Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RÄDDNINGSHUNDAR - SAMHÄLLSNYTTA

2021-10-04

Enligt MSB råder det brist på räddningshundar i Sverige. Räddningshundar används företrädesvis inom landet numera., inte utomlands. De är utbildade för att kunna lokalisera levande människor i rasmassor. Rasmassor kan uppstå vid jordskred, sprängningar, terrordåd, bombdåd, felkonstruktioner, överbelastade tak och i många andra situationer. Inte minst på byggarbetsplatser av olika typer. Ett pågående brobygge där ett ras skedde för många år sedan var en sådan situation.

Om inga ägare av lämpliga träningsplatser ställer upp och erbjuder träningsmöjligheter för den samhällsnytta det innebär att kunna utbilda räddningshundar blir det inte heller så många räddningshunda som krävs. Den dag de själva blir drabbade av någon form av ras, där anställda saknas under raserade byggelement. 

När enskilda hundägare lägger ner väldigt mycket tid och energi på att under  två år privat utbilda en räddningshund som en samhällsresurs, kan man förvänta sig att ägare till lämpliga utbildnings- och träningsområden ser utanför sin egen bekvämlighetszon och samarbetar. För att den dag det skulle behövas räddningshundekipage för egen del för att kunna få hjälp.

Denna text skulle Matte vilja skicka till dem som den senaste veckan nekat träningsgruppen tillträde, trots mycket goda referenser från andra arbetsplatser där räddningshundträning uppskattas i flera decennier. "Gratis hundbevakning" anser fler än en! Samt till alla som har lämpliga områden för räddningshundutbildning i landet.

I jämförelse med för drygt tjugo år sedan är det ett annat samhälsklimat nu. De egna behoven sätts oftare främst. Men å andra sidan har antalet explosioner, bombdåd och terrorhot ökat i landet.

Utbildning och träning av räddningshundar är inte som andra hundutbildningar. Som en spårkurs på klubben man väljer att gå och betalar för den. En räddningshundutbildning har inträdesprov och delprov och slutprov och ett begränsat antal deltagare och alla som börjar en kurs förväntas inte hålla måttet hela vägen för en certifiering. När Matte och Husse utbildade sina räddningshundar ansågs endast tio procent av dem som började kursen bli godkända i slutändan. Husse har kört upp tre räddningshundar och Matte två. Totalt tre Lapska Vallhundar - mor, dotter och dotterdotter.

Men hjälp behövs! Lämpliga träningsområden behövs!

Ett konstant sökande. Matte kämpar vidare.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)