Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BEDRÄGERIFÖRSÖK?

2024-07-13

Matte är gammal. Även Husse. Hem har det kommit ett kort från Polisen som man uppmanas ha framme på synlig plats: "Skydda dig mot telefonbedrägerier. Lägg på luren. Logga inte in. Lita inte på den som ringer."

Matte blev uppringd av någon som sade sig komma från ett kreditinstitut. Matte tillfrågades om hon var hon och mindes att man ALDRIG skall svara JA på någonting - då detta JA kan spelas in och användas som bevis på att man accepterat precis vad som helst. Vilket avtal som helst.

I stället frågade Matte varför den som ringde upp ringde upp. Jo, det var så att man bara ville kolla upp eftersom någon lämnat in en låneansökan i Mattes namn. Då tändes stubinen som var väldigt kort..... "Det var det dummaste jag hört i hela mitt liv!" Utbrast Matte spontant. Som inte ansökt om något lån och inte heller tänker göra det. Mannen i telefonen upprepade sin fråga om Matte var Matte och Matte avbröt samtalet. Slänga på luren är ett antikt begrepp sedan den tiden då man hade en fast telefon med telefonlur. Länge sedan!

Matte inser så här efteråt att hon inte bekräftat att hon var hon och därför kanske betraktas som låntagare? Kanske är hon ID-kapad? Hon borde ju så klart ha bekräftat att hon var hon - om än på annat sätt än med ett JA. Lätt att tänka nu. Hur man gör så blir det fel! Har någon ansökt om ett lån eller handlar mot faktura eller anlitar en hantverkare för ett större jobb kollas kreditvärdigheten och i så fall får Matte hem ett papper om detta så klart. Om detta inte var ett bedrägeriförsök.

Matte ringde 11414 och hamnade i lååång kö. Matte kontaktade i stället Polisen via ett kontaktformulär och tipsade om vad som hänt. Då ringde en polis upp nästan omgående! Ett mycket bra samtal där denne polis absolut ansåg att han skulle upprätta en anmälan om bedrägeriförsök. Matte fick höra att hon gjort helt rätt som inte använt ordet JA och sedan avbröt samtalet. Han berättade om alla nya sätt som dyker upp hela tiden för att lura framför allt äldre människor. Man utger sig även för att ringa från myndigheter, inkluderat från Polisen! I akt och mening att lura äldre människor i första hand, men även yngre. Varpå Matte replikerade att hon ju inte kunde veta om den hon talade med de facto var från Polismyndigheten. Vilket han höll med om! 

Nu åerstår att se om Matte, såsom varande en lättlurad åldring, utsatts för ett bedrägeri eller inte....  I så fall en bland oändligt många andra.

Vad är det för värld det har blivit. Så här var det i alla fall inte förr.

Jag/Matte tycker att det är tröttsamt (läs skitjobbigt) att ha betraktats som "gammal och skör" under pandemin och som ett potentiellt byte för bedragare - bara för att hon är just till åren kommen! Gammal och skör och antagligen gaggig.

Det är inte kul!

 

 

Antal kommentarer: 2

2024-07-16 09:39:58 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

Nej, det är inte kul! Jag som också är precis i din ålder svarar numera aldrig på okända nummer som ringer, klickar aldrig på okänd länk i typ sms eller mail. Hemskt att man som äldre är ett potentiellt byte för bedragare och att man måste vara på sin vakt.
Christina



2024-07-16 10:38:14 - Marianne

Först en pandemistämpel i pannan "GAMMAL OCH SKÖR" sedan kort från polisen till alla äldre med bedrägerivarningar. I andra kulturer är gamlingar något man ser upp till och lyssnar på. Här skall vi helst inte synas. Isolera oss utan att svara i telefon, för då riskerar vi att bli av med alla våra pengar. Jag blir så j-a förbannad. ;(
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)