Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REGNSKOGSREVIR

2018-07-31

Måndag.

En dag som präglades av viss matthet och ymnigt svettande. Med motsvarande fem tiolitershinkar med vatten på varenda kvadreatmeter, med vatten i bäcken och fukten drypande under huset på plintar, på grund av stora mängder vatten som dräneringen inte fick undan i brådrasket och med igensatta dränrörsmynningar av diverse nyfallna löv från taken, pustade Lapskflocken. I ett revir som upplevdes ligga i en tropisk regnskog. Fåglarna hade vaknat till liv! Även om fågelsången inte var ljuv från diverse papegojor, utan kraxig från en kull skatungar som busade runt på grannens gräsmatta. Hur hög luftfuktigheten var vet inte Matte men hennes lungor angav att den var HÖG. Tungt att andas. Det var kav lugnt och det var kvavt. Mulet mest hela dagen och tryckande hett och inte en lindrande vindil. Inget korsdrag i stugan. Matte längtade till Svalbard. Den 28.7.2012 skrev Matte: "Till Barentsburg, sol på glaciärerna, vindstilla och nio grader." Hundarna hade gillat det! 

När Matte kom ut med kylvästen till Modji, lämnade hon genast och oombedd favoritplatsen under trädgårdsstolen och mötte upp för att bli påklädd. Hon ställde sig bredbent framför Matte och hjälpte till fint med att lyfta frambenen. Sedan slog hon sig till ro i viloläge resten av dagen. När Aili såg att Matte klädde på Modji lämnade hon på eget initiativ platsen under matbordet och ledde Matte in i köket för att få sin kylfilt applicerad över ryggen och runt bröstkorgen. De var mycket tydliga med att de mer än gärna ville ha sina kylande "kläder". Under dagen fick de stå och kyla ner sig i sin bassäng ett par gånger och till mellanmål serverade Matte glass. Vilket fick båda att genast gå ut och lägga sig i solen! Nerkylda! Matte orkade inte mycket och stod upprepade gånger i kallt vatten och blaskade av sig och vätte linnet i kallvatten. Både Husse och Matte slöade i den kvava skuggan hela dagen.

Men - Matte fick upp lite potatis och Husse kokade den och middag serverades trots värmen. Sedan hade solen sjunkit såpass att Matte ansåg att en promenad måste det bli trots allt. Runt kvarteret traskade Matte med hundarna. Full fart var det på Aili, även uppför berget! Knapp styrfart var det på Matte och Modji. Fukten fick luften att kännas tung att andas och Matte kämpade sig rundan runt. Bedrövligt! Nu var det ju bara tjugofem grader! Men helt vindsilla och fuktigt och ingen luft. Sedan somnade Matte vid teven, då huset måste vädras igenom till midnatt för att få ner temperaturen under tjugoåtta grader. När Matte sedan vaknade när Beck var slut var köket fullt av flygmyror som svärmade! Är det inte gräshoppor så är det myror! Även i sovrummet ramlade myror ner i Mattes säng från ovan. Matte släckte och slapp se eländet och somnade genomsvettig så småningom.

Gnällkärring? Jo så är det nog, men det är också en beskrivning av en dag i ett Lapskrevir förflyttat till tropikerna. Med till åren komna flockledare.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 1

2018-07-31 11:31:00 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Vi har det lika varmt härnere dock utan en droppe regn, så mer liknande öken! Till och med myrorna har dragit sig tillbaka. Man svettas dag och natt och badar i 24 gradigt hav som knappt svalkar längre. Jag längtar till vinterfjället!
Pust!
Christina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)