Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LUTTRAD LIME

2023-11-02

Onsdag.

Den sista tiden har någon börjat använda marken bakom brevlådestället intill bäcken som sopstation. Åtskilliga gånger har Matte städat bort tomma colaflaskor och andra förpackningar och det har snart legat nya där. Inklusive en hoper prillor. Ett passande namn för dessa små kuddar kom en kompis på: "Smurfblöjor". Om nu någon kommer ihåg Smurfarna. När Matte och Husse hade städat här senast belv en juicekartong kvar. Den låg för långt neråt den branta slänten mot bäcken. Denna förpackning hjälpte Aili nu till med att plocka upp åt Matte. Hon har blivit en riktigt duktig apportör sedan all trickträning och trick dog championatet för några år sedan!

En långpromenad med hundarna hann Matte också med och därefter en stunds utomhusvistelse på tomten innan kvällens träning. På tomten var hundarna rätt passiva, då det var vatten överallt. Det hade regnat 42 mm. på ett dygn och gräsmattan var delvis vattentäckt. Det plaskade om hundarnas tassar när de gick där och några jaktlekar var Aili inte det minsta intresserad av. Dima var nyfiken på den nu friskt flödande bäcken, som med ens blivit både djupare och bredare. När han skulle ta ett skutt över bäckfåran såsom han är van gick han i stå. Här krävdes viss eftertanke innan långhoppet! Dima kollade rätt noga innan han hoppade över. Film finns på Instagram.

På kvällen tränade gruppen inomhus i en stor ouppvärmd förrådsbyggnad. Utomhus blåste det svinkallt och regn alternativt snö föll till och från. Ingen kände sig särskilt hågad att ligga figurant utomhus.

Ailis morbror Lime (Gátchis Átjájuoksa Aiko) fick ett knepigt sök av sin husse. Han placerade ut fyra figuranter mycket nära varandra på en rätt liten yta i den stora lokalen. Matte fick gömma sig i en tom storsäck på golvet längst bort. I närheten låg Husse gömd bakom några skivor och strax bredvid var en figurant gömd högt uppe på en hylla och nedanför låg en figurant i en stor låda med lock över. Först hittades Matte som låg i säcken. Lime hittade öppningen och kröp mer än gärna in och myste med Matte i säcken och käkade godis, efter en bra skallmarkering! Han jobbade sedan vidare och fick nog flera vittringar som blandades med varandra och i säcken låg Mattes vittring kvar. Lime gick in i säcken igen och kollade. Det kunde ju finnas en person kvar där! Inte alls otänbart med så många olika vittringar på en gång. Han hittade ingen mer och jobbade vidare på alla vittringar - men glömde vända om och gå ut ur säcken.....

Glad i hågen och full av arbetslust gick Lime vidare mot övriga figuranter - omsluten av säcken. Han hade det lite kämpigt men svårigheter är till för att övervinnas och han lyckades rätt fint med att röra sig framåt. Till slut ingrep hans husse och vände på säcken med den arbetande Lime inuti så att han kunde komma ut och jobba lite effektivare. Han bjöd några på ett rejält skratt fyllt av kärlek över den luttrade arbetshunden som bara fortsatte söka. Lite skit får man ta ibland. Har man fått en arbetsuppgift så löser man den. 

Lime hittade sedan Husse bakom några skivor och strax intill en figurant högt uppe på en hylla och till sist den stackars figge som legat sämst och trängst av dem alla fyra; figuranten i lådan med lock var så lättad över att få sträcka på sig att belönandet av hunden nästan glömdes bort! Filmer finns på Instagram. Dock ingen film på Lime som jobbar omsluten av en storsäck.

Aili fick fem figuranter att söka rätt på och hon tilläts inte att skälla under sökarbetet! Hon har väldigt lätt att glömma sig och nu var Matte sträng. Man söker under tystnad och skäller bara när en funnen figurant skall markeras. Aili genomförde ett godkänt och någorlunda välstrukturerat och tyst sök, trots många vittringar överallt i lokalen. Matte var nöjd!

Dima fick uppleva en nyhet på sitt sök. En figurant låg i storsäcken omgiven av resten av träningsgruppen, som stod och pratade med varandra. Dimas uppgift var att hitta den enda vittring som inte syntes! Dima älskar allt med dessa träningar. Inte minst alla träningskompisar. Han sattes i arbete och såg alla som stod och pratade ett stycke bort. Han rusade dit och fick några klappar och var på väg iväg för att söka av lokalen; som var full av vittringar överallt i gamla gömställen efter tidigare sök under kvällen. Dima tvärvände och kom på att det var något han missat. Husse! Han hade ju känt hans vittring, men han saknades i träningsgruppen! Dima tvärvände och visste direkt var Husse befann sig. Dima hittade snabbt öppningen och tog sig in i säcken och belönades.

Dimas sökarbete var klart innan han hunnit börja varför han fick söka vidare och träna på gammal vittring i tomma legor. Under tiden gömde sig en person i en annan del av lokalen och till slut fick Dima fynda en figurant på ett alldeles vanligt sök som avslutning. Han jobbar fantastiskt fint den killen och han imponerar.

Hem for träningsgänget var och en till sitt, alltunder det att våta vägbanor frös på. Det började snöa ymnigt innan flocken nådde reviret i skogen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)