Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MOTIVATIONSHÖJANDE

2015-11-25

Matte och hundarna traskade iväg på en blandad promenad i området på tisdagen. Först fick hundarna läsa tidningen rätt noga och gå på toaletten. Tempot var halvhögt och promenaden stackato. Lite ryckig. Vartefter underlaget blev behagligare på de obehandlade grusvägarna ökade Matte farten och kom igång med powerwalk och intervallträning. I uppförsbacken räckte flåset för att inte växla ner och inte blev det mjölksyra i benen. Hundarna travade på och bara Aili glömde sig ibland och trodde att det var ok att läsa rubrikerna på dikeskanterna. Motivationen att hålla igång hålls uppe genom att inte bara Matte måste komma ut och röra på sig. Inte bara tvåbenta tanter måste hålla igång för ett friskt, piggt och aktivt åldrande. Hundtanter måste hålla igång även de, för att må bra som gamlingar! Vikten måste hållas nere och konditionen uppe! Det gäller så klart även för gubbsen med två och fyra ben! Som djurägare ansvarar man inte bara för sitt eget liv, man har ett stort ansvar för sina fyrbenta vänners välbefinnande också och kraftig övervikt hos husdjur räknas som vanvård och är straffbart. Men det förefaller synnerligen subjektivt det där med uppfattningen om ett djur är överviktigt eller inte.  Att man med lätthet skall känna revbenen oavsett hårlag och urfälld eller inte, känns som en god grundregel. Men "med lätthet" tolkas högst olika....  När Husse och Matte försökt hitta revben och bara hittat en plan yta har hundägaren som velat utbilda en räddningshund hävdat idelavikt. Hunden måste ner i vikt för att få gå kurs, för att orka gå kurs. Vilket förefallit känsligare att få höra än att föraren måste bli av med sin övervikt för att orka.

Ett känsligt kapitel. Men övervikt påverkar även fertiliteten. Svårigheter för hanen att orka para och risker för tik och valpar med dräktighet och förlossning. Samt helt allmänt nersatt fertilitet för både hane och tik. Nyligen åtalades en hundägare på grund av hundens allvarliga övervikt.

Matte läste i DN att man i Kina forskat på kloning av djur sedan länge och nu planerar en storskalig kloning av hundar för att få fram bombhundar och räddningshundar! Sedan länge har man klonat totalt 500 hundar som används på flygplatser, hos tullen och hos polisen!

Hur länge dröjer det innan man klonar forskare? En elitpopulation klonas fram. Både två och fyrbenta specialbeställda individer.

Brave new world !? Hemska tanke. (Aldous Huxley skrev romanen 1932).

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)