Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NOSARBETE PÅ OLIKA SÄTT

2022-09-17

Fredag.

En dag för teambuilding inför lagtävlingen, för både hundar och förare.

Lag "Gott och blandat" med Husse som "alltiallo" laddar inför lagtävlingen och tränar ihop sig efter sommaren. Två jämnåriga och rutinerade Lapska Vallhundar - Aili och Kirou, samt två "tonårstjejer" - Jaktlabben Vinja och Springern Lo med sina förare. Relativt jämnåriga och rutinerade förare och vana vid att träna tillsammans sedan många år. Vanligtvis tränar träningsgruppen räddningssök tillsammans, på några olika därför lämpliga platser som en bergtäkt och några industritomter. På en lagtävling växlar uppgifterna och det är en klar fördel om hundarna är bra på lite av varje! Vilket helt allmänt gäller för en räddningshund som i skarpt läge skall hitta en försvunnen person. Ett hittat klädesplagg eller något föremål som kan knytas till den försvunne ger en ledtråd till var den försvunne kan befinna sig. Det är alltså en fördel om hunden är duktig på uppletande. Något som ofta förekommit på olika lagtävlingar under åren. På en plats där hundarna är vana vid att leta efter människor kan det bli svårt att styra om dem till att leta föremål. Man måste ha tydliga signaler för vad som gäller när vid träning.

På fredagen samlades laget vid Ailis andra revir Torpet. Matte hade fått en idé om ett stort stafettuppletande för hundarna vid ankomsten och Husse preparerade medan Matte beskar det lilla äppelträdet. Aili fixade ett eget uppletande vid ankomsten i god tid innan kompisarna anlände. Någon hade nyss passerat genom reviret! Aili gav sig iväg blixtsnabbt i slalom över tomten! Så hördes ett markeringsskall, taktfast, uppfrån hörnet ut mott hygget. Matte och Husse skyndade dit för att se vem Aili skallmarkerade. En stackars katt hade i hast lämnat tomten och satt nu i en tall strax utanför staketet. Inte så högt och så snart Aili tystnade och lämnade platsen kom den ner igen. Aili påmindes om att katter RÖR MAN INTE! Varför hon sedan släppte intresset för katten. Kvar på tomten fanns dock kattlukten som en störning för övriga hundar under dagens träning.

Laget samlades i lillstugan, som med sin altan blev en bra bas, en dag när regnskurarna avlöste varandra. En i taget skickades hundarna ut för att söka av tomten under två minuter åt gången. Ett stafettsök där samtliga fick söka i flera korta pass. Sexton föremål hade Husse gömt utspritt innanför staketet, på den nästan tvutusen kvadratmeter stora ytan. Hundarna skötte sig fint och så småningom var allt från en tandborste till en jättestor och tung aportbock hittade och avlämnade till Husse. Aili har blivit en riktigt duktig apportör med idog träning.

Det tog lite tid att hitta alla prylar och hundarna fick alternera mellan att gå ut och jobba och vila i grupp när de stafettsökte efter föremål. En bra träning i sig bara det. Att jobba intensivt i ett par minuter och sedan vänta på sin tur igen. Gång efter gång. Av och på ett flertal gånger. Samt väntan i grupp i en liten friggebod, tätt inpå varandra. Medan regnet öste ner fikade förarna och planerade inför tävlingshelgen.

Efter den lite längre pausen fick de fyra hundarna en ny uppletandeuppgift i form av ett kongsök runt bostadshuset. Fyra gömmor fick de och kongbitarna var i olika storlek. Två hängde uppe på väggen och två var gömda i husgrunden. En av gömmorna högt uppe på väggen blev extra svår, på grund av vindbyarna uppifrån berget. Vittringen svepte iväg neröver tomten mot grinden. Alla fyra hundarna klarade övergången från uppletande och apportering till frysmarkering vid kongbitarna fint. 

Nästa gren blev apportering av två olika metallapporter. Något Aili aldrig tidigare provat på. Matte gjorde vad hon kunde för att "ladda" det lilla metallröret, genom att bolla med det och dra det efter marken, glatt lekande med något roligt som Aili inte fick ta. Sedan kastade Matte iväg metallröret ett litet stycke och bad Aili apportera röret. Vilket fungerade perfekt. En snygg apportering av metallrör för första gången. Matte fick hybris och gjorde likadant med metallapporten som var tung och hade avslut i ändarna i form av fyrkantiga och hålförsedda plattor. Den var lika kul att apportera tyckte Aili! Som gärna bar den och höll kvar fint hela vägen fram. Endera bar hon mitt på eller med ett kraftigt tag i den fyrkantiga plattan i kanten. Inte så petigt tyckte Matte, som bara ville ha föremålet apporterat. Hur var inte väsentligt. Duktig Aili! 

Avlsutningsvis fick alla de fyra hundarna frisöka på tomten efter Husse. Som gömt sig utom synhåll, men i vind, på berget bakom huset och utanför staketet. Här skulle hundarna avståndsmarkera och belönas av föraren. Utan kontakt med figuranten över huvud taget. En realistisk situation när ett område inte får beträdas. Fina avståndsmarkeringar presterade samtliga hundar.

Under fyra timmar tränades hundarna i olika former av nosarbete, samt apportering av olika föremål och även metallapporter. De kunde alternera mellan att apportera funna föremål, frysmarkera kongbitar och skallmarkera en figurant på ett område de inte fick beträda. Mellan de olika uppgifterna kopplade de av fint tillsammans i den lilla stugan.

Alla de fyra hundarna imponerade! I sökområdet på den stora skogstomten fanns färsk kattdoft som oplanerad störning och på granntomten pågick en flytt. Hundarna lät sig inte störas och fokuserade på sina uppgifter. De klarade fint att växla mellan olika typer av markeringar beroende på sökuppgiftens karaktär. Det är lätt att undrskatta en hunds fantastiska förmåga till samarbete med människor och därför träna för ensidigt och stereotypt. Inte minst för Lapska Vallhundar är variation i träningen uppskattad! Alltför enahanda träning riskerar att få dem uttråkade. De gillar ofta utmaningar och omväxling. Nötande av samma sak är inget för dem.

Tiden går fort när man har roligt och de olika träningspassen kunde i stort sett förläggas under pauserna mellan kraftiga regnskurar. Lite småregn hindrade ingen från att vara utomhus.

En omväxlande träningsdag för både hundar och förare.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)