Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER REGN

och EN VARNING!

2014-06-24

Liksom SVT repriserar Matte rubriken. Regn var det i går och regn var det i förrgår. Samt några dagar innan. Liksom vid samma tid för två år sedan. Faktum är att mängden regn som föll under måndagen och vädret i övrigt var en exakt kopia av vädret här år 2012. Dagsregn, ihållande med 20 mm regn, 11 grader mitt på dagen och kraftig blåst. Morgon och kväll var det 8 grader. På TV körs ockå endast ett eller två år gamla serier i repris på bästa sändningstid. Utan att det i trailer innan anges att det är skåpmat det är frågan om. Dagens Nyheter har krympt och Stockholmsbilagan utgör nu ett par sidor blott av Kulturdelen. I övrigt är tidningen så tunn nu att den är värdelös som kisstidning! Sommartidning. Det är ju då folk har tid att läsa! Annat var det när Modjiknytten var i behov av dylika. Sen höst är tiden då Dagens Nyheter är en utmärkt kisstidning på köksgolvet! Men man vet väl på redaktionen att sommartid behövs inga kisstidningar. Knytten kan vara ute. Men inte när det är dagsregn den ena dagen efter den andra och kallt och ruggigt ute. Matte tvivlar på att "Svenskan" är så mycket bättre.

Mattes yngste som har semester, hade lånat brorsans jeep för ett besök ute i buschen. Själv bor han på Söder och där hade det varit snöblandat regn minsann på måndagen! Nu skulle han ut och resa och lämnade över sina egenhändigt uppdragna tomat och paprikaplantor till moderskapet. Vilket förtroende! Tackar.

VARNING!

Husse och Matte hade några ärenden ner till centrum och råkade där ut för en obehaglig händelse. Som föranledde Matte att ringa polisen och tipsa. Varvid Matte fick veta att det kommit anmälningar från hela landet den senaste tiden. Ett nytt fenomen. Därför vill Matte här ta chansen att varna andra. Husse och Matte hade gärna fått höra om detta innan.

Strax innanför entrén till Lidl i Vallentuna sprang en ung man fram till Husse, som sköt en kundvagn framför sig. Mannen kastade sig över kundvagnen, tätt inpå Husse. Stoppade honom och tryckte sig upp mot ansiktet på honom, viftande med ett pappersark. Han var helt tyst, men gestikulerade  vilt med ena handen att Husse skulle skriva på. Betedde sig som vore han utvecklingsstörd, eller som om det var någon form av happening. Inte ett ord yttrades. Husse och Matte begrep ingenting och killen låg kvar över kundvagnen med sitt ansikte vänt upp mot och mycket nära Husses ansikte. Det var inte kul. Närgångenheten och tystnaden i kombination med de vilt stirrande och uppspärrade ögonen kändes väldigt obehaglig.

Husse lutade sig bakåt. Matte gick bakom och bad att få se det papper som den unge mannen tryckte upp i ansiktet på Husse. För nära att kunna läsa. Mannen svarade inte på tilltal och gav inte Matte pappret. Som då tog ifrån mannen pappersarket. Men det gick knappt att läsa vad som stod där. Han ville bara att Husse skyndsamt skulle greppa den framsträckta pennan! Samt skriva på. Allt mer påstridig.

En suddig kopia med blek text på konstig svenska visade att det var fråga om någon form av insamling av pengar för att stödja dövstumma ungdomar lokalt. Ordet "intyg" användes. Mycket konstigt. Så var det en lista med namnunderskrifter och intill stora summar antecknade. Inte under 100 kronor. Ofta 300 kronor. Som att personen som undertecknat också alltid skänkt en summa pengar. Matte insåg  att detta var en bluff. Lämnade tillbaka pappersarket och därmed reste sig mannen i kundvagnen. Blev ännu mer påstridig och gnuggade intensivt tumme och pekfinger mot varandra i ansiktet på Husse för att få honom att lämna pengar om han nu inte ville skriva på! Samtidigt som han kastade sig över nästa kund, som faktiskt skrev på men inte gav några pengar, kom en ung kvinna springande och slängde sig mot en kvinnlig kund. Som även hon hade fullt sjå att värja sig. Fick nästan knuffa undan den tiggande kvinnan! Vägrade hårdnackat att skriva på. Ingen av personalen fanns i närheten. Matte höll koll bakåt och fick se de två tiggande personerna antasta den ena kunden efter den andra i stor stress och de sprnag hit och dit. Matte hittade en kille från personalen och slog larm. Han skyndade till entrén, men då hade dessa tiggare hunnit lämna butiken. De agerade endast strax innanför entrén i skydd av hyllorna längst bort från kassalinjen. Husse kollade att plånboken fanns kvar i innerfickan. Matte kollade handväskan. Inget stulet. Puh. Nya senapstricket i kombination med tiggeri? Killen var väldigt närgången mot Husse och även mot andra kunder uppträdde de mycket tätt inpå.

På hemvägen ringde Matte polisen för att tipsa om dessa två personers förehavanden inne på Lidl. Det visade sig att detta är något som nu sker över hela landet. Men de brukar inte gå in i butiker, det var väl vädret. Vanligtvis tigger de pengar så här på öppna platser som torg. De har kapat namnet från en etablerad organisation som stöder döva ungdomar. Huruvida någon har blivt bestulen/rånad av dessa personer framgick aldrig vid samtalet med polisen. Men Matte fick frågan om plånböcker försvunnit.

Å vad Matte önskade att hon hade behärskat teckenspråket! Hade hon fått något svar på en tecknad fråga? Tror inte det.

Regnet upphörde på kvällen och då tog Husse en promenad med hundarna. Matte pratade lite med sina regntyngda växter runt om i trädgården och gav dem hopp om lite torrare och varmare väder mot slutet av veckan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)