Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTRESSANT LÄSNING I BOKEN "CE"

2019-04-10

Tisdag.

Snö, halka och kraftig vind samt nollgradigt - en halv minus. Husse gick morgonpromenaden till brevlådan med hundarna och varnade Matte för halkan och hundarna skyndade sig in i stugvärmen. Matte hade för ovanlighetens skull lite träningsvärk och valde värmen. Smorde in tänjda muskler med Kamfersalva och drog på sig varma byxor, samt vilade genom att lägga tid på hemsidan, datorn i övrigt och att läsa. "Du får inte glömma att chilla lite också!" Ett råd Matte fick med sig av sin PC (personliga coach), efter en tids rådgivning i början av rehabiliteringen. Matte är lite dålig på att bara vila.  

Matte ägnade lite tid åt att fortsätta läsa i boken Ce, om hundar i renskötseln. Det Husse och Matte fick lära sig av renskötare, när Gázzi född 1998 var ny i flocken, har bekräftats under åren. Husse och Matte ville lära sig vilka egenskaper man ville ha hos en hund som användes i renskötseln och hur man skulle tänka för att bevara arbetsegenskaperna i rasen Lapsk Vallhund. Vad var viktigast när man tänkte framåt för att fokusera på lämpliga egenskaper hos individen. Under årens lopp har fler samtal med renskötare bekräftat att de egenskaper som uppskattas hos en hund aktiv inom renskötseln, är samma egenskaper som uppskattas hos en hund som man vill utbilda och träna som räddningshund. Intressant har varit att få veta att man tänker väldigt lika, kring hur hunden bör vara till sitt kynne. Det krävs mångfacetterade hundar som har mycket stor motor, stor arbetslust och uthållighet både psykiskt och fysiskt att arbeta. Både mycket självständigt och ändå med god kontakt med sin förare.

En hund i dagens renskötsel måste klara av instabila underlag vid transport på olika typer av terrängfordon året runt, vilket även krävs av en räddningshund. En hund i dagens renskötsel måste vara vänlig mot människor, kända såväl som okända. Man jobbar tillsammans och barn finns med. Samma sak gäller för en räddningshund. En hund i dagens renskötsel måste vara stabil och tålig, vilket även gäller för en räddningshund. En hund i dagens renskötsel  måste kunna koppla av och vara uppbunden under tystnad. Vilket gäller även för en räddningshund. I både renskötseln och räddningssöket (om man inte har en rullmarkör) använder man sig av hundar som kan skälla bra, men de måste vara tysta när så krävs. 

Citat ur boken:

"Man måste tro på hunden. Den ska lära sig att lösa problem självständigt."  Nils-Gustaf Blind, född 1953.

"Hunden bör vara med så mycket som möjligt så att den förstår vem den skall ty sig till och följa. Det är viktigt att den lär sig att skälla, och förstå att om jag hukar mig ned när renhjorden kommer mot oss, då ska den vara tyst och lugn."  Bengt-Arne Johansson, född 1967. 

"Det är lättare att ta bort driv från en hund än att uppfinna det. Det är lättare att få kontroll på en för het hund än att gaista upp en hund som är för loj."  Marianne Gråik, född 1966.

EXAKT!

Husse och Matte har envist sagt detsamma. Var glad åt din halvgalna och sjövilda Lapska tonåriga slynngel/slyngla!  "Det är lättare att dämpa en hund med fart och fläkt, driv, än att få fart på en lugn, loj och ointresserad hund!"

Måtte man framledes värna om rasens goda arbetsegenskaper och få aktiva hundmänniskor att efterfråga hundar med driv och mycket motor! Hundar lämpliga för renskötsel och andra hundaktiviteter, där man vill ha hundar med driv, motor och god samarbetsförmåga.

Måtte man inte välja bort detta, till förmån för lugna och lättsålda, renodlade sällskapshundar.

Måtte unga renskötare kunna hitta lämpliga Lapska Vallhundar, för att ta vid efter tidigare generationer, som använde hundar i renskötseln.

Vi måste ta vara på de individer som visar vilja och driv som unga och se till att de får hem där deras kapacitet tas tillvara. Vi måste se till att färre unga hanar kastreras för att de upplevs som alltför bängliga. När de bara är helt normala Lapska Vallhundstonåringar!

Alla har vi varit tonåringar. Mer eller mindre odrägliga. Majoriteten ännu fertila. Vi blev väl rätt bra ändå och tonåren är en del av livet även för unga Lapska hanar. Låt dem behålla kulorna! De där killarna med lite fart i behövs i aveln, om rasen skall bestå som en arbetande hundras.

Tack för en bra bok!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)