Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SAMEFOLKETS DAG

2019-02-06

I dag, onsdagen den 6 februari, firas Samefolkets Dag! Enligt en intervjuad representant för folket i morse, bör man inte kalla det för samernas nationaldag. Av den anledningen att samerna inte har en egen nation! Vilket låter logiskt. 

Tisdag.

Det snöade ytterligare på det redan tjocka snötäcket och från minus fjorton grader på morgonen steg det till plus två grader på eftermiddagen. Snön gick från kall, till blöt, till underkylt regn och sedan regn. Så frös det åter till rätt många minusgrader under kvällen.

SÅ HIMLA ONÖDIGT. Detta hattande mellan minus och plusgrader och HALKAN! Vägen förbi Lapskflockens stuga var fint plogad på måndagen och nu lade sig ett tunt lager blöt snö över ytan. Det var inte halt mitt på dagen och Matte bestämde sig för att promenera iväg bort till brevlådestället neråt vägen. Farten var inte så hög, då Matte satte säkerheten först och hur det såg ut under den halva decimetern ny fuktig snö gick ju inte att se. Några bilar hade kört till snön och det kändes säkrast att gå mellan hjulspåren. Ett dilemma är att blöt snö trycks ihop i kryckornas "vinterskor" med vassa metallspetsar och däri bildas snabbt hårda bollar av packad snö. Precis som i hästskorna under Mattes vinterritter. Vilket resulterar i att  broddar, dubbar eller vassa spetsar oskadliggörs och ersätts av en allt annat än säker kontakt med marken. Hästskorna blev fulla med hårdpackad snö som vartefter blev isig och broddarna packades in i detta. Precis på samma sätt blir nu de vassa piggarna som skall ge Matte en säker kontakt med marken dolda i snö/isklumpar. Som med jämna mellanrum måste slås ur. Så Matte funderar på att skaffa sig en hovkrats att ha i fickan och liksom med hovarna pensla kryckfötterna med olja för att snön lättare skall släppa.

Kryckor kan man använda till mycket och brevlådan var inplogad och översnöad och locket svårt att öppna helt på grund av is på brädan den var fäst på. Matte skrapade och sprätte bort snö med den ena kryckan, lyfte bort stora hårda snöklumpar med båda kryckorna och hackade bort is med piggarna i kryckbroddarna. När Matte var klar var den egna lådan helt frilagd från både snö och is, vilket bör underlätta för brevbärarna.

Efter en halvtimme var Matte tillbaka hemma och hade då fått både gåträning och armträning samt frisk luft. 

Husse började salta än en gång framför bilarna mot vägen och på gången från grinden. Med en halvmeter snö i skogen avstod han från att ta en skogspromenad och hundarna fick nöja sig med att följa med honom till brevlådan lite senare, när det var troligt att posten kunde ha kommit. Då hade det börjat frysa på och spåren efter bilarna började bli hala. 

Lapskflocken har fått rapporter om att "stora vägen" genom skogen varit svårframkomlig och smal sedan helgens snöfall, varför bilarna fått vila sig. En granne har fått hemföra nödvändigheter på sin väg från jobbet. Mindre vägar får vänta helt enkelt. Allt fokus verkar vara på de stora vägarna och många är ännu insnöade då vägar inte plogats. Är det inte träd över vägen så är det oplogade vägar. Bor man ute i skogen så gör man.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)