Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRHOPPNINGSVIS I "BRUKSHUNDEN"

2018-10-31

Under många år har Husse och Matte visat vad familjens Lapska Vallhundar duger till inom räddningssöket. Både under skarpa uppdrag efter försvunna människor, där drunknade har kunnat lokaliseras och på många lagtävlingar över åren. Även ett antal "provapådagar" i räddningssökmiljö har arrangerats. För några år sedan fick Matte även med en artikel med bilder i tidningen Brukshunden från en sådan "provapådag".

Nu kanske det blir så att en artikel om årets Lagtävling för sök och räddningshundar presenteras framöver i tidningen Brukshunden. Då fem Lapska Vallhundar var med och tävlade med goda resultat, finns kanske någon av dem med på bild i tidningen.

Förhoppningsvis kan en och annan Lapskägare inom räddningssöket finna en meningsfull sysselsättning tillsammans med sin hund. Inte nödvändigtvis för att gå kurs och certifiera sin hund som tjänstehund. Att träna räddningssök i väldigt omväxlande miljöer passar många Lapska väldigt bra! Man lägger ribban högt och bjuder en självständig och problemlösande hund på en träningsform, där rasens talanger att jobba självständigt och ha lätt till skall kommer till sin rätt och där man jobbar med hunden. Enligt nedärvda egenskaper.

De Lapska uppskattas i räddningssöket för sin självständighet och lätthet att ta till skall samt sin goda problemlösningsförmåga. Vilket dessvärre inte alltid verkar vara fallet. Rasen passar inte alla, alla har inte klart för sig vad de köpt och alla jobbar inte med utan mot hunden. Som uppfödare får man ta del av många olika orsaker till varför man tror att en Lapsk Vallhund är den idealiska hunden som duger till allt. Inte sällan  vill man ha en Lapsk enkom för att tävla lydnad med. Risken är att man blir besviken när man upptäcker att en Lapsk inte är en Border Collie eller Kelpie, med samma framgångar på lydnadstävlingarna, bara för att det är en vallhund. Tävlingslydnad, icke att förväxla med vardagslydnad och arbetslydnad! Alla hundar skall vara väluppfostrade och lyda under träning/arbete.

När det gäller rasens goda förmåga att kunna koppla av, så är det en egenskap som alla arbetande hundraser måste ha för att hålla under långa arbetspass. Inget rastypiskt således.

Märkligt blir det när man söker en hund av en ras bara för att den är bra på att vila. Har en "avknapp"! Inte för att den är bra på att jobba OCH kan koppla av när den är ledig. Vilket inte gör den oansenlig på något vis.

Obetydlig vill väl ingen kalla sin hund.

Enligt Svenska Akademien:

o`ansenlig  adjektiv ~to|­an·sen·lig

som man knappast lägger märke till på grund av litenhet, av­saknad av fram­trädande egenskaper e.d

MOTSATS iögonfallande

en liten oansenlig förgätmig­ej

till det yttre var hon liten, tunn och oansenlig

Enligt Bonniers svenska ordbok:

Oansenlig: liten, obetydlig.

Antal kommentarer: 2

2018-10-31 13:09:11 - Anneli med LVH

Mycket bra skrivet!
Det är ju inte för inte man valde er som uppfödare(star).
Kanske sådan här info borde ut på FB också där de verkar ha lite annan "syn" på mycket gällande LVH. Lite märkligt när det är samma ras som "beskrivs".
Bra om presumtiva valpköpare får sådan här information också, allt är ju inte svart eller vitt.
Beklagligt då en hel del som skrivs på FB om vår ras, som jag titt som tätt får urklipp i från (är ju som bekant VVFare av flera skäl ;)), långt ifrån stämmer in. Vem hjälper man här ?
Uppfödarna att bli "av" med sina valpar?

Men vad skoj gällande "Brukshunden"! Vilken reklam för vår ras! Då hoppas vi på finfina bilder på LVH i jobbartagen från lagtävlingen!
Så synd att SBK inte fick avelsansvar för vår ras från början när den introducerades i vårt land. Då hade vi nog säkerligen haft många andra uppfödare och valpköpare här i Sverige.

Ni har verkligen under årens lopp varit
givna och uppskattade ambassadörer för vår ras, till någras förtret vilket är mycket sorgligt!

Nä men precis! Ordet oansenlig passar inte in i hundvärlden ö h t tycker jag:)

Glada Tassshälsningar med hopp om att få se släkten snart igen (inlove)

//Anneli med LVH

2018-10-31 16:19:03 - Marianne och Larry

Tack för vänliga ord! (flower):)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)