Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI IMPONERADE

2017-04-13

 GLAD PÅSK!

Onsdagens träning bestod i lite uppletande för Ailis del och gående lös på den icke inhägnade delen av tomten på baksidan som vetter mot skogen, för Modjis del. Bland idel färska rådjursspår! 

På kvällen tränade sex Lapska, tre tikar och tre hanar i en sjukhuskällare. Hundarna bands upp som vanligt längs de långa rören i korridoren innan man når källarutrymmena, som består av ett skyddsrum, ett stort fläktrum ocke diverse olika stora förrådsutrymmen. Här får de vänta i "karantän" tillsammans på att få jobba en stund. Passivitetsträningen dominerar tidsmässigt, så snart man ägnar sig åt sökträning. Man figurerar åt varandra och det innebär väntan för den egna hunden största delen av tiden. Varför hundarna måste kunna koppla av och vara tysta medan de väntar. De ligger där och ser kompis efter kompis bli hämtad för ett roligt uppdrag och de hör kompisarna skallmarkera funna figuranter, men måste själva hålla tyst. Inte helt enkelt för en unghund och detta måste tränas. Som det mesta annat. Kvällens sex Lapska vet vad som gäller och har rutin sedan valpstadiet. De ligger inte ensamma och övergivna, de är en grupp hundar.

Modji fick ett frisök där Matte inte visste var figuranterna var gömda. Tre personer skulle hittas och plockas fram. Modji skickades in i fläktrummet och tog sig snabbt till den bortre delen av detta stora utrymme. Där kom hon till markering vid en stängd plåtdörr och innanför satt en person på en stol. När belöning var utdelad jobbade Modji snabbt vidare in i ett litet utrymme med en mängd saker staplade i en nisch och där skallmarkerade Modji ihållande. Längst in bakom alla pryttlar satt en person gömd. Personen trasslade sig fram och belönade Modji. Skyddsrummet visade sig vara tomt på folk, liksom ett mindre fläktutrymme. Modji stack sedan i god fart bort till det T-formade utrymmet och in till höger. Där såg hon ut att få vittring, men kunde inte spika vittringskällan. Modji jobbade på vittringen och sökte uppåt innan hon fäste längst bort i hörnet, mot en stängd plåtdörr på vilken det stod en massa varningsskyltar om el och farligheter. Framför stod en trädgårdssoffa som en av flera soffor i detta hörn. Här har det aldrig gått att komma in tidigare. Men visst fanns det en tredje person bakom denna dörr! En överraskning och lita på hunden!

Aili fick ett likartat upplägg. Men nu visste Matte var personerna var gömda. Aili skulle få en extra svårighet med två personer mycket nära varandra där vittringarna skulle slå i varandra. Först fyndade Aili personen bakom bråten i nischen och Aili hittade även en liten glipa mellan alla pryttlar och tog sig ända in bakom alltihop och fram till figuranten. Bra och kreativt jobbat! Problemlösning är Aili bra på och mycket driv finns där.

Sedan sökte Aili tomt i övriga utrymmen under tystnad. Så fick hon vittringen från T-förrådet utifrån "centralhallen" och skallmarkerade omgående Husse som låg på soffan framför plåtdörren. Samtidigt som Aili belönades med torra pizzakanter för ovanlighetens skull, var hon så fokuserad på arbetet och dofterna att hon medan hon tuggade tydligt visade att hon fick vittring innifrån utrymmet bakom plåtdörren, bakom Husse och soffan. Så snart hon tuggat i sig sin beskärda del, skallmarkerade hon tydligt mot plåtdörren! Hon var mycket medveten om att hon hade två olika vittringar så snart hon kom bort till hörnan där Husse låg på en soffa.

Husse var riktigt imponerad av Ailis arbete och av hennes mycket bra och ihållande skall!

I familjen finns tre Lapsk Vallhundar som belönas för att de skäller högt och ihållande! En renvallande Lapsk bör ha ett bra skall. Därmed inte sagt att de får skälla hur som helst i tid och otid! Skallet hos en Lapsk är ett arbetsredskap som skall användas med förstånd! Men det skall finnas där.

Násti behöver inte/bör inte skälla så mycket på sina funna figuranter längre. En heshet har kommit med åren och för en gammal dam, 14 på Långfredagen, blir det för ansträngande. Hon skall ha direktbelöning vid fynd av figurant, utan markering. Därför skall figuranterna placeras så att detta fungerar. I den stora fläkthallen fick Násti ett frisök med tre figuranter halvgömda bakom olika föremål på golvnivå. Násti gick ut i god fart och hade snart fyndat dem alla tre. Men helt enkelt att hinna bjuda på belöningsgodis innan Násti börjar skallmarkera är det inte! Hon är ju tränad på att snabbt komma till markering i hela sitt liv! En påtagligt glad Násti hade gärna letat avsevärt mycket längre för några torra pizzakanter! Extra gott och sällsynt belöningsgodis denna kväll.

Tack alla för att vi har så roligt tillsammans!

P.S.

På hemvägen uttryckte Husse åter sin stora belåtenhet över Aili under kvällen. Vilket Matte som utbildat och  tränat henne uppskattade.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)