Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA TRÄNING EN BEHAGLIGT SVAL KVÄLL

2021-06-17

Onsdag.

Aili verkade ha gett upp försöken att få tag i något byte i bäckfåran och gick i viloläge i skuggan. Vattennivån sjunker nu snabbt i värmen och snart är den så nyligen översvämmade bäcken en rätt geggig rest av en bäck, där växterna snabbt tar över om inget görs. Om inte någon tar tag i rensandet från grönska på bäckens botten alltså.  Det får anstå ännu en tid, så snokar och andra djur blir mer synliga innan man stoppar ner händerna och rensar.

Vartefter under dagen friskade vinden i och morgonens mulna väder övergick i sol med behagligt skuggande moln då och då. Kvällens träning skedde i fint sommarkvällväder med en god vind i ett skrotområde. Tränade gjorde två Lapska tikar två Lapska hanar, en jaktlabbehane. en Springertik och Jaktlabbetik på drygt halvåret och den ena var i sitt första löp.

Aili fick ett stort frisök med tre eller fyra figuranter  gömda på för Matte okända ställen. Aili skickades in i området i medvind för att inte få samtliga vittringar på en gång på rad i vinden och därmed riskera att missa någon figurant. Varvid hon fyndade den figurant som låg längst ut i kanten av området redan innan hon var satt i arbete! När Matte satte Aili ner inför start visade Aili mycket tydligt att någon låg gömd precis framför henne bakom en stor "betongsugga"! Aili hittade sedan snabbt ytterligare två gömda personer och fick jobba sig vidare genom det långsträckta området till dess Matte ansåg området genomsökt och Aili inte hittade någon fjärde figurant. Varför Matte avrapporterade till den som var "facit" att den saknade Husse antagligen gått iväg och satt sig i bilen. Så var det inte. Matte gjorde en omstart med Aili och gick nu ända ut längs kanten mot det avgränsande berget och där hade Aili inte sökt noga innan. Nu fick hon vittringen från Husse som tagit sig upp i slänten utanför skrotområdet och gömt sig ute i skogskanten! Vinden pressade vittringen ut i den omgivande skogen och för att hitta Husse måste Aili gå längs med ytterkanten av sökområdet. När hon väl kom i rätt vind löste hon uppgiften snabbt och drog iväg långt ifrån Matte för att skallmarkera den hittade Husse. Som var djupt tacksam för att äntligen bli hittad. Gömstället var hans egen idé och där i skogskanten var det väldigt mycket mygg....  Det är nyttigt att sökträna utan att veta hur många figuranter som är utplacerade eller var de är gömda. Men man bör ha en "facitgubbe" som kan korrigera om man fastnar, så att man inte provocerar fram och köper en blindmarkering.

Modji fick ett liknande sök med en klurighet där två figuranter var gömda högt uppe på en platå på var sin sida. Modji lät sig inte luras, utan visste väl att ännu en figurant fanns där uppe, när den först fyndade klättrat ner för stegen och belönat henne! Hundarna kan identifiera olika människors olika vittringar. Ett träningstips är att gömma flera personer på samma plats, osynliga för hunden. Man gör upp innan om i vilken ordning man skall ge sig till känna vid markering. Före Corona tränades det så att flera personer gömde sig en stängd container eller på ett lastbilsflak och hunden skulle inte lämna platsen förrän samtliga markerats och kommit ut. En realistisk situation då en rasolycka inte sällan involverar flera människor som befunnit sig på samma plats, men som ligger dolda för varandra av raserade byggelement eller annat.

Efter träningen kunde gruppen äntligen samlas över en bit mat utomhus för eftersnack. Alla närvarande denna kväll har nu fått sin andra vaccination mot Covid.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)