Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI IMPONERADE

2020-09-14

Söndag.

Vinden tog i så att träden med sina stora lövmassor vek sig oroväckande mycket. Reservdunken med vatten som alltid finns beredd tömdes och nytt färskt vatten fylldes på. Solen sken och vinden var ljummen men de virvlande gula björklöven vittnade om höst i antågande. Matte tvättade hundträningskläder och de tjocka varseljackorna behövde vinden för att torka upp helt. Det räckte inte att hänga på punschverandan.

Matte tog en promenad med hundarna, som inte var så lång men tempot var gott. Man köper ett fritidshus av en mängd olika skäl. Merparten för att bo i det permanent eller till och från. Men även för att bara använda tomten som upplag för allt mellan himmel och jord. Promenaderna är mycket omväxlande vad gäller vad man får se! Nyligen försökte en byggfirma använda tomtmarken till upplag för byggmaterial, men det stoppade kommunen som tur var. Att ruckliga stugor utan vatten och avlopp används för att härbärgera utländska byggarbetare, verkar dock ingen bry sig om? Arbetare som får slita för sitt uppehälle utöver sin anställning. Här verkar mycket slippa igenom. Välkänt men undansopat. Utländska byggfirmor köper gärna fritidshus i Stockholms omgivningar vad det verkar. Sedan kan man folkbokföra en hoper människor på adressen och alla kan rimligtvis inte bo i de små husen. Ett sätt att skaffa personnummer. En extrainkomst för en del.  En folkbokföringsadress i Sverige öppnar väldigt många dörrar! Ett hus på femtio kvm. Eller mindre! Sex personer i samma ålder folkbokförda på adressen och på två finns totalt tretton bilar registrerade. Även det en inkomstkälla för en del. Målvakter. Inte minglar det av vare sig folk eller bilar kring stugan. Till exempel. Ett fritidshus ute i skogen kan användas till mycket. Människohandel bland annat.

Innan Matte gav sig iväg med hundarna på promenad hade hon gömt en liten bit av röd kong (2x2 cm,diskad och icke kontaminerad) instoppad i lastpallen under en av odlingslådorna. Längst bort på gräsmattan från grinden. Husse såg, det gjorde inte Matte, när Modji direkt när hon släpptes in på tomten stannade upp och vittrade. Fick vittringen och stack iväg och markerade den lilla kongbiten. Markeringen sågs bara av Husse som satt långt ifrån och detta var ett spontant uppletande av Modji, som Matte inte alls uppmärksammande där hon befann sig bakom ett buskage. En snopen Modji fick aldrig något beröm och ingen belöning för sitt uppletande på eget initiativ! När hon sedan skickades på uppletande av Matte blev det lite hipp som happ, då hon mer körde ett påvis på redan funnen gummibit. Aili som inte sett något av Modjis uppletande, tog vinden där hon sattes i arbete vid grinden och löste uppgiften mycket snabbt även hon.

Matte gömde sedan den lilla kongbiten på husets baksida bland en del staketstolpar och kantstenar som blivit över och där fick den ligga till sig ett tag, medan Husse gick med hundarna i skogen. Kongbiten hanterades med ett rent papper och inte Mattes bara händer. Båda hundarna fyndade och frysmarkerade mycket snabbt båda två. Att köra ett uppletande separat i neutral miljö är inte samma sak, som när de på lagtävlingen skall "leta kong" när de egentligen är inställda på att söka försvunna människor. Viktigt är därför att träna mycket kongletande under tiden fram till lagtävlingen om en knapp månad.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)