Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÖRKERÖVNING, foton

2020-11-26

Onsdag.

Man har inte roligare än man gör sig. Vare sig "under rådande omständigheter" eller annars. Därför satte Matte igång att planera en liten Adventövning för träningsgruppen. Det började med att Matte och Husse hängde på låset till Ö&B, som har öppet en timme 8-9 endast för riskgrupper, redan i måndags. Glögg med tillbehör i form av bland annat pepparkakor inhandlades.

Till kvällens träning anlände Lapskflocken en knapp timme för tidigt. Husse var inte inblandad i denna planering som Matte varit hemlig med. Han skulle vara delaktig tillsammans med Modji på övningen. Aili skulle få en låneförare i form av medföljande hundlös matte, för att kunna vara med och leka när hennes egen Matte "var försvunnen". Att Matte släpat med sex plastkassar med innehåll visste Husse, som genom den låsta grinden tog emot ett igenklistrat kuvert med instruktioner och där hade Matte stoppat ner passerkortet hon nyss använt för att komma in på området. Kuvertet skulle överlämnas till Ailis lånematte, som skulle få vara gruppledare/insatschef på övningen. Uppgiften var att hitta Matte, som gömt sig någonstans på den stora inhägnade industritomten. Samt alla föremål som kunde länkas till Matte. Alla funna föremål skulle medföras.

Matte begav sig iväg in i området med en liten ryggsäck på ryggen, en korg med fem plastpåsar innehållande lite av varje som kunde användas vid kvällens "glöggparty". Vita plastpåsar märkta med stora M. Pumptermosen med glögg i en påse, bar Matte i den andra handen. Den först utplacerade påsen innehöll en flaska handsprit och placerades nära ingången, i ett litet tält på en hylla. Matte traskade vidare och hängde en påse med marschaller och tändare under tak på en utstickande pinne. På en lastbil hängdes en påse med mandlar, russin och skedar och en burk pepparkakor hängdes på en vägg bakom en bod. Ännu en burk med pepparkakor hängdes i en smörjgrp och den stora pumptermosen med alkoholfri glögg ställdes i ett skåp i en förrådsbyggnad med mängder med plåtskåp. Samtliga påsar innehöll även belöningsgodis till hunden som hittade. Påsarna hängdes upp för att förhindra räven, boende under ett hus i utkanten av området, att knycka prylarna.

Matte hade gått hit och dit i rask takt i en halvtimme, när hon placerat ut alla sina sex påsar och avsiktligt gått in i olika utrymmen längs vägen för att valla av hela området. Avslutningsvis letade Matte upp sitt eget gömställe, längst bort i det bortersta hörnet, bland mängder med uppställda manskapsbodar i rad efter rad. Matte trängde sig in i de smala mellanrummen och letade rätt på en plats där hon lyckades trycka ner rumpan i det trånga utrymmet. Svårigheten för hundarna och förarna här är att bodarna står upphöjt och vittringen från en gömd människa sprider sig åt många håll i gångarna och även långt bort längs marken under bodarna. Att söka med kopplad hund är knepigt och tidsödande. Troligtvis skulle alla köra kopplade sök på övningen. Matte räknade med att få bli sittande här i mörkret i ungefär en timme. För att inte bli sedd i någons pannlampsken i den reflexrika varseljackan, svepte Matte in sig i en mörk filt. Allt för att försvåra för träningskompisarna!

Sittande där på marken i mörkret, lutad mot en bod och med benen instuckna under en annan, kunde Matte känna skakningarna i marken när tågen passerade förbi i hög fart tätt intill. Undrande hur det kändes i radhusen på andra sidan staketet.

Efter en knapp timme blev Matte hittad av Ailis son Sumo! Bättre kunde det inte bli! En hund så oändligt mjuk och go när han hittar någon som gömt sig. Han är aldrig "på" och klänger på figuranterna på ett burdust sätt och försöker fixa självservering av belöningsgodis. Han kommer tassande så fint och så vänligt och blir så glad på ett balanserat sätt, när han tar kontakt med figuranten. En rakt igenom ljuvlig hund, som älskar alla former av "jobb" med sin matte. Sumo är inte tränad att skälla på funna figuranter, då planerna för framtiden ännu är lite oklara. Patrullhundutbildning är ett alternativ och då skall hundarna vara tysta.

Gruppen samlades och funna föremål redovisades. Matte fick styra upp lite och ange på ett ungefär var icke funna föremål var gömda. Ut igen alltså.

Så småningom var allt funnet och dukades upp i det luftiga och delvis öppna och icke uppvärmda"skåphuset", där bord och stolar finns staplade. Med coronaavstånd och handsprit på bordet var det möjligt att umgås och eftersnacka. Mycket efterlängtat av alla när eftersnacket över en hamburgare fryst inne i många månader nu.

Ett tips till dem som tränar hund och vill hitta på något annat och kunna umgås säkert trots rådande omständigheter. Man får göra det bästa av situationen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)