Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYÅRSAFTON

2014-01-01

Tisdag och Nyårsafton.

Husse och Matte var bjudna på middag hos Cockermatte och valpskaran måste programmeras inför detta. Att lämna en skara på tre rymningsbenägna valpar med fullt ös, skulle inte kännas tillfredsställande. Inte heller att minimera aktionsradien och stänga in dem i en bur. Det kan gå rätt vilt till när de nu uppnått en ålder av 12 veckor och ett kök är inte längre en garanterat säker plats under för lång tid.

Denna glada skara har lyckats slå på diskmaskinen och häromkvällen nådde en obehaglig doft ut från det öppna köket. Bränt! Det luktade bränt och varmt och en av plattorna på spisen hade antagit en rödaktig färg. Plattan var påslagen på högsta värme. Ingenting förvarades på spisen som förklaring till varför någon hoppat upp och slagit till vredet. Ingen matskål eller kastrull. De är bara väldigt aktiva och påhittiga och ser de något över kanten som de är nyfikna på så hoppar de. Hoppar högt och slår med tassarna i hopp om att riva ner detta intressanta. Vilket allt oftare lyckas. Allt som stod på fönsterkarmen i glasrummet har de visat intresse för och det är nu bortplockat. Krukväxterna börjar bli intressanta och måste smakas på. Spegelbilderna i de mörka glasrutorna måste skällas ut. Nyfikna är de och precis som de skall vara! Husse och Matte får anpassa sig och bostaden så gott det går, för att ge syskonskaran utlopp för sin energi och upptäckariver.

Det förekommer att valpköpare tycker att en enda Lapskvalp är "aningen mycket". Här finns tre! Som är hur kul som helst! Jättefina! Mycket motor, envishet och påhittighet. Helt underbara!

Programmeringen fick ske vid torpet. Familjen for dit och alla de fem hundarna fick roa sig efter eget tycke. Under en timme i den inhägnade skogsbacken. Násti leker mycket med sina barnbarn! Härligt att se! Hon är också aningen strängare än valpaarnas mor. Precis som när mormor Gázzi fostrade barnbarnet Modji. Perfekt! När Matte promenerade runt tomten följde alla hundarna med och valparna lärde sig att hålla sig till flocken. När Matte och Husse plockade lite kring husen vandrade hundarna iväg lite hur som och sysselsatte sig själva. Valparna höll gärna till på den övre delen av tomten, där det finns stora mossbelupna stenar att klänga på. Det var ganska kallt med en isande vind, men hundarna var i rörelse hela tiden. På ett eller annat sätt. När aktivitetsnivån hade sjunkit och de började bli stillaliggande och gnagde på pinnar och annat fick det vara nog. På hemvägen svängde familjen ner till "havet" och Vettershaga brygga 800 meter bort. Här tar skärgården vid och Ålandshav ligger ett litet stycke ut. Valpskaran fick för första gången bekanta sig med en stenig strand, där små vågor slog in i blåsten. Spännande! Tyckte småttingarna.

När Husse och Matte gav sig iväg till middagsbjudningen tvärs över vägen klockan 18, sov tre mätta och belåtna valpar utspridda i köket. När Husse och Matte återvände klockan 20.30 vaknade tre sömndruckna valpar, som inte föreföll ha rört sig ur fläcken, sedan de lämnades ensamma med de vuxna hundarna på andra sidan galleravspärriningen. Spisen är oskadliggjord med silvertejp numera. Vreden är inte längre åtkomliga för någon. Det finns micro. Att ett fyrverkeri helt oväntat brakade löst i närheten 19.30, föreföll inte ha vållat någon av hundarna några bekymmer. Valparna sov nog och Násti och Modji bryr sig inte.

Värre blev det senare på kvällen! Husse och Matte tittade på Butch Cassidy och Sundance Kid! En västernklassiker som gärna sågs om. Mycket skjuta blev det där! Adji somnade i Mattes knär och flyttade sig sedan ner på golvet och sov vidare. Manni och Aili alternerade i Husses knä. Hästar som sprang var spännande. Skjutandet inget som någon tog någon notis om. De vuxna hundarna sov djupt framför brasan. Tolvslaget på Skansen med fyrverkier var också ointressant för hundflocken. Det smällde lite mer utanför huset, men varför bry sig. Bra träning för knytt med lugna vuxna hundar som sällskap.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)