anmälda, så det var en ren familjeuppgörelse och hur som helst skulle Matte bli en vinnare! Lihkku och Modji visades i Öppen klass och Násti i championklass. Dömde gjorde danska Annette Bystrup.

Lihkku visades och visade sig proffsigt och rutinerat efter alla framgångar i Nederländerna, där hon är nästan framme vid ett championat. Lihkku fick Excellent och CK.

Modji sprang fint och hon bar sin svans prydligt anpassad till situationen. Hon ställde upp sig vackert framför domaren och lät sig beskådas. Uppenbarligen gillade domaren vad hon såg! Även Modji fick Excellent och CK!

Här hände något och kontakten med "nätet" försvann för ett tag. Men nu fortsätter Matte med skrytet.....

Därefter bedömdes syrrorna tillsammans och Lihkku vann!

Även Násti skötte sig fint i ringen och fick även hon Excellent och CK! Så nu kallades Husse in och fick springa med Násti i sina Foppatofflor. Efter ett halvt varv insåg Násti att hon hade sina döttrar framför sig och det fick Násti att återfalla i dåligt uppförande i utställningsringen. Násti flippade ur totalt och började skälla ohämmat. Varför hon fick svar från döttrarna, som då lyckligtvis nått varvs ände.......  Varpå domaren placerade damerna i den ordning de sprang!

Lihkku vann och fick CERT, CACIB och blev BIR!    Modji kom tvaå och fick reserv-cert och reserv-cacib!    Mamma Násti kom trea. Som det skall vara! Döttrarna ansågs "snyggare" än sin mamma, trots två olika fäder och det kan väl kallas utveckling. Domaren blev lite undrande över uppträdandet mot slutet och fick förklaringen av Matte. Mor frånsprungen av sina döttrar....  Varpå Matte lyckönskades till en lyckad uppfödning! Vilket naturligtvis kändes bra, med tanke på att fokus lagts på en god mentalitet hos rastypiska hundar.

Lihkku visades i finalringen där hon blev avtackad tillsammans med alla utom fyra hundar och som så ofta vann en Faraohund. På fjärde plats kom en Gråhund från Gällivare, vars husse Matte hade förmånen att få lyssna till under en fikapaus. Han är en hängiven jägare tillika utställare - med samma hund! Dessutom en mycket talför norrlänning. En man som tog död på ett antal fördomar och som framförde många sunda åsikter. En trevlig bekantskap!

Efter en lång dag borta, anlände alla hem till sina stugor och efter lite firande var det läggdags för alla.

Antal kommentarer: 4

2012-08-19 10:55:20 - Anna

Grattis till snygge familjen :)

2012-08-19 14:03:23 - Maria & Elias

Ett jättestort grattis till framgångarna. Härligt att ni verkligen bevisar att det går att kombinera två världar - bruks och utställning. Att det ena inte behöver utesluta det andra. Hejja er!(star)

2012-08-20 09:53:18 - Anette S

Det var väl tur att han har köpt ett par nya foppatofflor :):):):):)

2012-08-22 14:07:57 - Anette och 4 lapska

Stort grattis hälsar Signe sin mamma ,kullsyster och halvsyster :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)