Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HURRA FÖR SPIKSKORNA! foton

2023-12-08

onsdagseftermiddagen rapporterades det om tre bilar i diket på den korta sträckan från den lilla stugan i skogen ner till golfbanan. Bärgningsbilen körde i skytteltrafik och lyckades även själv preja ner fler bilar för mer jobb....  Halka rådde helt allmänt i trakten, men på de stora vägarna gick det lättare att hålla sig kvar på vägen. Matte valde att inte utsätta hundarna för riskerna med att ge sig ut på vägarna, för att träna på kvällen. En smal, slingrig och backig väg måste man köra på, vart man än skall för att komma hemifrån. Husse valde att åka. Han tränar ingen hund för egen del numera, då benen samarbetar sämre, efter att ha varit igång väldigt mycket under ett långt liv. Han har dock mängder med erfarenhet att dela med sig av till andra.

Torsdag.

Dagen började väldigt kall och slutade mindre kall. Väderomslaget var väntat. Till viss del välkommet. Gärna  lite varmare! Men inte tö och regn... Dimma i kombination med arton minusgrader var ingen bra kombination. Vägarna blev isglaserade!

Matte gav sig ut på långpromenad med hundarna i området. Möjligt endast tack vare de superbra kängorna med spikar i sulorna! Matte har flera par Icebugs för att kunna ge sig ut med hundarna på vägarna. Grova kängor med höga skaft, när det är mycket snö och låga promenadskor för snöfria men hala vägar. Det var ett fantastiskt sparkföre! Hårt tillkörd och väldigt hal snö. Dimas tassar slant några gånger. Matte har övervägt att spänna Aili och Dima framför sparken nu. Aili är en mycket bra draghund! Att några anser att man kan köra bil som vore det barmark skrämmer dock. Så hamnar de i diket också. Även inne i bostadsområdet. På en promenad nyligen låg tre bilar i diket i olika korsningar där det uppenbarligen gått för fort. Bilarna hade glidit rakt fram ner i diket av spåren att döma. Det är läskigt nog att promenera och tänka tanken att en bilist dyker upp i för hög fart i en korsning.... Sparken fick stå.

Tack vare spikarna i sulorna kunde Matte hålla god fart och den ursprungliga rundan började kännas lite för kort. Det tog inte längre en timme för att ta sig runt. Matte utökade sin runda gradvis, sedan Dima flyttade in. Ytterligare en backe tillkom och tyvärr ytterligare en adress där ljudliga "bullhundar" vaktar sin rädda ägare.  Jo, en av dem förklarade att hen var rädd för några individer och därför ville att hundarna skulle kasta sig mot staketet upphetsat skällande.

På torsdagen var promenadföret så snabbt att Matte lik förbaskat kom hem en kvart för tidigt. Varför det fick bli ett varv runt kvarteret med ännu en lång sugande backe, innan Matte kände sig nöjd. En timmes rask promenad är vad Matte vill ha i benen. Helst varje dag, men ibland blir det andra typer av gående. För njutning i skogen vid sjön och inte så mycket för intensiv motion. Både kroppen och knoppen måste få sitt.

Efter hemkomsten tyckte Aili att det äntligen var en lagom temperatur för lek med Dima! Tio minusgrader och kallare var inget som tände Aili. Efter en promenad ville hon ligga nerbäddad i sin korg i uterummet, medan Dima ville leka jaktlekar i den djupa snön. På torsdagen var det fyra minusgrader mitt på dagen och det passade den tioåriga damen perfekt! Nu blev det leka av! Film finns på Instagram.

Klicka för större bilder.

När Husse gick ut med hundarna på en kvällsrastning hade temperaturen stigit till noll grader och det hade börjat snöa blöt och väldigt tung snö. Fredagen lär bli en dag för flyttande av väldigt tung snö.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)