Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

POST CLIPPING ALOPECIA

2022-07-05

När Modji blev inlagd på djursjukhuset i början av april rakades hon på manken där någon form av vätskefylld cysta bildats, samt på ena frambenet där en kanyl sattes. Det är nu tre månader sedan. Ännu har pälsen inte börjat växa ut på dessa kala fläckar. Som tur är har omgivande päls varefter skyddat den kala fläcken på manken mot solen. På frambenet har dock huden utsatts för solen och där har Modji nu en solbränna med mörknad hud. Då huden tidigare varit helt skyddad uppstod tendens till rodnad och brännskada innan Matte smorde in fläcken med solskyddskräm. Modji började visa obehag och ville slicka där solen bränt den rakade huden. För många år sedan hade Matte en Husky/Schäfermix som rakades på ett område på ryggen där en lätt infektion uppstått efter ett fästingbett. Där ville inte heller pälsen komma igång och växa ut. Då förklarade veterinären att ett trauma kan uppstå i hårsäckarna vid rakningen, som stör igångsättningen av hårväxten. Det rakade området förblir hårlöst. Eller får en förändrad hårstruktur om hår växer ut. För Modjis del är området på frambenet nu mörkbrunt och saknar helt tecken på återväxt av något hår. Tyvärr. Skönt då att det bara är en liten fläck som förblir hårlös. Enligt veterinären kallas tillståndet "post clipping alopecia".

Söndag.

Båda hundarna var på simträning och Modji jobbade fint med båda bakbenen. Kortisonet har påverkat muskulaturen negativt, då en biverkning är just muskelförlust. Aili fick simträna som bra motion när det har varit väldigt varmt och när Matte har haft svårt att gå på grund av en muskelbristning. Aili simmade i tjugo minuter fram och tillbaka, endast med någon kortare paus. Hennes simteknik har förbättreats avsevärt.

Måndag.

En tid var bokad för laserbehandling av Modjis bakbensmuskulatur på insidan av låren. Ett komplement till simträningen som dessvärre inte kommer att kunna fortsätta. Simtränaren skalar ner verksamheten som bygger på många olika aktiviteter och simverksamheten är ännu inte övertagen av någon annan. Simtränaren kommer bland annat ägna sig åt laserbehandling. Modji fick ligga på en stor brits som en säng, där fysioterapeuten och Matte satt intill Modji och småpratade under behandlingen. Modji såg ut att njuta och sålde in sig fint hos sin nya kompis! En mycket hanterbar och medgörlig hund som älskar uppmärksamhet och alla människor. Nya tider för laserbehandling väntar och mitt i veckan blir det ännu ett simpass. 

På hemvägen passade Matte och Husse på att uträtta en del ärenden när det var mulet, svalt och ett annalkande regnväder. Hundarna hade det gott i bilen och Modji skulle vila direkt efter behandlingen. På hemvägen brakade ovädret loss och regnet vräkte ner! Lite senare kom åksan. Eftermiddagen blev sedan omväxlande med ösregn och lite sol. Matte och hundarna tog vara på stunderna med upphåll och vistades ute på tomten. Så mycket nytta blev inte gjord i trädgården, Matte satt mest och läste och njöt av att det inte var så himmelens jobbigt varmt längre.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)